Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Μαχαίρι» στα εφάπαξ των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ

«Μαχαίρι» στα εφάπαξ των δημοσιογράφων αποφάσισε η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ στην προχτεσινή της συνεδρίαση, μειώνοντας την εφάπαξ καταβολή κατά 7% σε όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Γενάρη του 2019. Ετσι, πριν ακόμα συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, 4498/2017, τον οποίο τόσο οι πλειοψηφίες στη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού όσο και οι αντίστοιχες παρατάξεις στις συνδικαλιστικές ενώσεις του Τύπου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόβαλλαν παραπλανητικά ως «σωτηρία» για το Ταμείο των δημοσιογράφων, ήρθε η ώρα του «λογαριασμού», που κατά τη συνήθη πρακτική φορτώνεται στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Μάλιστα η μείωση στα εφάπαξ ανακοινώνεται χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση προς τους ασφαλισμένους, καμία ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου και του συγκεκριμένου λογαριασμού (που χαρακτηρίζεται μάλιστα «αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο»), πέραν της αναφοράς στο δελτίο Τύπου του ΕΔΟΕΑΠ ότι «η εν λόγω απόφαση για τη μείωση βασίστηκε στα δεδομένα της αναλογιστικής μελέτης»! Η στάση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ γίνεται ακόμα πιο προκλητική από το γεγονός ότι το ίδιο δελτίο Τύπου υποστηρίζει πως «δεν μειώνονται οι συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ», αφού η αλήθεια είναι πως αυτές δεν μειώνονται προς το παρόν...

Γιατί ο ίδιος ο νόμος του 2017, με τον οποίο υποτίθεται ότι συνδικαλιστικές ηγεσίες και διοικήσεις του ΕΔΟΕΑΠ «έσωσαν» το Ταμείο, νομοθέτησε την απογείωση των εισφορών των εργαζομένων προς το Ταμείο (από το 3% στο 7,05%), την επιβάρυνση 5% στους συνταξιούχους, μια σχετική αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές, τη θέσπιση πόρου 2% επί του τζίρου των εργοδοτών για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ, τον οποίο οι ίδιοι στη συνέχεια αμφισβήτησαν και έχουν προσβάλει στα δικαστήρια, και τακτικές αναλογιστικές μελέτες με βάση τις οποίες θα καθορίζεται κάθε χρόνο το ύψος των επόμενων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και στις παροχές Υγείας. Ταυτόχρονα οι ασφαλισμένοι έχασαν οριστικά το αγγελιόσημο (20% επί των διαφημίσεων), ενώ στον αντίποδα, πέρα από το αγγελιόσημο, οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ κέρδισαν φοροαπαλλαγές και «δωράκια» από το αστικό κράτος.

Τέλος, εξίσου αναληθής είναι ο ισχυρισμός του ΕΔΟΕΑΠ ότι για τον ασφαλιστικό χρόνο μετά την 1η /12/ 2017, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου, στο ποσό των εφάπαξ που αντιστοιχεί σε αυτόν τον χρόνο «δεν θα υπάρξει καμία περικοπή». Κι αυτό γιατί με την ψήφιση του νόμου 4498 το Ταμείο έπαψε να έχει προκαθορισμένο το ποσό του εφάπαξ, για κάθε έτος ασφάλισης, και εφαρμόζει πλέον το σύστημα των «καθορισμένων εισφορών» και όχι παροχών, από το οποίο, στη βάση των οικονομικών δεδομένων του Ταμείου και των αντίστοιχων αναλογιστικών μελετών, θα καθορίζεται το ύψος του ποσού, το οποίο δεν είναι πλέον εγγυημένο. Αρα οι περικοπές γι' αυτό το διάστημα ασφάλισης, μετά τον Δεκέμβρη του 2017, εμπεριέχονται στην ίδια τη φύση της λειτουργίας του Ταμείου με βάση τα νέα δεδομένα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η κατάργηση της αλληλεγγύης των ασφαλισμένων, αφού εξέλιπε και το στοιχείο της «εσωτερικής αναδιανομής» με τη θεσμοθέτηση «ατομικών μερίδων» όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ