Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Στο σκοτάδι η ταυτότητα των δραστών

Χωρίς κανένα νέο στοιχείο που να οδηγεί στο ζητούμενο που είναι η ταυτότητα αυτών που οργάνωσαν τις τηλεφωνικές υποκλοπές, συνεχίστηκε χτες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η διερεύνηση της υπόθεσης.

Για ακρόαση κλήθηκε ο τεχνικός διευθυντής της VODAFONE (από το δίκτυο της οποίας έγιναν οι υποκλοπές) Ν. Μαστοράκης, ο οποίος είπε ότι ακόμα και σήμερα η εταιρία του δεν έχει καταλήξει με ποιον τρόπο μπήκε στο σύστημά της το «παράνομο λογισμικό» που χρησιμοποιήθηκε για τις παρακολουθήσεις ούτε το πώς έγινε η επιλογή των τηλεφώνων που παρακολουθούνταν. Απλώς ανακοίνωσε ότι, μετά από έρευνες, προέκυψε ότι σε τρία κέντρα της εταιρίας (Πειραιώς, Κηφισός 1 και 2) το παράνομο σύστημα μπήκε στο διάστημα από 4 έως 10 Αυγούστου 2004 και μια μέρα αργότερα ορίστηκαν οι υπό παρακολούθηση αριθμοί. Στα παραπάνω κέντρα, στα τέλη Σεπτέμβρη του 2004 έγινε προσωρινή αποσύνδεση του παράνομου συστήματος και σταμάτησε η παρακολούθηση των τηλεφώνων.

Κατά τον Ν. Μαστοράκη, από το κέντρο της εταιρίας στην Παιανία, που «μολύνθηκε» το διάστημα 27 έως 29 Οκτώβρη 2004, δεν έγιναν παρακολουθήσεις, αλλά απλώς δοκιμές προετοιμασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις, εκτίμησε ότι η εγκατάσταση του «παράνομου λογισμικού» έγινε στα κέντρα της VODAFONE εξ αποστάσεως και είπε ότι περίπου 200 υπάλληλοι της εταιρίας διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης τους οποίους γνωρίζει και η προμηθεύτρια εταιρία Ericsson.

O τεχνικός διευθυντής της VODAFONE εκτίμησε ότι το «παράνομο λογισμικό» υπερβαίνει κάθε όριο ασφαλείας των εταιριών και απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι αποκλείεται να κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, αφού απαιτεί εξαιρετικές γνώσεις και τεράστιο κόστος.

Αναφερόμενος στον υφιστάμενό του, Κ. Τσαλικίδη, που φέρεται να αυτοκτόνησε όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, είπε ότι έμαθε για το συμβάν λίγες ώρες μετά και επειδή ήδη ήξερε το γεγονός των υποκλοπών είδε στην αυτοκτονία «μια μεγάλη σύμπτωση». Είπε ότι διάβασε στις εφημερίδες τις τεχνικές σημειώσεις του Κ. Τσαλικίδη και από τη μελέτη τους δεν προκύπτει καμία σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών. Αλλωστε, κατά τον ίδιο, κανένας υπάλληλος της VODAFONE δεν μπορούσε να αποκαλύψει το παράνομο σύστημα.

Η εξέταση του Ν. Μαστοράκη διακόπηκε επεισοδιακά, όταν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ διαμαρτυρήθηκε έντονα στον πρόεδρο της Επιτροπής για την παρουσία δύο στελεχών της Ericsson στην αίθουσα. Ο Α. Καραμάριος είπε ότι ο ίδιος έδωσε τη σχετική άδεια, αλλά ο Μ. Εβερτ ανέφερε σε έντονο ύφος ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο χωρίς άδεια της ίδιας της Επιτροπής. Οι τόνοι ανέβηκαν και ο Α. Καραμάριος διέκοψε τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί, αλλά αργότερα μετά από συνάντηση με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Α. Σταύρου ανακάλεσε την απόφασή του και έτσι η εξέταση του Ν. Μαστοράκη θα συνεχιστεί σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζήτημα χρόνου οι επόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές(2006-12-16 00:00:00.0)
Κλήση νέων μαρτύρων για τις υποκλοπές(2006-08-25 00:00:00.0)
Χωρίς στοιχεία η Επιτροπή(2006-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-03-17 00:00:00.0)
Στο σκοτάδι η «Αρχή Προστασίας Επικοινωνιών»(2006-02-22 00:00:00.0)
«Η εταιρία μπορεί να κλείσει» είχε πει ο Κ. Τσαλικίδης(2006-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ