Κυριακή 14 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Αναγορεύουν τους λαϊκούς αγώνες σε «ασύμμετρη απειλή»

Με αφορμή τα επεισόδια με εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ανέθεσαν στις Ειδικές Δυνάμεις και σε ΝΑΤΟική ταξιαρχία τη φύλαξη του υπουργείου Αμυνας

Το όργιο της καταστολής στις 4 Οκτώβρη, ήρθε να συμπληρώσει η ενεργοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε ρόλους που τις φέρνουν αντίπαλες με το λαό και το κίνημα

Icon

Το όργιο της καταστολής στις 4 Οκτώβρη, ήρθε να συμπληρώσει η ενεργοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε ρόλους που τις φέρνουν αντίπαλες με το λαό και το κίνημα
Σαν ευκαιρία για την ενεργοποίηση των σχεδίων και των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων και των αντίστοιχων της ΕΕ, με στόχο την εμπλοκή τους σε ρόλους εσωτερικής καταστολής, χρησιμοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και συνολικά η κυβέρνηση τα επεισόδια που έγιναν στις 4 Οκτώβρη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, όταν εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισήλθαν διαμαρτυρόμενοι στο χώρο και ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ, ενώ πάνω από 100 οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Σαν έτοιμοι από καιρό, ουσιαστικά ανακήρυξαν σε «ασύμμετρες απειλές» τις λαϊκές κινητοποιήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα σχετικά σχέδια. Από την επόμενη κιόλας μέρα, ανατέθηκε η αποστολή της φρούρησης του Στρατοπέδου Παπάγου, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο Χολαργό, σε μια διμοιρία της Ζ' ΜΑΚ (Ειδικές Δυνάμεις), αποτελούμενη από 20 άνδρες, ειδικά εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στη διεξαγωγή «ειδικών επιχειρήσεων» και «ανορθόδοξου πολέμου».

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς και έχει ειδική εκπαίδευση σε αποστολές εντός πόλεων. Το πρόσχημα που προβάλλεται είναι πως η μονάδα αυτή θα αναλάβει την εκπαίδευση των στρατονόμων, ναυτονόμων και αερονόμων σε αποστολές καταστολής πλήθους. Πρόκειται για την μονάδα που στις 4 Φλεβάρη 2011, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο «Ρ», πραγματοποίησε στην περιοχή της Αργυρούπολης Κιλκίς τη γνωστή άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος», με τη χρήση τεθωρακισμένων, πυροβόλων όπλων και ελικοπτέρων.

Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης και διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει θέμα χρήσης όπλων σε περίπτωση ανάλογων επεισοδίων, αφού υπάρχουν και «άλλα μέσα». Επίσης δηλώνουν πως η φύλαξη του χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου βρίσκεται η έδρα και των Γενικών Επιτελείων, μπορεί να γίνει με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε περίπτωση που η Αστυνομία δε λειτουργήσει αποτρεπτικά στον εξωτερικό χώρο.

«Αστακός» το υπουργείο

Οι εξελίξεις τους διέψευσαν παταγωδώς. Την περασμένη Τρίτη, μέρα που βρισκόταν στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και χιλιάδες λαού διαδήλωναν στην Αθήνα, σε επίκαιρα σημεία του Στρατοπέδου Παπάγου στο Χολαργό, είχαν αναπτυχθεί τμήματα από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και άνδρες των ειδικών δυνάμεων με πλήρη εξοπλισμό καταστολής πλήθους, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους ένα τεθωρακισμένο ερπιστριοφόρο Μ-113 και ένα τροχοφόρο VBL, από αυτά που έχουν αγοραστεί για τις δήθεν «ειρηνευτικές» αποστολές στο εξωτερικό (Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Αφγανιστάν).

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ταξιαρχία εντάσσεται στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRF), τη διοίκηση της οποίας για φέτος έχει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, το NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού). Η πρώτη «ταχεία ανάπτυξη» αυτής της ταξιαρχίας έγινε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι άνδρες, δηλαδή μια δύναμη δυο διμοιριών, περίπου 40 άτομα, που έχουν αναλάβει αποστολή στον περίβολο του υπουργείου, φέρουν, εκτός των άλλων, και τα διακριτικά της NRF.

To γεγονός αυτό σημαίνει πως ενεργοποιήθηκαν τα αντίστοιχα σχέδια του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου και προφανώς γι' αυτή την «επιχείρηση» εντός του ελληνικού υπουργείου Αμυνας έχουν γνώση και τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, αφού σε αυτούς υπάγεται.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σφιχτά δεμένες στα ιμπεριαλιστικά δόγματα περί «νέων απειλών», στρέφονται σε ρόλους και αποστολές που στοχοποιούν το λαϊκό κίνημα, αναγορεύοντάς το σε εχθρό. Μάλιστα, οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε τέτοιες ασκήσεις, πιστοποιούνται ως «ικανές» να συνδράμουν το έργο των άλλων μηχανισμών καταστολής σε βάρος του λαού.

Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τέτοιες και άλλες ασκήσεις και αποστολές, δεν είναι άλλο από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει όλο τον πλανήτη σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ελληνικό «αμυντικό» δόγμα και εφαρμόζονται κανονικά.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προετοιμάζονται συστηματικά για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Καθόλου τυχαία, στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», όπως την ορίζουν οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Προσαρμόζουν το δόγμα του στρατού

Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει το γεγονός ότι στο δόγμα του ελληνικού Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών, όπως και η σχετική προπαρασκευή, με σειρά ασκήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είτε αυτές είναι εθνικές, είτε ΝΑΤΟικές είτε στο πλαίσιο της ΕΕ. Υπάρχουν και μελέτες του ΓΕΣ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών», όπου προβλέπεται η ανάμειξη του Στρατού σε όλο το φάσμα της εσωτερικής ζωής της χώρας, με πρόσχημα την πρόληψη και την καταστολή τους.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εκπόνησε μελέτη με θέμα «Ασύμμετρες απειλές και τρόποι αντιμετώπισής τους, στα πλαίσια της άμυνας της εθνικής επικράτειας (Homeland Secutity)», που παρουσιάστηκε το Γενάρη του 2003 στη σύνοδο της επιτροπής των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της FINABEL (ανεπίσημος οργανισμός συνεργασίας σε επίπεδο Στρατών Ξηράς υπό τη διεύθυνση των αρχηγών ΓΕΣ των 10 ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ).

Επίσης, αποκαλυπτικό είναι και το περιεχόμενο της Διημερίδας της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) με θέμα «Λαθρομετανάστευση και Σύγχρονη Πειρατεία ως Απειλές της Διεθνούς και Περιφερειακής Ασφάλειας» που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοέμβρη 2009 στη Θεσσαλονίκη. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ ανέφερε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε κρατικό και υπερκρατικό επίπεδο, έχουν λόγο και προετοιμάζονται να δράσουν στα πλαίσια ενός ευρέως φάσματος θεμάτων.

«Δημιουργήθηκε, είπε, μια τάση ένταξης κάθε είδους και μορφής απειλής στην έννοια της σύγχρονης ασφάλειας, η οποία πέραν των παραδοσιακών στρατιωτικών απειλών, περιλαμβάνει και αυτές που προέρχονται από μη κρατικούς δρώντες (τρομοκρατία), οικονομικές απειλές (διεθνής οικονομική κρίση), περιβαλλοντικές απειλές (υπερθέρμανση του πλανήτη, έλλειψη πόσιμου νερού), απειλές υγείας (πανδημία γρίπης), φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, τσουνάμι) κ.ά.».

***

Τα παραπάνω τα βλέπουμε να εφαρμόζονται και σε επιχειρησιακό επίπεδο με τη συγκρότηση, υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και την καθοδήγηση των ΗΠΑ, μιας παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης κατά των λαών και των χωρών που δεν συμμορφώνονται στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών. Εκτελεστικός βραχίονας είναι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, πυρήνας και κύριος κορμός των οποίων είναι οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Για τη σύζευξη αυτών των δύο, συγκροτείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC)» όπου συμμετέχει και η Ελλάδα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ