Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αδούλωτη αγωνιστικότητα των συνταξιούχων
  • Αύριο η συνάντηση της ΣΕΑ με τον πρωθυπουργό. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα απαντήσουν με πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο
  • Η ΣΕΑ απορρίπτει και την πρόταση Διακομματικής Επιτροπής απ' τον Μ. Εβερτ

Πιο μαχητική απάντηση θα δώσουν οι συνταξιούχοι σε περίπτωσηαρνητικής στάσης του πρωθυπουργού στα αιτήματά τους στην αυριανή συνάντηση που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ώρα 2μμ, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων.

"Αποδεχόμαστε τη συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό και η αντιπροσωπεία μας θα λάβει μέρος σε αυτή" αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑ. Ομως η ΣΕΑ, που απαρτίζεται απ' τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, των Τραπεζών και του Δημοσίου, σημειώνει προκαταβολικά τα εξής:

  • Η συνάντηση αυτή γίνεται ετεροχρονισμένα και κάτω απ' την πίεση της λαϊκής κατακραυγής.
  • Η συνάντηση έχει νόημα μόνο στο βαθμό που ο κ. πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί στα πανσυνταξιουχικά αιτήματα, τα οποία γνωρίζει καλώς, αφού του έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενες επαφές και αναγνώρισε την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσής τους. "Σε περίπτωση, τονίζει η ΣΕΑ, νέας αρνητικής στάσης, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σε τακτικές κωλυσιεργίας και αποπροσανατολισμού. Θα συνεχίσουμε τον ταξικό μας αγώνα, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά και μαζικά με πρώτη ενέργεια την άμεση διοργάνωση πανσυνταξιουχικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα".

Η ΣΕΑ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει διαμαρτυρία στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω των Ελλήνων ευρωβουλευτών για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Επιστρέφουν την κυβερνητική συγνώμη

Αναφερόμενη στα επεισόδια της 9ης Μάρτη η ΣΕΑ επισημαίνει ότι η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου την Αστυνομία και τους πολιτικούς της προϊσταμένους. "Εάν, τονίζει, ο κ. πρωθυπουργός είχε δεχτεί την αντιπροσωπεία, τίποτα δε θα είχε συμβεί. Και το πρωθυπουργικό γραφείο είχε ενημερωθεί έγκαιρά και έγγραφα για την κινητοποίησή μας και είχε ζητηθεί ραντεβού με τον κ. πρωθυπουργό.

Από την άποψη αυτή δεν μπορούμε να δεχτούμε την κυβερνητική συγγνώμη όταν αυτή δε συνοδεύεται από έμπρακτα μέτρα ικανοποίησης των συνταξιουχικών αιτημάτων". Η ΣΕΑ διαμαρτύρεται για τη στάση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελή, που μετέθεσε την ευθύνη στους υφισταμένους του αρνούμενος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του ανήκει εξ ολοκλήρου. "Και βέβαια, η δημόσια έκφραση συγγνώμης, που κατά κόρον προβλήθηκε απ' τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάθε άλλο παρά ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι".

Απορρίπτουν τον πολιτικαντισμό του Εβερτ

Την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με εκπροσώπους από ένα σύλλογο συνταξιούχων απ' το χώρο των Τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής που είχε προτείνει προς τον πρόεδρο της Βουλής που θα συζητούσε το θέμα των συνταξιούχων. Σε ερώτηση των συνταξιούχων εάν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση νόμου ο Μ. Εβερτ απάντησε ότι δεν υπήρξε ποτέ... πολιτικάντης και ότι θα του ήταν εύκολο να καταθέσει πρόταση νόμου αλλά θα τον απορρίψει η κυβέρνηση και έτσι επιμένει στη σύσταση της Διακομματικής.

Χτες ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στην πρόταση της Διακομματικής με νέα επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΑ αναφέρει ότι θεωρεί αρκετά καθυστερημένη την αντίδραση και πρωτοβουλία του Εβερτ. "Δεν ήταν ο κ. Εβερτ που ως βουλευτής και υπουργός της ΝΔ ψήφιζε τους διαδοχικούς αντιασφαλιστικούς νόμους, τους οποίους εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, και εξαιτίας των οποίων οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να κατεβαίνουν στους δρόμους και να υφίστανται μεταχείριση σαν και αυτή με τα καπνογόνα;".

Οι συνταξιούχοι, όπως αναφέρει η ΣΕΑ, θα δέχονταν την ευαισθησία του Μ. Εβερτ μόνο αν η εκδήλωσή της συνοδευόταν από την ταυτόχρονη καταδίκη των τριών αντιασφαλιστικών νόμων και την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση των κατάφωρων αδικιών σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Και προ εξαμήνου ο κ. Εβερτ, συνεχίζει η ΣΕΑ, είχε εκφράσει παρόμοια πρωτοβουλία για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, που απορρίφτηκε ως μη σύννομη με τον κανονισμό της Βουλής, ενώ η ΣΕΑ του ζήτησε να επανέλθει σύννομα και δεν πήρε καμιά απάντηση. Η εκ νέου πρωτοβουλία, επισημαίνει η ΣΕΑ, και οι συσκέψεις με συνταξιούχους που δεν εκφράζουν τη Συντονιστική Επιτροπή και τον αγώνα της δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.Γι' αυτό και οι συνταξιούχοι δε δέχονται την πρόταση του Εβερτ για Διακομματική Επιτροπή γιατί αυτή μόνο κωλυσιεργία και αποπροσανατολισμό θα φέρει.

"Εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις και η αξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων θα κριθεί απ' την αποδοχή των προτάσεών μας που πραγματικά δίνουν λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα" καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΕΑ.

Δεν κόπασεη αγανάκτηση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, απ' όλη τη χώρα, συνταξιουχικών, αντιστασιακών και άλλων οργανώσεων για την αναίτια και βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι από άνδρες των ΜΑΤ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Χτες το σωματείο των συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Γ. Κυριόπουλο.Ο δήμαρχος χαρακτήρισε και αυτός από την πλευρά του απαράδεκτη την ενέργεια και τους είπε ότι και ο ίδιος έχει ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας έστειλαν η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού,η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ του Νομού Λέσβου, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Εθνικής Αντίστασης και οι αντιστασιακοί και πολιτικοί πρόσφυγες Φλώρινας,ηΠανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ,η Πανελλήνια Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Υπαλλήλων ΟΤΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ