Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα για το ΝΑΤΟ

Τα πάντα στη διάθεση του ΝΑΤΟ και στην υπηρεσία των πολεμικών τυχοδιωκτισμών του ιμπεριαλισμού. Το έδαφος της Ελλάδας, και στην παρούσα φάση ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, όλο και περισσότερο μετατρέπεται σε ορμητήριο για τα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ, σε ένα τεράστιο προγεφύρωμα για τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς σε βάρος των βαλκανικών λαών. Αεροδρόμια, λιμάνια και λοιπές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι ίδιες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Τελευταία πράξη η προσφορά και η χρήση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Βόλου για την προώθηση στα Σκόπια της ταχυκίνητης δύναμης του ΝΑΤΟ, που έχει δήθεν ως αποστολή της την υποστήριξη των περίπου 2.000 παρατηρητών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, για να επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς.

Η εμπλοκή αυτού του είδους της χώρας εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον της. Δεν πρόκειται για κάτι το ευκαιριακό, αλλά για την οργανική ένταξη της Ελλάδας στο οικοδόμημα που λέγεται "νέα τάξη πραγμάτων". Πρόκειται για ένα πισθάγκωνο δέσιμο της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Η απαξίωση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Μέσω της μετατροπής της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σε πεδίο εξόρμησης για την επιβολή της "νέας τάξης" στην ευρύτερη περιοχή, η κυβέρνηση προσδοκά για λογαριασμό της ντόπιας άρχουσας τάξης έναν "αναβαθμισμένο" ρόλο στη μεγάλη επιχείρηση λεηλασίας των χωρών της περιοχής και εξανδραποδισμού των λαών τους. Οι λόγοι είναι προφανείς. Θέλουν η στρατιωτική διείσδυση να γίνει όχημα της οικονομικής διείσδυσης, δηλαδή μιας ιδιότυπης επιδρομής που έχει οδηγήσει λαούς ολόκληρους σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Τη φορά αυτή, απλώς και μόνο αφορμή είναι το Κοσσυφοπέδιο, για να ξετυλιχτούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, μέσα από το οποίο διακρίνεται η στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Η υποδομή που δημιουργείται και οι ποικιλώνυμες στρατιωτικές δυνάμεις που συγκροτούνται δεν είναι μόνο για τώρα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πάνε μακριά. Εκτός εάν συναντήσουν εμπόδια... Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστές είναι γνωστοί, τα σχέδια τους και οι επιδιώξεις τους είναι επίσης γνωστά. Αυτό που μένει ως αστάθμητος παράγοντας είναι οι ίδιοι οι λαοί και το κατά πόσον, με την παρέμβασή τους, μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις και να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα, να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

Ο ελληνικός λαός, όπως και κανένας άλλος λαός, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τα ψίχουλα που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση με την εμπλοκή της και την υποτελή στάση που δείχνει, υπηρετώντας τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Τα συμφέροντα των λαών είναι συνδεδεμένα με την ανατροπή αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Ταυτίζονται με την ειρήνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, πράγματα βέβαια ασυμβίβαστα με την πολιτική του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί είναι, λοιπόν, η μόνη δύναμη αντιστροφής του κλίματος, μπορούν να βάλουν εμπόδια και σε τελική ανάλυση να ανατρέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αυτό από τη στιγμή που συνειδητοποιούν, από τη μια σε τι καταστάσεις εγκλωβίζονται και από την άλλη ότι οι ίδιοι έχουν τη δύναμη, για την επιβολή μιας άλλης πορείας, στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ