Eurokinissi |
Παραδίδονται στην ιδιωτική κερδοσκοπία εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων |
Εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του με την αναθεώρηση του άρθρου 24, ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος έκανε λόγο για διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και των μελλοντικών γενεών, που γίνεται και από τα δύο κόμματα που κατά καιρούς κυβέρνησαν τη χώρα. Και οι δύο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), είπε, είναι υπεύθυνοι για την τσιμεντοποίηση, τα χιλιάδες αυθαίρετα, τις καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων, τη μη εκπόνηση Κτηματολογίου και Δασολογίου.
Υπενθύμισε ότι το 1979 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 35 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης και τη σταμάτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως σταμάτησε και αντίστοιχες προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αφορούσαν 45 εκατομμύρια στρέμματα. Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι στην αναθεώρηση του 2001 από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέφεραν χτύπημα στο περιβάλλον, αφού μεταξύ άλλων θέσπισαν τη δυνατότητα να αλλάζουν χρήση και τα ιδιωτικά δάση. Λόγω ακριβώς αυτής της αντίστασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, είπε, δόθηκε χτύπημα στη δυνατότητα του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ να αντιστέκεται και προωθείται από τη ΝΔ η ίδρυση «Συνταγματικού Δικαστηρίου», που θα είναι ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Την αναθεώρηση του άρθρου 24, ανέφερε, την περιμένουν με αδημονία πολύ μεγάλα συμφέροντα, που έχουν έτοιμα σχέδια για την αγορά τεράστιων δασικών εκτάσεων τις οποίες θα αξιοποιήσουν για τουριστική εμπορική χρήση. Την περιμένουν διάφοροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και η κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών, «κλείνει το μάτι» σε διάφορους μικροϊδιοκτήτες που έχουν προβλήματα, παραγνωρίζοντας ότι για τα όποια προβλήματά τους δεν έκαναν τίποτα οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Η πρόταση της ΝΔ, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, όχι μόνο χειροτερεύει αλλά ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού θα νομιμοποιηθούν εκατομμύρια στρέμματα από καταπατημένες εκτάσεις στο όνομα της «βιώσιμης ανάπτυξης» που πρακτικά σημαίνει επιχειρηματική εκμετάλλευση των δασών, πολύ περισσότερο σήμερα που ισχύουν οι περίφημες «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, μιλώντας για τα υπόλοιπα υπό αναθεώρηση άρθρα, διαφώνησε με την πρόταση να διευκολύνεται η ψήφιση νόμων που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Επίσης, χαρακτήρισε επικίνδυνες τις προτάσεις για χρηματοδότηση των κομμάτων «βασικά από τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζοντας ότι οι κομμουνιστές αντλούν την οικονομική τους ενίσχυση από το λαό με τα κουπόνια της οικονομικής εξόρμησης και κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να κάνει. Επίσης, ζήτησε να γίνεται υποχρεωτικά δημοψήφισμα όταν το ζητάει ένας αριθμός πολιτών και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει στο Σύνταγμα πρόβλεψη για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.
Ο εισηγητής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κατανοηθεί η πρόταση της ΝΔ και παρά τα όσα καταγγέλλουν οι αρμόδιοι φορείς για καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης, είπε ότι η κυβέρνηση δε θα θυσιάσει το περιβάλλον «στο όνομα της ανάπτυξης». Παρ' όλα αυτά, δικαιολόγησε τη νέα επίθεση κατά των δασών, λέγοντας ότι θα πρέπει να «εκλογικευτεί» το υπάρχον πλαίσιο. Απευθυνόμενος στους εφτά βουλευτές της ΝΔ που στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Αναθεώρησης αρνήθηκαν να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει εισήγηση κατά της αναθεώρησης είπε ότι αντιλαμβάνεται τις επιφυλάξεις τους, αλλά τους κάλεσε να ψηφίσουν την αναθεώρηση και να διαμορφώσουν από κοινού το περιεχόμενό του στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή. Στην έκκληση Παναγιωτόπουλου ανταποκρίθηκε αμέσως ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας, ο οποίος είχε διαφωνήσει στην Επιτροπή, δηλώνοντας ότι είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 και ως εκ τούτου θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην επόμενη Βουλή.
Υπερασπιζόμενος την αναθεώρηση του άρθρου 24, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι στο όνομα «της βιώσιμης ανάπτυξης η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο» κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που το Σύνταγμα βάζει στην εμπορευματοποίηση των δασών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, είπε ότι η κυβέρνηση για την καταστροφή των δασών, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 24, παίρνει τη σκυτάλη από τη χούντα. Για μια ακόμα φορά, με αφορμή την κατάθεση του νόμου - πλαίσιου για τα ΑΕΙ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτή την πρόταση των πρυτάνεων των τεσσάρων μεγαλύτερων ΑΕΙ και της ΠΟΣΔΕΠ, αφού όπως εκτίμησε οι καθηγητές και οι φοιτητές θέλουν να γυρίσουν στα μαθήματά τους.