Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Δε σώζεται με το σχέδιο Λαλιώτη

Επιμένουν στις διεκδικήσεις τους οι γείτονες δήμοι

Αντίθετοι με το "σχέδιο Λαλιώτη" για τον Ελαιώνα είναι τόσο ο Δήμος Αιγάλεω, όσο και ο Σύνδεσμος Οργάνωσης Διαχείρισης Ανάπλασης Ελαιώνα, στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Ταύρου, Αιγάλεω, Μοσχάτου, Ρέντη, Αθήνας.Σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Αιγάλεω για τον Ελαιώνα, από τους περισσότερους ομιλητές τονίστηκε πως το Διάταγμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν αφορά πραγματικά σχέδιο ανάπλασης του Ελαιώνα, αλλά πρόκειται απλά για ένα καλύτερο ρυμοτομικό σχέδιο από το προηγούμενο "σχέδιο Μάνου".

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αιγάλεω, Γ. Μυστακόπουλος,στην εισήγησή του, έθεσε τα ερωτήματα στα οποία δεν απαντά ή δεν καλύπτει ικανοποιητικά το υπουργείο. Δηλαδή, ποιος και πώς θα κάνει την ανάπλαση και ποιος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση, ποιος θα είναι ο τρόπος αυτοχρηματοδότησης και ποιο το ποσοστό που θα μετέχει - αν μετέχει - το κράτος, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των βιομηχανιών,το ποσοστό πράσινου που στο σχέδιο δεν ξεπερνά το 34,5%, ο συντελεστής δόμησης κ.ά. Επίσης, το σχέδιο δεν απαντά στο πού θα μετεγκατασταθούν οι βιομηχανίες που θα φύγουν.

Ο πρόεδρος του ΣΟΔΑΕ και δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,είπε πως ο Σύνδεσμος κλήθηκε εκτάκτως πέρσι το Φλεβάρη από τον Οργανισμό Αθήνας σε σύσκεψη με την παρουσία και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Εκεί δόθηκαν υποσχέσεις πως όλα τα διατάγματα που αφορούν στον Ελαιώνα θα ήταν έτοιμα μέχρι το Μάρτη και πως μέχρι το καλοκαίρι θα υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο, κάτι που βέβαια δεν τηρήθηκε. Οσον αφορά στην Αναπτυξιακή Εταιρία Ελαιώνα που διαχειρίζεται τώρα τον Ελαιώνα, τόνισε πως το έργο της μόνο θετικά δεν έχει.

Επίσης, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος ήταν ο πρώτος που έκανε μελέτες αλλά δεν κλήθηκε από κανένα όργανο της πολιτείας να τις συζητήσουν, ενώ υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταρχικό ρόλο. Αυτό σημαίνει πως ο ΣΟΔΑΕ θα πρέπει να είναι ουσιαστικός συνδιαχειριστής του Ελαιώνα σε ένα όργανο που θα περιλαμβάνει συναρμόδια υπουργεία και ενδιαφερόμενους φορείς.

Συνοπτικά, οι δήμοι ζητούν: την άμεση απομάκρυνση των πρακτορείων μεταφορών, να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης, αφού τυχόν αύξησή του θα ευνοεί μόνο μεγαλοϊδιοκτήτες, να καθοριστούν οι όροι μετεγκατάστασης των βιομηχανιών, αύξηση του πράσινου και να μην επεκταθεί η επισκευαστική βάση του μετρό. Επίσης, να μην ιδρυθούν νέες βιομηχανίες και βιοτεχνίες εκτός από αυτές που θα παραμείνουν με κριτήριο τους χαμηλούς ρύπους.

Στο ίδιο σκεπτικό κινήθηκε και η παρέμβαση εκπροσώπου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ο οποίος είναι αντίθετος στο να ενταχθεί ο Ελαιώνας στο σχέδιο πόλης, ενώ ο εκπρόσωπός του τόνισε ότι το "σχέδιο Λαλιώτη" δεν αλλάζει τη φιλοσοφία χρήσης του Ελαιώνα, που πρέπει να είναι η μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο.

Στους παραπάνω προβληματισμούς και αντιθέσεις, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας κ. Ντηνιακός, είπε πως το σχέδιο Λαλιώτη είναι καλύτερο από αυτό του Μάνου και ότι δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα έκδοσης του Διατάγματος, επειδή αυτό έγκειται "στην εφικτότητα εφαρμογής κάθε διατάγματος". Επίσης, είπε πως μέχρι τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος θα υπάρξουν πράξεις εφαρμογής και υποσχέθηκε ότι η ΤΑ θα κυριαρχήσει στη διαχείριση του Ελαιώνα, χωρίς όμως, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Γρ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ