Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σε δίκη ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ
  • Με προκατασκευασμένες κατηγορίες και στόχο το λαϊκό κίνημα
  • Συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, στα δικαστήρια, στις 28 Ιούνη, στις 10 π.μ.

Μια ακόμη δίκη που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, να προλάβει παραπέρα αντιδράσεις τους ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται όλο και πιο ορμητικά και αφορούν παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και του εισοδήματός τους, στήνεται ενάντια σε αγωνιστή του λαϊκού κινήματος, στελέχους του ΚΚΕ. Αυτή τη φορά στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, στις 28 Ιούνη δικάζεται ο γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του Κόμματος, Νίκος Κουτουμάνος, με βαριές κατηγορίες (για επικίνδυνη σωματική βλάβη που τάχα προκάλεσε με πρόθεση στον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας Β. Δημητριάδη, αλλά και για αντίσταση κατά της αρχής), που επισύρουν βαρύτατες ποινές (μέχρι τριάμισι ετών φυλάκιση). Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ, «πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες που στηρίχτηκαν, όπως ομολογούν και οι κατήγοροι, σε αόριστες πληροφορίες χωρίς καμιά απόδειξη».

Ολα έγιναν την 25ηΜάρτη 2003, στην πορεία διαμαρτυρίας που προσπάθησαν να κάνουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέλη και φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, μετά την παρέλαση για την εθνική γιορτή. Σκοπός τους ήταν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους για την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ, όταν «δέχτηκαν την απρόκλητη, σχεδιασμένη και ύπουλη επίθεση, από στελέχη της Ασφάλειας με πολιτικά. Οι άνθρωποι της Ασφάλειας τραυμάτισαν διαδηλωτή, τον συνέλαβαν (Δ. Οικονομάκος) και προκάλεσαν επεισόδιο, μπρος στα έκπληκτα μάτια του κόσμου, που από την πρώτη στιγμή χειροκρότησε τη διαδήλωση και αρκετοί συμμετείχαν σε αυτή».

Να θυμίσουμε ότι παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποίησε το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας την ίδια μέρα, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα του ελληνικού λαού ενάντια στο βρώμικο πόλεμο.

Τότε, εν μέσω επίθεσης των αστυνομικών, με τις γκλοπιές τους να πέφτουν «βροχή», όπως αναφέρουν πολλοί μάρτυρες των επεισοδίων, ο προαναφερόμενος αστυνομικός βρέθηκε τραυματισμένος, ενδεχόμενα, δεχόμενος τα τυφλά φίλια πυρά των γεμάτων ζήλο συναδέλφων του. Ομως το «θύμα», στην ένορκη κατάθεση που έδωσε εκείνη ακριβώς τη μέρα, προσπάθησε να δώσει διαφορετική εικόνα. Οτι τον χτύπησε «άγνωστος δράστης» τον οποίο τελικά «αναγνώρισε» με συμπληρωματική κατάθεσή του μόλις στις 5 Απρίλη 2003. Μάλιστα κατέληξε στον Ν. Κουτουμάνο, άκουσον - άκουσον, «από φωτογραφία αρχείου ταυτοτήτων της υπηρεσίας μου, που την αναζήτησα κατόπιν πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες αυτός ήταν ο δράστης».

Ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Ευθύνες - επισημαίνει η ΝΕ του ΚΚΕ - έχουν και το ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε κυβέρνηση και η ΝΔ που είναι σήμερα, οι οποίες για να διατηρήσουν τα κεκτημένα και την απειλούμενη από τους αγώνες του "εχθρού λαού" τάξη πραγμάτων, αντιμετωπίζουν τους αγώνες των εργαζομένων, του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, ως εγκλήματα και ως τρομοκρατική δραστηριότητα».

Η ΝΕ καλεί το λαό της Μεσσηνίας να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές, να πρωτοστατήσει για να υπάρξει άμεση οργανωμένη δυναμική αντίδραση, να απαιτήσει άμεσα την αθώωση του Ν. Κουτουμάνου, να κινητοποιηθεί για την υπεράσπισή του.

Προσθέτει ότι δεν υποχωρεί στην επιχείρηση τρομοκράτησης, συνεχίζει τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα πάλης μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Υπογραμμίζει δε ότι και η δίκη αυτή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου. «Ο λαός και με την ψήφο του να καταδικάσει στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τα κόμματα που ευθύνονται, είτε σιωπούν».

Τέλος, καλεί όλο το λαό στη συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας μπρος στα δικαστήρια στις 28 Ιούνη στις 10 το πρωί.

Ψήφισμα συμπαράστασης

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας συνέταξε ψήφισμα το οποίο συγκεντρώνει ήδη υπογραφές από πολλούς μαζικούς φορείς του νομού, όπου σημειώνεται: «Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διαμαρτυρόμαστε για την παραπομπή σε δίκη του συμπατριώτη μας Νίκου Κουτουμάνου, νυν γραμματέα της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, τον οποίο γνωρίζουμε για τη συμβολή του στους γενικότερους αγώνες του λαού της Μεσσηνίας και των εργαζομένων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρομοκρατική δίκη με κατηγορίες που επισύρουν βαρύτατες ποινές, οι οποίες στηρίχτηκαν σε αόριστες πληροφορίες και μεθοδεύσεις από πλευράς ασφάλειας, που θυμίζουν άλλες εποχές.

»Η αλήθεια είναι ότι την 25η Μαρτίου του 2003, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έτσι και στην πόλη μας, τα μέλη και οι φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, προσπάθησαν να διαδηλώσουν ενάντια στο βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ μετά την παρέλαση. Στη διαδήλωση επιτέθηκαν στελέχη της ασφάλειας με πολιτικά, οι οποίοι τραυμάτισαν και συνέλαβαν διαδηλωτή και προκάλεσαν επεισόδιο. Σοβαρότατες είναι οι πολιτικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για την αντιμετώπιση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.

»Η δίκη αυτή έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να προλάβει κύμα αντιδράσεων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται όλο και πιο ορμητικά από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι ο κλοιός σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών σφίγγει! Επιβάλλεται συνεπώς να υπάρξει άμεση οργανωμένη δυναμική αντίδραση πρώτα και κύρια από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς. Ζητάμε να σταματήσει κάθε δίωξη του Ν. Κουτουμάνου και καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια τη μέρα της δίκης του στις 28 Ιουνίου 2006».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ