Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οταν οι στρατονόμοι γίνονται αστυνόμοι...

Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν ξαφνιάζει, είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση). Η πραγματοποίηση ασκήσεων αντιμετώπισης διαδηλωτών, όπως έγινε στις 13-15 του Ιούνη στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα. Είναι και μια αποκάλυψη, καθώς ξεσκεπάζει την υποκρισία σε σχέση με όλα όσα λέγονται για το ρόλο, τα νέα δόγματα και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άσκηση αυτή είναι μια επιβεβαίωση ότι πραγματοποιείται απροσχημάτιστα εκπαίδευση, σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, στις οποίες συγκαταλέγεται και το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις.

Το σενάριο της άσκησης είναι αποκαλυπτικό: «Αντιμετώπιση διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Στα πλαίσια της άσκησης το ρόλο της Στρατονομίας έπαιζαν τα ίδια τα στελέχη της, ενώ το ρόλο των διαδηλωτών ανέθεσαν σε στρατιώτες. Μάλιστα, οι στρατιώτες - «διαδηλωτές» κρατούσαν και πλακάτ που σε πρώτη φάση έγραφαν «ΝΑΤΟ GO HOME», που στη συνέχεια «διορθώθηκε» με την αφαίρεση της λέξης «ΝΑΤΟ», ώστε «να μην είναι προκλητικό», όπως είπαν. Δύο από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το σενάριο, περνάνε πάνω από την πύλη, για να συλληφθούν στη συνέχεια από τους στρατονόμους. Ακολούθως η Αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, διαλύει το πλήθος.

Πέραν όλων των άλλων, αυτού του είδους η εκπαίδευση, το συγκεκριμένο σενάριο, περιγράφει και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει άνοδο των αντιΝΑΤΟικών- αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, προφανώς ως αντίδραση απέναντι στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, εδώ και καιρό, κυρίως μετά το Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εκπαιδεύονται καθαρά σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας».

Οι διάφοροι αντιτρομοκρατικοί νόμοι που θεσμοθετήθηκαν στην πορεία, σε συνδυασμό και με το νέο αμυντικό δόγμα, δείχνουν τον προσανατολισμό απέναντι στον «εχθρό λαό». Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.). Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει ότι στο νέο δόγμα του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών και η σχετική προπαρασκευή. Αμεση σύνδεση με αυτά έχει και η μετατροπή του Στρατού σε επαγγελματικό-μισθοφορικό, με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών.

Οταν, λοιπόν, οι στρατονόμοι εκπαιδεύονται να γίνουν αστυνόμοι, η απειλή στρέφεται ευρέως κατά λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων. Η απάντηση είναι υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ