Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «εν λειτουργία» την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στον Αύγουστο, υπολογίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και θα τους φέρει μπροστά σε τετελεσμένα στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Η κυβέρνηση επιδιώκει ο προσχηματικός διάλογος, που ξεκινά σήμερα με την παρουσίαση του νομοσχεδίου, να τελειώσει σύντομα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να έχει λυμένα τα χέρια της και να καταφύγει στο θερινό «αιφνιδιασμό» της.
Ακριβώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να καθησυχάσει τους φοιτητές, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να διαδώσει ότι η παράλληλη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής το καλοκαίρι έχει τάχα ως στόχο τη μη παραγραφή του σκανδάλου για την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «TOR-M1». Φυσικά, πρόκειται για αντιπερισπασμό που πέφτει στο κενό...
Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα θα εξαπολυθεί παράλληλα μια συκοφαντική εκστρατεία κατά των φοιτητών («αιώνιοι», «αντιδραστικοί», που δε θέλουν τις αλλαγές, σε αντίθεση με την «κοινωνία» κ.ο.κ.) που θα διευκολύνει τα μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης η κυβέρνηση ποντάρει και στη βοήθεια που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ, είτε συμμετέχει στο διάλογο είτε όχι, με τις θέσεις του για τα ιδιωτικά ΑΕΙ κ.ο.κ. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι τις κινητοποιήσεις των φοιτητών το φθινόπωρο δεν πρόκειται να τις αποφύγουν, λόγω της θέσης της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Στη βάση αυτή θεωρούν ότι είναι καλύτερα να έχουν ξεμπερδέψει με την ψήφιση του νόμου μέσα στο καλοκαίρι.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγει πεισματικά να δεσμευτεί ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο δε θα έρθει στη «θερινή» Ολομέλεια της Βουλής, παριστάνοντας τον ανήξερο για την ψήφιση του νόμου για τα Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα συνεχίζει το παραμύθι για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους «TOR -M1». Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που έγινε χτες μεταξύ του συντάκτη του «Ρ» και του Ευ. Αντώναρου.
« - Ερώτηση: Για ποιους ακριβώς λόγους η κυβέρνηση θέλει εν λειτουργία την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι; Για το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για τους TOR-M1 ή για να περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια; Εχετε πει ότι το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια θα περάσει σε Ολομέλεια, αλλά η Ολομέλεια θα είναι ανοιχτή και το καλοκαίρι.
- Αντώναρος: Εχω απαντήσει, τις τελευταίες ημέρες, σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και για τα δύο θέματα στα οποία μόλις αναφερθήκατε. Στο θέμα της παιδείας έχω πει ότι μέσα στην εβδομάδα - το είπα άλλωστε και μόλις προ ολίγου - το προσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εχουμε πει, επίσης, ότι αυτή η διαβούλευση θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Για το άλλο θέμα που θίξατε, είπαμε μόλις χθες για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή τυχόν αδικημάτων.
- Ερώτηση: Δεν απαντάτε.
- Αντώναρος: Το ένα θέμα δε συνδέεται με το άλλο. Εσείς συνδέετε ανόμοια θέματα.
- Ερώτηση: Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Γιατί θέλετε ανοιχτή την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι; Για ποιο λόγο; Ακριβώς πρέπει να απαντήσετε.
Αντώναρος: Σας απάντησα, αλλά προφανώς δεν έγινα σαφής. Σε χθεσινή ερώτηση επισήμανα ότι η κυβέρνηση δε θα παραλείψει να κάνει όσα χρειάζονται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή. Και ερωτώμενος, εάν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία της Ολομέλειας, είπα ναι.
- Ερώτηση: Διαβεβαιώνετε δηλαδή ότι δε θα περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια εντός του καλοκαιριού;
- Αντώναρος: Οσα σας είπα είναι απολύτως σαφή. Η κυβέρνηση στο θέμα του πλαισίου των μεταρρυθμίσεων, που είναι απολύτως απαραίτητες για την παιδεία, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σας το έχει παρουσιάσει και δε νομίζω ότι χωρά οποιαδήποτε αμφιβολία»...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βεβαρημένο παρελθόν, καθώς στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού είχε περάσει από τα θερινά τμήματα μπαράζ από αντεργατικά νομοσχέδια, όπως το ελαστικό 8ωρο και οι απλήρωτες υπερωρίες, το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, η διεύρυνση του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα κ.ά. Η ανάγκη της επαγρύπνησης απ' όλους είναι ολοφάνερη.