Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ασυλο και καταλήψεις

Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» (13/1/2007) ήταν σαφές: «Ανυποχώρητος ο κ.Πάγκαλος στο θέμα του δήθεν
Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» (13/1/2007) ήταν σαφές: «Ανυποχώρητος ο κ.Πάγκαλος στο θέμα του δήθεν "ασύλου"», αλλά «Ασαφής η θέση της κ.Γιαννάκου», διαπίστωνε η εφημερίδα... Αν, επομένως, τεθεί οψέποτε ερώτημα για το ποιες είναι οι «πλάτες» της κυβέρνησης (και) στο θέμα του Ασύλου, ξέρετε: ΠΑΣΟΚ...
Οπως αποδείχτηκε χτες, οι περίφημες «αλλαγές» που είχε εξαγγείλει η κ.Γιαννάκου στο νόμο - πλαίσιο συγκριτικά με την πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου που είχε παρουσιαστεί προ μηνών, περιορίζονται σε δύο όλες κι όλες, εκ των οποίων η μία είναι αντιδραστικότερη της άλλης!

Συγκεκριμένα, η πρώτη «αλλαγή» είναι ότι σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, από την επομένη της ψήφισής του οι φοιτητές θα καλούνται (και με το νόμο) να αγοράζουν τα συγγράμματα και τα βιβλία για τις σπουδές τους. Η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, τέλος!

Η δεύτερη «αλλαγή» έχει να κάνει με το Πανεπιστημιακό Ασυλο που δέχεται ένα μετωπικό χτύπημα. Εδώ θα σταθούμε αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (νόμος 1268/82, άρθρο 2, παράγραφος 7) καθίσταται σαφές:

«Η επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια των αρμοδίων οργάνων των ΑΕΙ επιτρέπεται μόνο, εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα, ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής».

*

Επομένως, είναι ΨΕΜΑΤΑ ότι η νομοθεσία απαγορεύει την αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων, όταν αυτά συντελούνται εντός Πανεπιστημίων.

Η αλήθεια είναι ότι θέλουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, όχι για την αντιμετώπιση εγκλημάτων (την άδεια όπως είδαμε για την αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων οι Αρχές την έχουν ήδη με το υφιστάμενο πλαίσιο), αλλά για την τρομοκράτηση, τον εκβιασμό και την αστυνόμευση των ιδεών. Θέλουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια για την αντιμετώπιση και την κατασταλτική πάταξη των κινητοποιήσεων.

Οπως, μάλιστα, ομολόγησε με τη στάση της χτες η υπουργός Παιδείας, αρνούμενη να απαντήσει ευθέως παρά το πλήθος των σχετικών ερωτήσεων που της τέθηκαν, ο στόχος της κυβέρνησης με τη νέα διάταξη για το Ασυλο είναι να ποινικοποιήσει την κατάληψη ως μορφή πάλης του εκπαιδευτικού κινήματος.

*

Η ενόχληση των κρατούντων απέναντι στις καταλήψεις εξηγείται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δοκιμασμένο όπλο, για μια δοκιμασμένη μορφή αντίστασης, που - όταν χρησιμοποιείται σωστά - έχει αποτελεσματικότητα.

Εδώ και πάνω από 3 δεκαετίες, η κατάληψη ειδικά στους φοιτητικούς αγώνες, είναι ένα μέσο που έχει δυσκολέψει πολύ τους κυβερνώντες στα σχέδιά τους.

  • Τους δυσκόλεψε τη δεκαετία του '70 με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 815.
  • Τους δυσκόλεψε τη δεκαετία του '80, όταν αποκάλυψε τα όρια της κίβδηλης δημοκρατίας που εκπροσωπούσε η ρητορική της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και πρώτο κατέλυσε το Ασυλο το 1985.
  • Επίσης, εκεί, στις καταλήψεις ήταν που έσπασαν τα μούτρα τους οι αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις, τόσο που Κοντογιαννόπουλου, στις αρχές του '90 όσο και του Σημίτη στα τέλη του '99.

*

Τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία, ως φυσικοί χώροι φοιτητών και μαθητών, από τη στιγμή που μετατρέπονται σε ορμητήρια αντίστασης, από τη στιγμή που καταλαμβάνονται από το αίσθημα της διεκδίκησης και της οργάνωσης του αγώνα για μια άλλη πολιτική, γίνονται ταυτόχρονα χώροι διακινήσεως ιδεών, χώροι συζήτησης, χώροι μιας άλλης, ανώτερης διαμαρτυρίας. Ολα αυτά, είναι εχθρικά για τους κυβερνώντες. Γι' αυτό και τα συκοφαντούν. Αλλωστε, πάντα, κάθε κατάληψη, κουβαλά κάτι από το εξεγερτικό πνεύμα μιας άλλης κατάληψης, της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Πνεύμα, με το οποίο οι κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέλουν να τελειώνουν.

*

Ολα αυτά ισχύουν - το επαναλαμβάνουμε - εφόσον και όταν η κατάληψη ως μορφή πάλης αξιοποιείται σωστά, που σημαίνει ότι ως μέθοδος δράσης είναι ενταγμένη στο πλαίσιο ενός φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος που διατηρεί ζωντανή τη σύνδεσή του με το εργατικό κίνημα και (αυτή είναι η βασική προϋπόθεση) αποτελεί πλευρά του γενικότερου λαϊκού κινήματος.

Σε μια περίοδο που τα πλαίσια της έρευνας και της διακίνησης των ιδεών θα έχουν σαφές όριο, που δεν είναι άλλο από το όριο του ιδιώτη - ιδιοκτήτη - μάνατζερ - χορηγού των Πανεπιστημίων, είναι προφανές ότι το Ασυλο, ως κατάκτηση και θωράκιση της ελευθερίας της διακίνησης των ιδεών και της επιστημονικής έρευνας ...«περισσεύει».

Και μαζί του τίθενται «εκτός νόμου» εκείνες οι μορφές πάλης που εμποδίζουν την κυρίαρχη πολιτική να ποδηγετήσει τους Πανεπιστημιακούς χώρους.

*

Βέβαια, οι κυβερνώντες είναι ...μεγάθυμοι. Μην κάνετε καταλήψεις, μπορείτε όμως να κάνετε πορείες, απεργίες και διαδηλώσεις, προτείνουν στους φοιτητές και το λαό, γενικότερα. Τι σπουδαίοι άνθρωποι! Και τι καλοί δημοκράτες...

Αλλά αυτοί είναι που (ενώ καταλύουν το Ασυλο, ποινικοποιώντας την κατάληψη ως μορφή πάλης και στη θέση της κατάληψης «προτείνουν» τις πορείες), όταν οι εργαζόμενοι κάνουν πορείες, τότε ισχυρίζονται πως ούτε οι πορείες είναι σωστό μέσο πάλης γιατί - όπως λένε - δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση και έτσι έβγαλαν μέχρι και φιρμάνι, για να στοιβάξουν τις πορείες στη μια λωρίδα κυκλοφορίας...

Αυτοί είναι που (ενώ «απαγορεύουν» τις καταλήψεις και τις πορείες, και στη θέση τους «προτείνουν» απεργίες), όταν οι εργαζόμενοι κάνουν απεργίες, πέφτουν πάνω τους να τους φάνε, γιατί - όπως λένε - οι απεργίες προκαλούν αρρυθμία (λες και οι απεργίες γίνονται για να προκαλούν ευρυθμία), αυτοί είναι που όταν γίνονται απεργίες κατηγορούν τους απεργούς σαν κοινωνικά αναίσθητους, που τους αποκαλούν «ρετιρέ», που τους βρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, λέγοντας ότι οι απεργοί είναι ασυνείδητοι και ότι ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους Ελληνες...

Να όμως, που οι δημοκράτες μας έχουν και πάλι τη λύση. Σύμφωνοι - λένε - καταλήψεις, πορείες και απεργίες, απαγορεύονται, αλλά μπορείτε να κάνετε διαδηλώσεις... Οπως αντιλαμβάνεστε το δούλεμα πάει σύννεφο: Οι ίδιοι που μας «προτείνουν» τις διαδηλώσεις για να ξεμπερδέψουν με τις καταλήψεις, είναι οι ίδιοι που όταν γίνονται διαδηλώσεις, είτε στέλνουν τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις, είτε στέλνουν τους κουκουλοφόρους για να συκοφαντήσουν τις διαδηλώσεις...

*

Γίνεται φανερό ότι το λαϊκό κίνημα δεν έχει να διαπραγματευτεί ούτε τις μορφές πάλης του, ούτε την ίδια την πάλη του ενάντια σε μέτρα και πολιτικές που θίγουν τη ζωή και τα δικαιώματά του.

Οι φοιτητές είναι σήμερα στο επίκεντρο μιας συκοφαντικής εναντίον τους εκστρατείας, όχι γιατί καταλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια, αλλά γιατί αρνούνται να αφήσουν να καταλάβουν τα Πανεπιστήμια οι ιδιώτες.

Οι φοιτητές και οι νέοι λοιδορούνται και προπηλακίζονται, όπως χτες λοιδορούνταν και προπηλακίζονταν οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, οι δάσκαλοι, οι λιμενεργάτες και κάθε κοινωνικό στρώμα που δεν υποκύπτει στις πιέσεις.

Γι' αυτό η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, γι' αυτό οι εφημερίδες των διαπλεκόμενων συμφερόντων και οι καναλάρχες με τους «παπαγάλους» τους, χύνουν χολή εναντίον των φοιτητών.

Θέλουν, για μια ακόμα φορά, να στρέψουν το ένα κοινωνικό στρώμα ενάντια στο άλλο. Ομως, αυτή τη φορά δε στρέφονται εναντίον ενός οποιουδήποτε κοινωνικού στρώματος. Αυτή τη φορά στρέφονται εναντίον των παιδιών του ελληνικού λαού. Και θέλουν να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό σε συκοφάντη και σε χωροφύλακα εναντίον των ίδιων του των παιδιών.

Αν αυτή η προπαγάνδα περάσει, αν αυτή η πλύση εγκεφάλου περάσει, τότε η ελληνική κοινωνία θα κάνει καιρό για να σταθεί στα πόδια της, τότε η ελπίδα θα πάρει καιρό για να σηκώσει κεφάλι.


Γράφει
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ