Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ετσι έφεραν τους τρομονόμους

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σύμπλευσης των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι η κατάρτιση και υπερψήφιση από μέρους τους των διαβόητων «τρομονόμων». Ο πρώτος (ν. 2928/2001) ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τις ψήφους και της ΝΔ, φέρνοντας στο εγχώριο νομικό σύστημα αποφάσεις που είχαν παρθεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Τάμπερε της Φινλανδίας (16 Οκτώβρη 1999). Αποφάσεις που πάρθηκαν πολύ πριν εμφανιστούν οι διάφοροι «Μπιν Λάντεν», προκειμένου να προστατευτεί η ευρωενωσιακή πλουτοκρατία έναντι της λαϊκής αγανάκτησης.

Σχολιάζοντας στις 13 Μάρτη 2001 ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και τότε βουλευτής της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος τον «τρομονόμο» του ΠΑΣΟΚ, έλεγε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι είναι περίπου πανομοιότυπο με εκείνο που είχε θεσπίσει η ΝΔ την περίοδο 1992 - 1993 (...) είναι μια σωστή κίνηση, που ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις προτάσεις που είχαμε κάνει προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης». Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ είχε καταργήσει το 1993 σχετικό νόμο που η ΝΔ είχε επιβάλει το 1992, για να τον επαναφέρει τελικά το 2001, αφαιρώντας απλά τις διατάξεις για τη δημοσίευση προκηρύξεων στις εφημερίδες.

Στην τριετία, που μεσολαβεί μέχρι το «Ολυμπιακό έτος» 2004, τα βαρίδια στη δικομματική τραμπάλα αλλάζουν μεριά και στη διακυβέρνηση έρχεται η ΝΔ. Δύο μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές του 2004 καταθέτει στην ελληνική Βουλή τον τρομονόμο Νο 2 (ψηφίστηκε ως ν. 3251/2004), το νομοσχέδιο του οποίου πρώτη είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, στις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή, τον Ιούνη 2004, επί του νομοσχεδίου αυτού, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε κατ' αρχήν σύμφωνο.

Δηλαδή, συμφώνησαν ώστε συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών, απεργίες στην Κοινή Ωφέλεια και άλλες δραστηριότητες να χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές». Να τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές. Να οδηγούν ακόμη και στη διάλυση των συνδικαλιστικών ή και πολιτικών φορέων που θα θεωρηθούν «υπεύθυνοι» για τις πράξεις αυτές.

Επίσης, συμφώνησαν τότε με το λεγόμενο ευρωένταλμα. Δηλαδή, άνοιξαν το δρόμο για την έκδοση σε άλλες χώρες κατηγορούμενων ακόμη και για πλημμελήματα, αλλά και απλών υπόπτων, Ελλήνων ή αλλοδαπών. Να συλλαμβάνονται πολίτες εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί δίωξη στην Ελλάδα και να παραδίδονται σε ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, γεγονός που ανέτρεψε όλα όσα ίσχυαν μέχρι τότε στην ελληνική έννομη τάξη.

Από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στην εφαρμογή των πιο σκληρών, αντιλαϊκών, αντεργατικών πολιτικών. Από κοινού και στη θωράκιση του εκμεταλλευτικού συστήματος ενάντια στον «εχθρό λαό». Τον οποίο τώρα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη και τη μνήμη του, προσπαθούν για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν με μικροπολιτικές κοκορομαχίες. Μα δεν τους περνάει, γι' αυτό και κάποια επιτελεία τους έχουν σκυλιάσει...


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org