Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Οργή και αγανάκτηση

Η δυνατή βροχή δεν εμπόδισε χτες τους αγρότες του νομού Τρικάλων να πραγματοποιήσουν ένα χωρίς προηγούμενο, μαγικό και μαχητικό συλλαλητήριο, κατακλύζοντας με τα τρακτέρ τους, για πολλές ώρες, το κέντρο της πρωτεύουσας. Περισσότερα από 500 τρακτέρ έλαβαν θέσεις "μάχης" από το πρωί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και τους γύρω δρόμους, αποκλείοντας και τη νομαρχία. Λόγω καιρού οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα "Αχίλλειον" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικάλων, μια αίθουσα που αποδείχτηκε πολύ μικρή, για να χωρέσει το σύνολο των συγκεντρωμένων, αλλά και την αγανάκτησή τους. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι αγρότες κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους. Εκεί παρέμειναν συγκεντρωμένοι και το απόγευμα αποχώρησαν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, με αμέσως επόμενο σταθμό το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο.

Το χτεσινό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων - Καλαμπάκας και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" και "Αλληλεγγύη". Συμπαράσταση εκδήλωσαν το Εργατικό Κέντρο και ο εμποροβιοτεχνικός κόσμος του νομού, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Τρικάλων πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας. Την κινητοποίηση χαιρέτισαν και οι νομαρχιακές οργανώσεις των κομμάτων. Αγωνιστικό χαιρετισμό, εκ μέρους της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, απηύθυνε ο Αχιλλέας Κανταρτζής,μέλος του Ν. Γραφείου και Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των Τρικάλων, θα λυθούν μόνο με την αντίσταση και την πάλη, τονίστηκε. Το ίδιο ισχύει και με τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση. Και αυτό έδειξαν να το έχουν καταλάβει για τα καλά όσοι συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο. Οι βασικές καλλιέργειες του νομού που είναι το βαμβάκι, τα καπνά και τα οπωροκηπευτικά κινδυνεύουν με αφανισμό, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν και οι πλημμυροπαθείς αγρότες της περιοχής της Φαρκαδόνας, που περιμένουν ακόμα τη βοήθεια του κράτους.

Ολα τα παραπάνω και ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός των εκάστοτε κυβερνήσεων, δημιούργησαν μια "εκρηκτική" ατμόσφαιρα στη διάρκεια της συγκέντρωσης. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν εξαγριωμένοι να δοθούν επιτέλους λύσεις στα προβλήματά τους και να σταματήσει η κοροϊδία. Κεντρικοί ομιλητές στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων "Η Ανοιξη", Σπύρος Τσιοτινός, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γιώργος Μιχαήλ."Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική των Βρυξελλών. Μια πολιτική που χαράσσεται από τους εκπροσώπους των πολυεθνικών και που οδηγεί τους αγρότες στη φτώχεια, τη μιζέρια, την εξαθλίωση, και τον αφανισμό. Και να θέλουμε, λοιπόν, δεν έχουμε δικαίωμα να δείξουμε ολιγωρία, να δείξουμε αδράνεια. Οι καιροί δεν περιμένουν", τόνισε ο Σπ. Τσιοτινός.

Ο Γ. Μιχαήλ επισήμανε ότι η φορολόγηση που επιβάλλει η κυβέρνηση θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ζήτησε η φορολόγηση να γίνεται ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα και όχι με τα "αντικειμενικά" κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ