Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση εντάσσει την υγεία στο παιχνίδι της αγοράς

Το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστας» επισκέφθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων
«Η κυβέρνηση με συντονισμένες προσπάθειες, επιχειρεί να συρρικνώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο πλέον θα γίνει πολύ ακριβό για τον ελληνικό λαό». Με την παραπάνω πολιτική επισήμανση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας.

Η Αλ. Παπαρήγα χτες το μεσημέρι, βρέθηκε και περιόδευσε στους χώρους του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστας» και είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να συζητήσει με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς και με τους εκπροσώπους της διοίκησής του. Το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι από τα μεγαλύτερα της Ηπείρου και, σε καθημερινή βάση, προσφέρει -παρά τα αρκετά προβλήματα που έχει- υψηλές υπηρεσίες τριτοβάθμιας υγείας σε εκατοντάδες ανθρώπους. Οι ελλείψεις, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, όπως καρδιολογικά μηχανήματα, δυσχεραίνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και αναγκάζουν πολλούς αρρώστους να έρθουν ακόμα και στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου, προσπαθεί και καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των περίπου 300 ασθενών.

Στη συνάντηση που είχε η Αλ. Παπαρήγα με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Κώστα Βράνο, ενημερώθηκε για τη σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου και συζήτησε για τις γενικότερες εξελίξεις στο σύστημα της υγείας.

«Η κυβέρνηση κινείται στη λογική της μείωσης της χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα. Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε στη συνέχεια, είναι να χτυπηθούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα, μειώνοντας και τις εισφορές των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να καταστήσει αδύνατη την πληρωμή των νοσηλίων προς τα νοσοκομεία, από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Κινούνται οι κυβερνώντες, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ, στη λογική της αμερικανοποίησης του συστήματος υγείας και της λειτουργίας του με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εντάξει την υγεία στο παιχνίδι της αγοράς να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. «Θα λειτουργούν τα νοσοκομεία με ιδιωτικά κριτήρια και θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες μόνο στις πιο εξαθλιωμένες ομάδες πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στους χώρους του νοσοκομείου, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε και με γιατρούς του ιδρύματος. Στις συζητήσεις που είχε μαζί τους επισήμανε την ανάγκη το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων να παλέψει και να διεκδικήσει «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με υψηλές αμοιβές και να αντιταχθεί στη δημιουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία που προωθεί το νέο νομοσχέδιο της υγείας».

Επίσης, η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στα νομοσχέδια της κυβέρνησης για το χώρο της Υγείας, τόνισε ότι δεν έχουν στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά την παραπέρα υποβάθμιση της δωρεάν δημόσιας υγείας.

Υπογράμμισε, παράλληλα ότι βρισκόμαστε, μπροστά σε μια κατηγοριοποίηση των νοσοκομείων. Οι γιατροί του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» επισήμαναν προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι τα νοσοκομεία επιβαρύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει οργανωμένη πρωτοβάθμια υγεία, με αποτέλεσμα ο κόσμος να συρρέει στα νοσοκομεία και αυτά να πρέπει να καλύψουν αυξημένες ανάγκες. Δυστυχώς, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, τόσο ο τομέας της πρόληψης, όσο και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, λειτουργεί και σχεδιάζεται προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Εκείνο που διέκρινε όλες τις συζητήσεις και επαφές της Αλ. Παπαρήγα, ήταν το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους σε συντονισμένο αγώνα για να μην περάσουν τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης. Να παλέψουν για να μην βιώσουμε καταστάσεις, που σ' άλλες χώρες ήδη υπάρχουν, «όπου και ετοιμοθάντος να είσαι, αν δεν πληρώσεις, δεν μπαίνεις μέσα στα νοσοκομεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ