Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Τη στρατηγική της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας υπερασπίστηκε ο Καρ. Παπούλιας, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα να διαφανούν τα αδιέξοδά της.

Μιλώντας χτες το βράδυ στη Σύμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «το νόημα της υποστήριξής μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» είναι ότι «ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας θα βοηθήσει το κοινό μέλλον των δύο λαών». Απέδωσε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο στον «καθοριστικό ρόλο» του στρατού, ενώ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν ανέχεται αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, πράγμα που δεν επαληθεύεται από την πράξη.

«Η Τουρκία έχει σήμερα μία ιστορική ευκαιρία για τον εξευρωπαϊσμό της. Για να την αξιοποιήσει θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εγκαταλείψει την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο. Στην ευρωπαϊκή λογική δε χωρούν επεκτατικές βλέψεις ούτε αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικής χώρας με απειλή πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι οι διαφορές που επικαλείται η Τουρκία, αλλά ο λόγος για τον οποίο τις επικαλείται. Ακόμη και αν βρισκόταν συμβιβασμός σε κάποιες από αυτές τις διαφορές, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προέκυπταν νέες διαφορές ακριβώς επειδή δεν αναθεωρείται η στρατηγική επιδίωξη που τις κατασκευάζει». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «η τουρκική θεωρία για τις γκρίζες ζώνες εμφανίστηκε μόλις το 1996, πολλά χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησε η αμφισβήτηση του εύρους του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Δε θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις δεκαετιών εγκαταλείπονται μέσα σε ένα βράδυ. Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της υποστήριξής μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: Η προσδοκία μας ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας θα βοηθήσει το κοινό μέλλον των δύο λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ