Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προπαγανδιστικός αποπροσανατολισμός στην υγεία

Κοινή ανακοίνωση των ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας

"Προπαγανδιστική και αποπροσανατολιστική τακτική" αποτελούν οι προβαλλόμενες προθέσεις του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για εφαρμογή ίδιου με του "Ωνασείου" καθεστώτος λειτουργίας των 115 νοσοκομείων του δημοσίου τομέα. Αυτό τονίζουν σε χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ, που ζητούν "συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων και αποσαφήνιση της κυβερνητικής πολιτικής στη διατήρηση ή όχι των αρχών και της φιλοσοφίας του ΕΣΥ".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αιφνιδιαστική κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου για το "Ωνάσειο" εκφράζει, πέρα από την άρνηση του κοινωνικού διαλόγου, την επιμονή της ηγεσίας του υπουργείου στο προβληματικό και νόθο νομικό καθεστώς των ΝΠΙΔ. Επίσης, κρίνεται αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις για τα νοσήλια είναι προνομιακές για το "Ωνάσειο", ενώ την ίδια ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα το συνολικό πρόβλημα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας "και έντεχνα επιχειρείται να εμφανιστεί ότι "μειώνονται" οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού". Οι τρεις οργανώσεις καταγγέλλουν ότι στην ουσία εξασφαλίζονται πρόσθετοι πόροι προς το "Ωνάσειο", προκειμένου να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι αμοιβές ορισμένων γιατρών, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων.

"Γι' αυτό ακριβώς - σημειώνουν - επιλέγονται οι "πρωτότυποι" και αδιαφανείς μηχανισμοί μέσω πριμ και εσωτερικών κανονισμών. Στην ουσία, όμως, διατηρείται το ίδιο καθεστώς αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και έλλειψης αντικειμενικών κριτηρίων, τόσο στη χρηματοδότηση και διαχείριση του Ιδρύματος, όσο και στις προσλήψεις, εξέλιξη και αμοιβές του προσωπικού".

Οι ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ τονίζουν ότι η όλη πολιτική προνομιακής μεταχείρισης και ρυθμίσεων για το "Ωνάσειο" αποτελεί συνέχεια των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης, που η τότε αντιπολίτευση κατάγγελνε και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ