Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
"Παιγνίδια" με τα υπαρκτά προβλήματα ασφάλισης

Να καλύπτονται ασφαλιστικά όλοι οι εργαζόμενοι (που είναι στο μισθολόγιο) δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ, πέρα από το κύριο Ταμείο, το ΤΣΠΕΑΘ, και από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, τον ΕΔΟΕΑΠ, ζητείται με τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή στο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα στο ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται μόνον όσοι δημοσιογράφοι ή άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι εργάζονται στα ΜΜΕ και είναι μέλη των αντίστοιχων ενώσεων. Οι άλλοι εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη των αντίστοιχων Ενώσεων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο ΤΣΠΕΑΘ για κύρια σύνταξη. Τώρα, με την τροπολογία αυτή, επιδιώκεται να σταματήσουν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές και για τους εργαζόμενους που δεν είναι μέλη των Ενώσεων και να ασφαλίζονται αυτοί στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς άλλη εργοδοτική εισφορά. Προχωρώντας παραπέρα, μάλιστα, οι νεοδημοκράτες βουλευτές ζητούν να διαγραφούν και τα χρέη των ιδιοκτητών των ΜΜΕ προς το ΙΚΑ που προέρχονται από τη μη εξόφληση των σχετικών εισφορών τους την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα ζητούν να συμψηφιστούν σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ!

Στις παραπάνω μεθοδεύσεις που προωθούνται με τη συγκεκριμένη τροπολογία, αντέδρασαν χτες όλες οι οργανώσεις των δημοσιογράφων και των άλλων ασφαλισμένων (διοικητικών υπαλλήλων) που εργάζονται στα ΜΜΕ (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΘΣΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΠΗΕΘ) οι οποίες με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν την κυβέρνηση και τα κόμματα "να απορρίψουν στο σύνολό τους και χωρίς καμιά διαπραγμάτευση" τη σχετική τροπολογία. Στη σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνεται πως με τις τροπολογίες αυτές:

Εισάγονται ανορθόδοξα σε άσχετο νομοσχέδιο, και συνεπώς αντισυνταγματικά, ρυθμίσεις με τις οποίες χαρίζονται στους εργοδότες των ΜΜΕ χρέη προς το ΙΚΑ δεκάδων εκατομμυρίων της τελευταίας δεκαετίας και μεταφέρονται αυτά τα βάρη στα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο. Ενώ, επιχειρείται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων, των περιοδικών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Ο,τι δεν κατάφεραν μέσω των συλλογικών συμβάσεων, το επιδιώκουν μέσω της τροπολογίας της ΝΔ αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ με δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το θέμα της αποδοχής της σχετικής τροπολογίας ή ρύθμισης του θέματος, αργότερα. "Πιστεύω ότι σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς θα αναζητηθεί και θα βρεθεί η καλύτερη λύση", απάντησε σιβυλλικά ο Δ. Ρέππας.

  • Στο μεταξύ προχτές παραιτήθηκε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο σύμβουλος Δ. Κυρίτσης, επειδή, στο υπό συζήτηση σχέδιο νέου Καταστατικού της Ενωσης, προβλέπεται μικρή μείωση του χρόνου προϋπηρεσίας για ένταξη ως μελών των νέων δημοσιογράφων. Κάτι για το οποίο επί χρόνια αγωνίζεται όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος... Μάλιστα, στο σκεπτικό του παραιτηθέντος αναφέρεται πως, τάχα, μ' αυτό τον τρόπο θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο Ασφαλιστικός μας οργανισμός! Ενώ είναι γνωστό, αντίθετα, πως, ίσα ίσα, με την ένταξη νέων συναδέλφων τα ταμεία ενισχύονται...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ