Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
Με άδεια "πακέτα" ο "μάγος"

Ο σύγχρονος "μάγος" της αμερικανικής διπλωματίας μάλλον κρατά μικρά "δώρα" τα οποία, προφανώς, δεν ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία αφού τα αμερικανικά "ανταλλάγματα" για τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο δε φαίνεται να βοηθούν τον Πρόεδρο Κληρίδη να προχωρήσει σε "γενναίες" αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Αθήνα είναι το γεγονός πως ο Αμερικανός διπλωμάτης δε θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, αλλά θα περιοριστεί σε επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, φανερώνει τις "μικρές προσδοκίες" της Αθήνας από την επίσκεψη Χόλμπρουκ, η οποία έτσι κι αλλιώς, δεν έχει σαν στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά περιορίζεται απλώς στην αναζήτηση προσχημάτων τα οποία θα βοηθήσουν Αθήνα και Λευκωσία να απεμπλακούν από το πρόβλημα των πυραύλων.

Μιλώντας για την επίσκεψη Χόλμπρουκ ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σημείωσε πως "εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που κατά καιρούς αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ για την αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Οι θέσεις επί των οποίων η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναπτύσσονται αυτές οι πρωτοβουλίες, δεν είναι άλλες από εκείνες που έχουν εκφραστεί και από τον ΟΗΕ. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί τη βάση των συζητήσεων που θα γίνουν και στην Αθήνα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον όποιες απόψεις ή ιδέες - οι οποίες, βεβαίως, στηρίζονται σ' αυτή τη βάση - θα μεταφέρει ο κ. Χόλμπρουκ, προκειμένου κι εμείς να συμβάλουμε στην επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών". Ο υπουργός Τύπου, πάντως, με έμμεσο τρόπο, περιέγραψε τις μικρές προσδοκίες της Αθήνας από την επίσκεψη, λέγοντας πως "είναι θετικό το γεγονός του ζωηρού ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού. Αναμένουμε, πέρα από τις διαβεβαιώσεις ή τις θεωρητικού χαρακτήρα διαπιστώσεις και θέσεις, να προκύψουν και χειροπιαστά αποτελέσματα. Να συντελεστεί συγκεκριμένη πρόοδος, γιατί επί πολλά χρόνια συζητείται αυτό το θέμα, αλλά παραμένει άλυτο. Παραμένει στο ίδιο σημείο που ήταν, την ώρα που εκδηλώθηκε η κρίση, η οποία και το δημιούργησε".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org