Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Προσεκτική» αντιμετώπιση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων «χρησιμοποιούν» το νέο κόμμα για την προώθηση των στόχων τους
  • Σίγουρος ότι το κόμμα του θα είναι στην επόμενη Βουλή ο Δ. Αβραμόπουλος

Στις «δάφνες» των καναλιών επαναπαύεται και στηρίζεται ο Δ. Αβραμόπουλος και προεξοφλεί ότι το κόμμα του θα βρίσκεται στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υποδέχτηκαν τη νέα κίνησή του από «αδιάφορα» μέχρι «συγκρατημένα».

Συνεχίζοντας την τακτική του να παραμένει με κάθε τρόπο στη δημοσιότητα και να δίνει «τροφή» στα προστατευτικά του κανάλια, ο αρχηγός του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για να του παραδώσει την ιδρυτική διακήρυξη. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «είμαι βέβαιος ότι, όταν με το καλό, έρθουν οι εκλογές, θα βρεθούμε σ' αυτόν τον φιλόξενο χώρο, το ναό της Δημοκρατίας». Δεν παρέλειψε να εμφανιστεί και ως αναμορφωτής των πολιτικών ηθών που «θα εμπεδώσουν τη Δημοκρατία στην πράξη», μέσα από την «πολιτική τέχνη της σύνθεσης». Γενικότερα το επιτελείο του εμφανίζεται ικανοποιημένο, γιατί, όπως εκτιμούν, επικοινωνιακά το προχτεσινό τηλεοπτικό σόου «πέρασε» στον κόσμο και τώρα ρίχνουν το βάρος τους στην εξεύρεση στελεχών κυρίως στην επαρχία. Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος θα βρεθεί σήμερα στο Ηράκλειο.

Με «προσεκτικό» τρόπο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων τα «βήματα» δημιουργίας του νέου κόμματος. Γενικά ισχυρίζονται ότι το νέο κόμμα δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις και συμπληρώνουν πως θα το κρίνουν όταν τις διαμορφώσει! Είναι φανερό ότι η «απειλή» του νέου κόμματος τις βολεύει για να προωθήσουν μια σειρά επιδιώξεις τους τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και στα εσωκομματικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας περιορίστηκε να δηλώσει χτες ότι «τώρα το νέο πολιτικό κόμμα θα κινείται και θα κρίνεται με τους όρους που κινούνται και κρίνονται όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος αφού έκρινε θετικό «το ξεκαθάρισμα προθέσεων» του Δ. Αβραμόπουλου, πρόσθεσε ότι «η επόμενη περίοδος θα απαιτήσει συγκεκριμένες θέσεις και εκεί θα κριθούν οι προτιμήσεις των πολιτών». Πιο αιχμηρός ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, επισήμανε ότι η διακήρυξη του κόμματος παραπέμπει στην ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία και στις αντίστοιχες κατά καιρούς εκφράσεις της από την Ντ. Μπακογιάννη, τον Κ. Μητσοτάκη και τον Γ. Σουφλιά, σχετικά με την Κεντροδεξιά.

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Η προσέγγιση που παρουσίασε την Τρίτη ο Αβραμόπουλος είναι τετριμμένη κι αποπνέει συντηρητισμό» και υποστήριξε ότι δε σχετίζεται με το χώρο που κινούνται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Πάγκαλος σχολίασε (στον «Φλας») ότι τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη του νέου κόμματος θα μπορούσαν να μπούνε στην προεκλογική διακήρυξη οποιουδήποτε κόμματος (σ.σ. εννοεί καθεστωτικού) και παρατήρησε ότι η δομή της διακήρυξης «είναι αντίγραφο της 3ης Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ».

Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στη στρατηγική της «επιδεικτικής αδιαφορίας», με το επιχείρημα ότι το νέο κόμμα απειλεί περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο την ίδια. Ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «δεν έχει να προσθέσει τίποτα» και «αν δει ή αν ακούσει κάτι καινούριο, τότε θα μιλήσει». Ο Μ. Εβερτ προτίμησε να κάνει σημειολογικές παρατηρήσεις, λέγοντας (στον «Πλάνετ») ότι «το σήμα μου θυμίζει δύο χειροπέδες και συνεπώς δεν πηγαίνει με τον τίτλο του κόμματος. Μπορεί να σηματοδοτεί δέσμιους πολίτες ή νυμφευμένους». Η Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι «το εγχείρημα αυτό θα κριθεί στις εκλογές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κριθεί προηγουμένως». Σε ερώτηση αν η ΝΔ θα συνεργαστεί με το νέο κόμμα, απάντησε δηκτικά, λέγοντας ότι ο Αβραμόπουλος ήταν αυτός που δήλωσε πως τα κόμματα έκλεισαν τον βιο-ιστορικό τους κύκλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ