Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μικρή αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ
  • Συνεδρίασε χτες στην Κομοτηνή το ΣΑΠ, με μοναδικό θέμα τον αριθμό των εισακτέων
  • ΚΚΕ: Να συζητιούνται στο ΣΑΠ τα οξύτατα προβλήματα των ΑΕΙ

Τη μικρή αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια προτείνει η κυβέρνηση μετά από τη σταθεροποίηση που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Την πρόταση αυτή κατέθεσε η κυβέρνηση στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας που συνήλθε στην Κομοτηνή με μοναδικό θέμα τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η πρόταση αυτή συνοδεύεται και από τη σε περιορισμένη έκταση εσωτερική ανακατανομή του αριθμού των εισαχθέντων σε ορισμένα τμήματα. Η φετινή αύξηση οφείλεται κυρίως στο ότι στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων περιέχονται δέκα νέα τμήματα ανάμεσά τους για πρώτη φορά και οι σχολές της αστυνομίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας είναι συμβουλευτική και μέχρι το τέλος της βδομάδας θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ο ακριβής αριθμός των εισακτέων. Πέρσι ο αριθμός εισακτέων ήταν 22.000 για τα ΑΕΙ και 19.000 για τα ΤΕΙ. Τη Δευτέρα αρχίζει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων και θα τελειώσει στις 31 του Μάρτη.

Πάντως, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος οι πρυτάνεις στη συνεδρίαση του ΣΑΠ ζήτησαν τη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών από 5.380 που ήταν οι εισακτέοι πέρσι ζητάει να μειωθούν στις 3.180, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο από 900 στους 460 και το Αριστοτέλειο από 5.490 σε 3.450. Η πρόταση αυτή όπως κάθε χρονιά θα απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕΣ. Κλημόπουλος στιγμάτισε το γεγονός ότι το ΣΑΠ είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης τον αριθμό των εισακτέων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μη συζητάει το ΣΑΠ τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Πανεπιστήμια. Θέλοντας να δείξει την ανακολουθία της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η κοινή συνεδρίαση ΣΑΠ και Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (την πρότεινε πέρσι το ΚΚΕ και την αποδέχτηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι) προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων ο Σ. Κλημόπουλος τόνισε ότι υπάρχει κοινωνική ζήτηση για Ανώτατη Παιδεία, η οποία θα πρέπει να αρχίσει να καλύπτεται. Σχολιάζοντας δε την άποψη για μείωση των εισακτέων υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που αυτή υιοθετηθεί θα πλήξει κυρίως τους υποψήφιους που προέρχονται από τα φτωχά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ