Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση σήμερα στο Σύνταγμα

Η θέση κάθε εργαζόμενου, κάθε νέου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου που καταλαβαίνει πόσο επιτακτική γίνεται μια παλλαϊκή αντίσταση στις προωθούμενες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, είναι στο δρόμο. Στο δρόμο της σχεδιασμένης και συνεχούς διεκδίκησης της Παιδείας που θα ικανοποιεί αληθινά τις λαϊκές ανάγκες. Της αμείωτης και ανυπότακτης πάλης ενάντια σε όσους προάγουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και «δωρίζουν» την Παιδεία στις επιχειρήσεις ως ένα ακόμα πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης. Σήμερα το απόγευμα, αυτός ο δρόμος οδηγεί στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στο οποίο καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, με σημείο συνάντησης το Σύνταγμα, στις 7μ.μ. Ο ίδιος δρόμος οδηγεί αύριο στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην Αθήνα και κάθε μέρα στις πολύμορφες εκδηλώσεις που πολλαπλασιάζονται αυτό το διάστημα, των οποίων η επιτυχία περνά απ' το χέρι όλων μας.

Οι διοργανωτές της σημερινής κινητοποίησης τονίζουν, ακόμα μια φορά, ότι η Παιδεία δεν είναι μόνο υπόθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτε μόνο των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών. Είναι πρώτα και κύρια υπόθεση των εργαζομένων. Των δημιουργών της προόδου, τα οφέλη της οποίας πρέπει ν' αγωνιστούν ώστε οι ίδιοι να καρπώνονται. Και σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, όχι απλά για να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά νομοθετήματα, αλλά για να γίνουν επιτέλους εκείνες οι αλλαγές που ζητούν και χρειάζονται η εργατική οικογένεια και τα παιδιά της.

Αυτός ακριβώς ο αγώνας, μ' αυτόν τον προσανατολισμό, έρχεται να υπογραμμίσει πως την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντι-εκπαιδευτική επίθεση (όπως έδειξε και η χτεσινή έγκριση του νέου νόμου - πλαίσιου για τα ΑΕΙ από την Κυβερνητική Επιτροπή), δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση. Αντίθετα. Μεγαλώνει συνέχεια η ανάγκη για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, για τη συσπείρωση ακόμα περισσότερων αγωνιστών.

Για να ξεσκεπαστούν εκείνοι που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, ώστε να κρύψουν τη συνενοχή τους. Οπως το ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε μεν απ' τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά όχι μόνο χαρακτηρίζει (διά στόματος Γ. Παπανδρέου) «αναχρονιστικό» και «αυταρχικό» το άρθρο 16, αλλά και χτες, ο ίδιος παρατήρησε την κυβέρνηση, γιατί «δυστυχώς δεν τόλμησε να κάνει την τομή», δηλαδή επειδή δεν έδωσε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στη δημόσια Παιδεία. Αλλά και για να αποκαλυφθούν εκείνοι που επιχειρούν να αφοπλίσουν το κίνημα, καλλιεργώντας αυταπάτες και φυγαδεύοντας ουσιαστικά τους υπαίτιους, όπως ο ΣΥΝ, που μίλησε για ...«νίκη» μετά την πρόσφατη αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ απ' τα έδρανα της Βουλής.

Το ότι η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ «θάβει» τη σημερινή κινητοποίηση, όχι μόνο δεν είναι τυχαίο, αλλά προσθέτει μία ακόμα απόδειξη για τη δύναμη και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συλλογική πάλη και μάλιστα όταν στη μάχη μπαίνει η εργατική τάξη. Απάντηση μπορούν να δώσουν όσοι μπουν μπροστάρηδες στην πάλη για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Με πολύμορφες, αγωνιστικές εκδηλώσεις μέσα στις σχολές και τα σχολεία, σε γειτονιές και τόπους δουλιάς, εκεί όπου ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Δίνοντας σ' αυτή την πάλη διάρκεια και βάθος, ποιότητα και περιεχόμενο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ