Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πώς εκτρέπουν το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων

Κοινή είναι η ευθύνη και των δύο εταίρων των δικομματισμού για την εκτροπή των ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες από δύναμη αποτροπής και απόκρουσης της όποιας εξωτερικής απειλής, εκπαιδεύονται σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, σύμφωνα με όσα επιτάσσουν τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα δύο ασκήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η μια επί ημερών ΠΑΣΟΚ και η άλλη επί ημερών κυβέρνησης ΝΔ:

-- Η πρώτη άσκηση, καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη Βέροια. Ηταν μια άσκηση τμήματος του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο, στα πλαίσια του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, έχει μετατραπεί, στο σύνολό του, σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης και σε αυτό έχουν ενταχτεί όλες οι επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Το πρόσχημα ήταν η προετοιμασία των «ειρηνευτικών» αποστολών για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών.

-- Η δεύτερη άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στις 13-15 του Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου. Το σενάριο της άσκησης αυτής είναι άκρως αποκαλυπτικό: «Αντιμετώπιση διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Στα πλαίσια της άσκησης, το ρόλο της Στρατονομίας έπαιζαν τα ίδια τα στελέχη της, ενώ το ρόλο των διαδηλωτών ανέθεσαν σε στρατιώτες. Μάλιστα, οι στρατιώτες - «διαδηλωτές» κρατούσαν και πλακάτ, που σε πρώτη φάση έγραφαν «ΝΑΤΟ GO HOME», που στη συνέχεια «διορθώθηκε» με την αφαίρεση της λέξης «ΝΑΤΟ», ώστε «να μην είναι προκλητικό», όπως είπαν. Δύο από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το σενάριο, περνάνε πάνω από την πύλη, για να συλληφθούν στη συνέχεια από τους στρατονόμους. Ακολούθως η Αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, διαλύει το πλήθος.

Η δικαιολογία που προβάλλεται και στις δύο περιπτώσεις είναι πως με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύονται οι δυνάμεις που προορίζονται για τις λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές» στο εξωτερικό. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια, καθώς δεν έχει σημασία εάν θα παίξουν αυτό το ρόλο εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων. Πέραν όλων των άλλων, αυτού του είδους η εκπαίδευση, δίνει και το στίγμα της διαπαιδαγώγησης που παρέχεται. Δηλαδή, εκπαιδεύονται και εθίζονται στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού».

Τα παραπάνω είναι μια επιβεβαίωση, πως στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται εκπαίδευση σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών», στις οποίες συγκαταλέγεται το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν ξαφνιάζει, είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχοποιούν τον εχθρό λαό(2011-02-10 00:00:00.0)
Οι λαοί στο στόχαστρο(2010-08-21 00:00:00.0)
Ασκηση εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης(2008-08-12 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών(2006-06-21 00:00:00.0)
Οταν οι στρατονόμοι γίνονται αστυνόμοι...(2006-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ