Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αξιοι μαθητές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κομπορρημονεί η κυβέρνηση και ειδικά ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος ότι μειώθηκε η ανεργία και χτες με γραπτή ανακοίνωσή του αραδιάζει αριθμούς επί αριθμών. Δε θα μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε τα στοιχεία. Αλλωστε, είναι γνωστό σε όλους ότι η ίδια η «μέθοδος» μέτρησης της ανεργίας μπάζει από παντού. Αρκεί να θυμίσουμε ότι και μια ώρα εργασίας την προηγούμενη βδομάδα από την έρευνα αρκεί να έχει κάνει κάποιος, για να θεωρηθεί από την ΕΣΥΕ ότι δεν είναι άνεργος. Να προσθέσουμε μόνο ότι πέραν των 400.000 επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων, πέραν των εκατοντάδων χιλιάδων που δεν καταγράφονται, επιπλέον ένας στους έξι απασχολούμενους, ή 570.000 άνθρωποι δουλεύουν σήμερα με μερική ή προσωρινή απασχόληση. Για να μην αναφέρουμε τις 150.000 και πλέον νέων «απασχολήσιμων» που εργάζονται ανασφάλιστοι μέσω των stage.

Οσο για τον ισχυρισμό του υφυπουργού ότι εγκατέλειψαν τις συνταγές του παρελθόντος... Η ΝΔ και στην περίπτωση της ανεργίας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αντιγράφει και να μιμείται τα τερτίπια του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, της αναγνωρίζουμε ότι αναδείχτηκε σε άξιο μαθητή και συνεχιστή των προκατόχων της.

Το δις εξαμαρτείν...

Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια από τότε που δυνάμεις του Συνασπισμού χαιρετούσαν τη νίκη της ...αριστεράς που κατά τη γνώμη τους συνιστούσε η εκλογή Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ, σκορπώντας αυταπάτες του χειρίστου είδους στο λαό για το ρόλο που θα έπαιζε η τότε αμερικανική ηγεσία. Ενας ρόλος βαμμένος στο αίμα, όπως δεν άργησε και πολύ να φανεί... Χτες, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απόρριψη από τη Βουλή των ΗΠΑ, της επιλογής Μπους για μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ, όπου ο λαός ματώνει καθημερινά, αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα στην κατεύθυνση της αναζήτησης ειρηνικής διεξόδου»!!! Το δις εξαμαρτείν μπορεί να μην ταιριάζει σε σοφό άνδρα, αλλά κατά πώς φαίνεται ο Συνασπισμός αρέσκεται να επαναλαμβάνει τις πολιτικές του «αμαρτίες».

Κυριακή - αργία

Με βαστάζους τη γνωστή - για την ταύτισή της με τις απόψεις και τα συμφέροντα των διεθνικών μονοπωλίων στο εμπόριο και των μεγαλοεργοδοτών - πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προωθεί η κυβέρνηση την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο, που, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, προβλέπεται σε τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί πριν από το Πάσχα στη Βουλή. Πρόκειται για δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία πριν από το Πάσχα, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «συμφώνησε η ΕΣΕΕ».

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην τίθεται θέμα πλήρους κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, μια και όπως τώρα ομολογεί και ο ίδιος ο υφυπουργός, δεν είναι ...ευρύτερη απαίτηση της αγοράς, αλλά ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι μικροί έμποροι, πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση γιατί ...Κυριακή κοντή γιορτή.

Συνυπεύθυνοι

«

Μπαλάκι» εξακολουθούν να κάνουν τις ευθύνες για το θάνατο του 22χρονου Στέλιου Μαστορόπουλου, οι υπεύθυνοι του οικοτροφείου «Αθηνά», της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Στέλιος Μαστορόπουλος δεν ήταν ένας ακόμα αριθμός στα κιτάπια των αρμοδίων για την αποασυλοποίηση. Ηταν ένας 22χρονος άνθρωπος, που έχασε τη ζωή του, γιατί πνίγηκε με ένα κομμάτι τροφής σε έναν ξενώνα, στον οποίο δεν έπρεπε να βρίσκεται εξαρχής. Αντιμετώπιζε βαριάς μορφής αυτισμό και είχε ανάγκη εξειδικευμένης αυξημένης φροντίδας. Ενας άνθρωπος που αντιμετωπίστηκε σαν ένας ακόμα «αριθμός» προς διεκπεραίωση από αυτούς που βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται υποτίθεται για να προστατεύουν ανθρώπους όπως ο Στέλιος.

Ο θάνατος του Στέλιου και δύο ακόμα νέων «αποασυλοποιημένων» ψυχικά πασχόντων μέσα σε ένα μήνα φέρνει μια θλιβερή πραγματικότητα στην επιφάνεια: Οτι αυτοί που πετούν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες είναι συνυπεύθυνοι, καθώς προωθούν και υπηρετούν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και μάλιστα στο όνομα της αποασυλοποίησης, που ως κομμάτι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κατέληξε μέσο κερδοφορίας με δραματικά - σε ορισμένες περιπτώσεις - αποτελέσματα.

Επικίνδυνη η πολιτική τους

Η στρατηγική ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εκκωφαντική. Κανένας τακτικός ελιγμός, καμιά «κούφια» κριτική, καμιά σκηνοθετημένη αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι τα δύο κόμματα βαδίζουν χέρι χέρι σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Οτι στο όνομα της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι αδιαπραγμάτευτη η αντιλαϊκή πολιτική τους, η οποία διαφοροποιείται μόνο σε επιμέρους, διαχειριστικού τύπου ζητήματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι αποκαλυπτικό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική της Λισαβόνας, που παρουσίασε την Κυριακή ο «Ρ». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν από κοινού και για πολλοστή φορά τα διαπιστευτήριά τους στην ευρωενωσιακή πολιτική, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε αντιδραστικής μεταρρύθμισης που προηγήθηκε ή βρίσκεται σε εξέλιξη στα κράτη - μέλη και στην Ελλάδα. Μαζί με τους βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, στήριξαν το ψήφισμα για τη Λισαβόνα, ενόψει και της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν - χωρίς καμιά μεταξύ τους διαφοροποίηση - ότι πρέπει να ενταθεί η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οτι πρέπει να παραταθεί ο εργάσιμος βίος και να προκύψουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οτι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ελαστικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, να διαγραφεί κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής δουλιάς με πλήρη δικαιώματα, να διευρυνθεί η ημιαπασχόληση και η υποαπασχόληση.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν πως οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των πανεπιστημίων, συνολικά της εκπαίδευσης, ώστε ευκολότερα να προσαρμόζεται το περιεχόμενό της στις κερδοσκοπικές ανάγκες των πολυεθνικών. Ομολόγησαν την κοινή τους πρόθεση να μετατρέψουν τα σχολεία σε κέντρα διά βίου κατάρτισης, όπου θα μπαινοβγαίνουν οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί εργάτες για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που κάθε φορά θα απαιτεί το κεφάλαιο.

Το ψήφισμα του ΕΚ ήρθε λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκθέσεις της Κομισιόν, με τις οποίες εξειδικεύονται οι γενικότερες κατευθύνσεις προς τα κράτη - μέλη σχετικά με την απασχόληση και τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τη θέση του ο καθένας, δεσμεύτηκαν να κάνουν πράξη τις επιταγές του κεφαλαίου που συγκεκριμενοποιούνται στις σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Οι οποιεσδήποτε εκ των υστέρων κορόνες, όπως οι χτεσινές του αρμόδιου υπουργού Απασχόλησης, κανένα νόημα δεν έχουν, κανέναν δεν μπορούν να ξεγελάσουν.

Και αυτές οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θέση των ταξικών δυνάμεων ότι η ένταση του αγώνα και η πολιτικοποίησή του είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ. Η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ είναι ίδια και είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί, με άμεσο αγωνιστικό σταθμό τα συλλαλητήρια και την απεργία των ταξικών συνδικάτων στις 8 και 29 του Μάρτη, αντίστοιχα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Μας... δουλεύουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ δούλεμα! Καταθέτουν το περίφημο νομοσχέδιό τους για την Παιδεία και μας λένε ότι έχουν και τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού...

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, πλην όμως μια κυβέρνηση στο σύνολό της καλό είναι να έχει και κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Και τίποτε δεν είναι πιο πραγματικό από τις αντιδράσεις των φοιτητών, των καθηγητών, των σπουδαστών και των εργαζομένων.

Πώς να το κάνουμε. Ολοι βλέπουν τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, όσο και αν μιλάει για «θωράκιση του δημόσιου πανεπιστημίου». Εχει ήδη βάλει πλαγίως τους ιδιώτες στα πανεπιστήμια και είναι το μόνο στοιχείο που θέλει να θωρακίσει.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, έχει το δικό του τρόπο να «αντιπολιτεύεται», έστω κι αν χρειάζεται... μεταφραστής για να εξηγεί τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες υποτίθεται ότι αντιδρά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Το είπε όμως ο άνθρωπος, έστω και καλυμμένα. Θα μπορούσε η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ να επιτευχθεί μέσω των δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οποτε κακώς η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να πετύχει τον ίδιο στόχο... κατευθείαν.

ΣΧΕΔΟΝ 30 δισεκατομμύρια ευρώ η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης. Ομολογουμένως είναι «πολλά τα λεφτά»...

Πάρα πολλά, για να αξιοποιηθούν προς όφελος των ασφαλισμένων που συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να ζουν με συντάξεις πείνας και υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη.

Οπως καταλαβαίνετε, όταν υπάρχουν διαθέσιμα τέτοια ποσά και τέτοιες αξίες είναι δύσκολο να μην ανοίξει περισσότερο η (ήδη ανοιχτή) όρεξη των ιδιωτών κάθε είδους, που μπορούν να βάλουν χέρι στο «ψητό».


Γρηγοριάδης Κώστας

Ερχονται τα χειρότερα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ξεκαθαρίζουμε ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε την αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία θα γίνει στην επόμενη τετραετία, πρέπει να εφαρμόσουμε την ισχύουσα νομοθεσία. Υπάρχουν διατάξεις από το 1992, που δεν έχουν εφαρμοστεί. Υπάρχουν δυο ολόκληροι Νόμοι, του 1999 και του 2002, που είναι προς εφαρμογή. Αυτή είναι η αλήθεια». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και αποτελούν απόσπασμα από τη χτεσινή ομιλία του στην παρουσίαση ιστοσελίδας σχετικής με την ακίνητη περιουσία των Ταμείων. Ο υπουργός της ΝΔ δεν είπε, βέβαια, τίποτα το πρωτόγνωρο, αξίζει, ωστόσο, να καταγραφεί η παραπάνω φράση του για δυο κυρίως λόγους:

Πρώτον, επειδή, για μια ακόμη φορά και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, προαναγγέλλεται ένα ακόμα αντιδραστικό κύμα μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό από την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, το οποίο από τώρα επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν «αναγκαίο». Και δεύτερον, επειδή ο Σ. Τσιτουρίδης, με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο, λέει το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει όσα νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ επί των κυβερνήσεών του, αλλά και η ΝΔ την περίοδο 1991-1993, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα η αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτά για να μην ξεχνάνε οι εργαζόμενοι ότι και στις σαρωτικές «μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, το ένα χέρι νίβει το άλλο (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και τα δυο το πρόσωπο (βλέπε κεφάλαιο). Και όταν μεθαύριο βρεθούν μπροστά στην κάλπη, να λάβουν σοβαρά υπόψη τι τους ετοιμάζουν και ο ένας και ο άλλος, αν τους ενισχύσουν με την ψήφο τους...

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τ. Νεράτζης γυρνάει στην Ευρώπη και επικαλούμενος το πλαίσιο της ΕΕ ζητά ηλεκτρικό ρεύμα για το καλοκαίρι, μιλώντας για την ανάπτυξη του «διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας». Το έκανε με έμφαση στη Βουλγαρία, παρά τω πλευρώ του Προέδρου της Δημοκρατίας, το έκανε και στο Βουκουρέστι στη συνέχεια της προεδρικής περιοδείας.

Στο εσωτερικό, ο γγ του υπουργείου Ν. Στεφάνου, προμελετημένα και προσεκτικά έθεσε το θέμα της δύσκολης χρονιάς και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος έδωσε πληροφορίες για τη στάθμη των υδάτινων ταμιευτήρων της ΔΕΗ. Αν όλα πάνε καλά, στην κυβέρνηση θα το χρωστάμε, αν συμβεί το «κακό» - που δεν αποκλείεται - η ανομβρία θα φταίει και γενικά ο κακός μας ο «καιρός».

Στο τέλος, όμως, όλα και όλοι (τους) καταλήγουν στα τιμολόγια. Μας ταλαιπωρεί η ανομβρία; Η λύση είναι η αύξηση των τιμολογίων. Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου; Να αυξηθούν τα τιμολόγια. Κερδοσκοπούν οι ιδιώτες «παραγωγοί», «έμποροι», «μεγάλοι καταναλωτές»; Να αυξηθούν τα τιμολόγια. Η «λύση» για όλα είναι η αύξηση των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ, όπως η ασπιρίνη είναι το φάρμακο «διά πάσαν νόσον».

Ετσι τους συμφέρει, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το δεχτεί κι ο λαός...

«Ξεφλούδισμα» στους δρόμους!

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για παράδοση της εκμετάλλευσης των Εθνικών Οδών στους ιδιώτες, από το ερχόμενο φθινόπωρο τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πληρωμής διοδίων με το χιλιόμετρο και η αρχή θα γίνει από τους σταθμούς Αφιδνών, Τραγάνας, Χαλκίδας και Αντιρρίου, Ιωαννίνων. Αυτό ανακοίνωσε, από τη Λάρισα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), Μ. Παπαγιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε πλεονάζον το προσωπικό των 580 εργαζομένων στο ΤΕΟ και ανέφερε ότι κάποιοι θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, μερικοί θα προωθηθούν σε «εθελούσια έξοδο» και άλλοι θα περάσουν στη «δούλεψη» των ιδιωτών.

Είναι προφανές ότι μ' αυτήν την κυβερνητική απόφαση αυξάνεται πάρα πολύ το κόστος μετακίνησης στους εθνικούς δρόμους, το οποίο επιβαρύνονται οι οδηγοί. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «ξεφλούδισμα» των οδηγών στους δρόμους, για να θυμηθούμε και τη ρήση του Γ. Σουφλιά για το «ξεφλούδισμα» που επιβάλλουν οι τραπεζίτες. Και φυσικά, τα τεράστια ποσά που θα συγκεντρώνονται στα διόδια, τα οποία θα επεκταθούν σε πάμπολλα σημεία, θα καταλήγουν στις μεγάλες τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα τα εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια.

Οι υψηλόβαθμοι...

Την τροποποίηση άρθρων που αφορούν στον εαυτό τους, την κατάργηση άλλων που αφορούν στο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών σε διευθυντικά στελέχη, εισηγείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν προς έγκριση στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, η οποία έχει οριστεί για τις 14 Μάρτη 2007. Η πρόταση Βουρλούμη προς τους μετόχους είναι να εγκρίνουν τη διάθεση μετοχών της ΟΤΕ ΑΕ στα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, αλλά και στα ανώτατα στελέχη των θυγατρικών εταιρειών, «βάσει κριτηρίων απόδοσης».

Σίγουρα είναι μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και όχι μόνο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διά του Π. Βουρλούμη επιχειρεί να περάσει στον Οργανισμό τα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, να προετοιμάζει ταυτόχρονα το έδαφος για παχυλές αυξήσεις στους ήδη «χρυσοπληρωμένους» μάναντζερ που διόρισε η ίδια στον Οργανισμό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση σήμερα στο Σύνταγμα

Η θέση κάθε εργαζόμενου, κάθε νέου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου που καταλαβαίνει πόσο επιτακτική γίνεται μια παλλαϊκή αντίσταση στις προωθούμενες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, είναι στο δρόμο. Στο δρόμο της σχεδιασμένης και συνεχούς διεκδίκησης της Παιδείας που θα ικανοποιεί αληθινά τις λαϊκές ανάγκες. Της αμείωτης και ανυπότακτης πάλης ενάντια σε όσους προάγουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και «δωρίζουν» την Παιδεία στις επιχειρήσεις ως ένα ακόμα πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης. Σήμερα το απόγευμα, αυτός ο δρόμος οδηγεί στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στο οποίο καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, με σημείο συνάντησης το Σύνταγμα, στις 7μ.μ. Ο ίδιος δρόμος οδηγεί αύριο στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην Αθήνα και κάθε μέρα στις πολύμορφες εκδηλώσεις που πολλαπλασιάζονται αυτό το διάστημα, των οποίων η επιτυχία περνά απ' το χέρι όλων μας.

Οι διοργανωτές της σημερινής κινητοποίησης τονίζουν, ακόμα μια φορά, ότι η Παιδεία δεν είναι μόνο υπόθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτε μόνο των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών. Είναι πρώτα και κύρια υπόθεση των εργαζομένων. Των δημιουργών της προόδου, τα οφέλη της οποίας πρέπει ν' αγωνιστούν ώστε οι ίδιοι να καρπώνονται. Και σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, όχι απλά για να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά νομοθετήματα, αλλά για να γίνουν επιτέλους εκείνες οι αλλαγές που ζητούν και χρειάζονται η εργατική οικογένεια και τα παιδιά της.

Αυτός ακριβώς ο αγώνας, μ' αυτόν τον προσανατολισμό, έρχεται να υπογραμμίσει πως την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντι-εκπαιδευτική επίθεση (όπως έδειξε και η χτεσινή έγκριση του νέου νόμου - πλαίσιου για τα ΑΕΙ από την Κυβερνητική Επιτροπή), δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση. Αντίθετα. Μεγαλώνει συνέχεια η ανάγκη για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, για τη συσπείρωση ακόμα περισσότερων αγωνιστών.

Για να ξεσκεπαστούν εκείνοι που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, ώστε να κρύψουν τη συνενοχή τους. Οπως το ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε μεν απ' τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά όχι μόνο χαρακτηρίζει (διά στόματος Γ. Παπανδρέου) «αναχρονιστικό» και «αυταρχικό» το άρθρο 16, αλλά και χτες, ο ίδιος παρατήρησε την κυβέρνηση, γιατί «δυστυχώς δεν τόλμησε να κάνει την τομή», δηλαδή επειδή δεν έδωσε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στη δημόσια Παιδεία. Αλλά και για να αποκαλυφθούν εκείνοι που επιχειρούν να αφοπλίσουν το κίνημα, καλλιεργώντας αυταπάτες και φυγαδεύοντας ουσιαστικά τους υπαίτιους, όπως ο ΣΥΝ, που μίλησε για ...«νίκη» μετά την πρόσφατη αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ απ' τα έδρανα της Βουλής.

Το ότι η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ «θάβει» τη σημερινή κινητοποίηση, όχι μόνο δεν είναι τυχαίο, αλλά προσθέτει μία ακόμα απόδειξη για τη δύναμη και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συλλογική πάλη και μάλιστα όταν στη μάχη μπαίνει η εργατική τάξη. Απάντηση μπορούν να δώσουν όσοι μπουν μπροστάρηδες στην πάλη για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Με πολύμορφες, αγωνιστικές εκδηλώσεις μέσα στις σχολές και τα σχολεία, σε γειτονιές και τόπους δουλιάς, εκεί όπου ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Δίνοντας σ' αυτή την πάλη διάρκεια και βάθος, ποιότητα και περιεχόμενο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org