Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NT. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Μόνα όπλα μας η ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Εφ' όλης της ύλης ενημέρωση στη Βουλή, χτες, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας

Η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει να κινείται στον άξονα που καθορίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τα παραπάνω παραδέχτηκε ευθέως, χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της υπουργού η οποία δήλωσε ότι «δύο μόνο όπλα έχουμε, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ», όταν ρωτήθηκε από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για τον όρο «ευρωατλαντική πολιτική», τον οποίο η υπουργός χρησιμοποίησε στην ομιλία της. Κατά τ' άλλα, η ενημέρωση που παρείχε η υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ήταν μάλλον τυπικού χαρακτήρα.

Οσον αφορά στο Κόσσοβο η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε μια εικόνα ρευστότητας. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της προσπάθειας που γίνεται με το σχέδιο Αχτισαάρι, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υφίστανται ακόμη οι όροι για την εφαρμογή του και ότι «δεν είναι τελικές οι προτάσεις, υπάρχει χρόνος και χώρος για μεταβολές». Για τα Ελληνοτουρκικά η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις, λέγοντας πως «έχουμε ειλικρινή θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», που αποτελεί «στρατηγική με σκοπό την εμπέδωση της ειρήνης (...) Ελπίζω ότι η Τουρκία δε θα γυρίσει την πλάτη σε αυτή την προοπτική».

Ειδικά για το Κυπριακό η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε για «δίκαιη και βιώσιμη λύση», η οποία πρέπει να επιτευχθεί «και στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου». Επίσης, αναφέρθηκε σε «προβλήματα και στασιμότητα από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς» προκειμένου «να αρχίσουν συνομιλίες» για μια «διαδικασία επίλυσης που θα δίνει εγγυήσεις επιτυχίας».

Οσον αφορά στο Ιράκ η υπουργός Εξωτερικών εμφάνισε την κατάσταση ως να μην υπάρχει ...αμερικανο-ΝΑΤΟική εισβολή στη χώρα. Οπως είπε, «η κατάσταση ασφάλειας παραμένει προβληματική» και παρατηρείται «αύξηση ακραίων φωνών στην περιοχή», ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών. Για το Ιράν σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα και τις πολυποίκιλες προεκτάσεις του». Τέλος, σημείωσε ότι «ο αραβικός κόσμος προσβλέπει σε εντονότερη εμπλοκή της Ευρώπης σε αυτή την προσπάθεια» και ότι «η Ελλάδα έχει δώσει και θα συνεχίζει να δίνει το "παρών"». Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας λέγοντας: «Διαπιστώνουμε ότι υπήρξαν και πάλι φαινόμενα δυσλειτουργιών και παρατυπιών».

Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι «η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα μας», αφού «η Ελλάδα δεν είναι πια απομονωμένο, ακριτικό μέλος της Ευρώπης».

Η τοποθέτηση της υπουργού προκάλεσε το σχολιασμό της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, η οποία συνολικά επισήμανε ότι η ενημέρωση δεν προσθέτει τίποτε περισσότερο «από αυτά που μπορεί να διαβάσει κανείς στις εφημερίδες». Αναφερόμενη στο θέμα του Ιράκ αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν εσείς εδώ στη Βουλή να μας λέτε ότι στο Ιράκ το πρόβλημα είναι οι ακραίες φωνές; Δεν υπάρχει παρουσία της διεθνούς κοινότητας, για εμάς ιμπεριαλιστική επέμβαση; Εκ παρθενογενέσεως εξερράγησαν οι σουνίτες εναντίον των σιιτών;». Θύμισε δε ότι «συμμετέχουμε και εμείς στη συμμαχία των προθύμων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ