Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ασκηση εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης

Ασκηση - επίδειξη προετοιμασίας του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα των Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές εντός των πόλεων, που παραπέμπει σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιούλη, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Δ. Βούλγαρη, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής.

Με αυτή την εκπαίδευση, όπως αναφέρεται από το ΓΕΣ, δίνεται «ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου» και ειδικότερα σε «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος»(ΣΕΑΕ). Πρόκειται όπως υπογραμμίζεται για «στρατιωτικές ενέργειες που σχεδιάζονται σε έδαφος, όπου οι τεχνικές κατασκευές (οικίσκοι) επηρεάζουν τις διαθέσιμες τακτικές επιλογές του Διοικητή». Επίσης «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών». Ωστόσο αυτά είναι το περιτύλιγμα προκειμένου να υπάρξει αυτού του είδους η προετοιμασία που επιτάσσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και κατευθύνσεις. Η επίδειξη περιλάμβανε αγώνα σε κατοικημένους τόπους, εκτέλεση βολών μάχης ταχείας αντιδράσεως από ομάδα έξι ανδρών, επίδειξη φορητού οπλισμού, επίδειξη εκπαιδεύσεως στο ΚΙLL HOUSE από ομάδα έξι ανδρών.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση με αυτά τα χαρακτηριστικά, που φέρνει στην επιφάνεια το όλο θέμα του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποστολής τους, όπως έχει καθοριστεί από τα νεοταξικά δόγματα άμυνας και ασφάλειας, που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και ενεργοποιήσει. Στις 13 - 15 του Ιούνη 2006 στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Ο ισχυρισμός που είχε προβληθεί τότε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ήταν πως η άσκηση αναφερόταν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών που θα επιχειρούσαν να μπουν σε ελληνικό στρατόπεδο στα πλαίσια των εκτός ελληνικών συνόρων, «ειρηνευτικών αποστολών». Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πραγματοποιείται εκπαίδευση για αποστολές καταστολής διαδηλώσεων εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων. Ωστόσο η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη Βέροια στα πλαίσια άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, για την προετοιμασία των «ειρηνευτικών» αποστολών για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ