Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνεται η άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών

Το ΓΕΣ υποστηρίζει ότι η άσκηση της Στρατονομίας αφορούσε τις αποστολές στο... εξωτερικό!

Ναι μεν αλλά, είναι η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Ρ», σχετικά με την άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών που έγινε στις 13-15 Ιούνη στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου. Από το ΓΕΣ επιβεβαιώνεται ότι πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη άσκηση, ωστόσο επισημαίνεται ότι το σενάριο αναφερόταν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών που θα επιχειρούσαν να μπουν σε ελληνικό στρατόπεδο εκτός ελληνικών συνόρων, όπως στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, στις εκεί ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Βέβαια, μια τέτοια «δικαιολογία» δεν αρκεί ούτε καν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Γιατί ακόμα και έτσι αν είναι τα πράγματα, δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας. Ουσιαστικά αυτό που λένε από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είναι ότι πραγματοποιείται εκπαίδευση για αποστολές καταστολής διαδηλώσεων, καθώς και ότι οι λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές» στο εξωτερικό έχουν και τέτοιο χαρακτήρα.

Αυτό που αναφέραμε στον «Ρ», είναι ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελεί μια επιβεβαίωση πως πραγματοποιείται απροσχημάτιστα εκπαίδευση, σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγομένων «ασύμμετρων απειλών», στις οποίες συγκαταλέγεται και το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Καμία σημασία δεν έχει εάν θα παίξουν αυτό το ρόλο εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων.

Πέραν όλων των άλλων, αυτού του είδους η εκπαίδευση, περιγράφει και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης δίνει και το στίγμα της διαπαιδαγώγησης που παρέχεται. Δηλαδή εκπαιδεύονται και εθίζονται στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού».

Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, εδώ και καιρό, κυρίως μετά το Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έχουν εντάξει στο δόγμα τους και αποστολές σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, δηλαδή προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Εξάλλου με βάση το νέο δόγμα περί μελλοντικών απειλών, περιλαμβάνεται και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», σύμφωνα με τους διάφορους τρομονόμους και δόγματα, συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος, όπως η αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή μια απεργία ή μια κατάληψη κλπ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org