Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους πετάνε στον Καιάδα

Απάνθρωπη ρύθμιση σε βάρος ανθρώπων που δίνουν σκληρή μάχη με την ίδια τη ζωή

Αυτοί ακριβώς που καθημερινά εκτοξεύουν κορόνες «φιλανθρωπίας» για άλλη μια φορά αρνούνται να δώσουν ακόμη και τα αυτονόητα. Αυτή τη φορά είναι το υπουργείο Παιδείας που κόβει τα πόδια και καταδικάζει σε θανατηφόρα ανεργία δώδεκα ανθρώπους, όχι όποιους κι όποιους, αλλά δώδεκα ανθρώπους που παλεύουν με νύχια και με δόντια τη ζωή!

Πρόκειται για κατόχους πτυχίου και, τουλάχιστον, πέντε διπλωμάτων ωδείου μουσικών οργάνων αναγνωρισμένου μη πανεπιστημιακού ιδρύματος του κλάδου ΠΕ16 Μουσικής, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία σε μουσικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Από τους δώδεκα οι εννέα πάσχουν από τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και τρεις από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. Και τώρα έρχεται το υπουργείο να τους αποκλείσει από την εκπαιδευτική διαδικασία, στερώντας τους ουσιαστικά τη δυνατότητα να επιβιώσουν, να ζήσουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση, με τίτλο «Οργάνωση λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», αποκλείεται η παραπάνω ευπαθής κοινωνική ομάδα από τον πίνακα των αναπληρωτών, καθώς (σύμφωνα με το άρθρο 20, παράγραφος 7) ορίζονται ευεργετικές διατάξεις μόνο για τους πολύτεκνους χωρίς προϋποθέσεις και για όσους έχουν μέχρι την 30/6/2004 πραγματική προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού μέχρι 30 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο υποβιβάζει τη συγκεκριμένη ομάδα από ΠΕ16 (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) σε ΤΕ16 (Τεχνολογική Εκπαίδευση), στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα να δουλέψουν στο Δημόσιο είτε ως αναπληρωτές, είτε ως ωρομίσθιοι. Με λίγα λόγια, τους καταδικάζει στην ανεργία. Κι όλα αυτά τη στιγμή που μόνο οι θεραπείες των πασχόντων στοιχίζουν περίπου 1.500 ευρώ, ενώ οι ανάγκες τους επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα προστασίας, άρα και χρήματα.

Με το νέο νόμο ουσιαστικά καταργούνται προηγούμενοι νόμοι καθώς ο νόμος 3194/2003 προβλέπει ότι προτάσσονται στον πίνακα των αναπληρωτών οι ομόζυγοι και οι σκληρυντικοί. Παράλληλα, σύμφωνα με το νόμο 3402/2005 - που υπάρχει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ - η νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ορίζεται σαν «αυτοτελής νόσος και οι πάσχοντες αυτής αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών που χρήζει ιδιαίτερης πρόνοιας από την πολιτεία». Ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, παράγραφος 2, ορίζεται ότι «οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ανάπηροι πολέμου, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική - πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».

«Δε θα γεμίσουμε τα σχολεία με αναπήρους», «ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και για άλλες αναπηρίες», «να αλλάξουν επάγγελμα»...(!!!) Αυτές ήταν μερικές από τις ξεδιάντροπες απαντήσεις που έδωσαν αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Πασχόντων, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων διαμαρτυριών της. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν «το δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος» ισοδυναμεί με τον Καιάδα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ