Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δε διασφαλίζεται πλήρως η κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας

Κατατίθεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ τις επόμενες μέρες και ύστερα από αρκετούς μήνες καθυστέρηση το νομοσχέδιο για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο έχει δεχτεί τα πυρά από πολλές πλευρές - ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δε διασφαλίζεται πλήρως η περιουσία του δημοσίου από διάφορους καταπατητές. Επίσης δε διασφαλίζεται η αξιοποίηση όλων των κτηματογραφικών στοιχείων, όπως του υπουργείου Γεωργίας και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, με αποτέλεσμα να δοθεί πρόσφορο έδαφος στους καταπατητές να νομιμοποιήσουν τις καταπατήσεις τους.

Πάντως, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο:

  • Ολοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (σπιτιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων, δασών, δασικών εκτάσεων κ. ά. ) των υπό κτηματογράφηση περιοχών θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας με αναφορά στην αιτία κτήσεως. Τη δήλωση αυτή θα πρέπει να την καταθέσουν σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στον Τύπο. (Οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν δικαίωμα να την υποβάλουν εντός εξαμήνου).
  • Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι όποιος υποβάλλει ψευδή δήλωση ιδιοκτησίας, θα τιμωρείται με φυλάκιση που θα φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια.
  • Επίσης με το ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι όσοι παραλείψουν να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας, χάνουν το δικαίωμα κάθε εμπράγματης δικαιοπραξίας για το ακίνητό τους. Δηλαδή, απαγορεύεται να το πουλήσουν νόμιμα, να πάρουν άδεια οικοδομής, ενώ αποκλείεται να εισπράξουν αποζημιώσεις από τυχόν αναγκαστική απαλλοτρίωση.
  • Το ελληνικό Δημόσιο για τα ακίνητά του που βρίσκονται εντός των υπό κτηματογράφηση περιοχών δεν έχει την υποχρέωση να υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 μία περιοχή κηρύσσεται υπό κτηματογράφηση και οριοθετείται με απόφαση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με άλλα άρθρα καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την κατάρτιση του Κτηματολογίου, όπως η διαδικασία των αναρτήσεων, της υποβολής ενστάσεων, το πώς θα γίνονται οι εγγραφές στα βιβλία των υποθηκοφυλακείων κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ