Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
«Ποιμαντική ευαισθησία» οι συστατικές επιστολές προς Βαβύλη

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις που αφορούν τις συστατικές επιστολές προς τον Βαβύλη, επιχείρισε χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Με δηλώσεις του προσπάθησε να εξηγήσει αυτές τις επιστολές ως ένα «δείγμα ύψιστης ποιμαντικής ευαισθησίας που θα πρέπει να ερμηνεύεται με κριτήρια καθαρά εκκλησιαστικά και πνευματικά και όχι κοσμικά».

Επιπλέον, προανήγγειλε τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας - πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μέχρι τις 15 Μάρτη - και πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί στο ύπατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, ακόμη μια δέσμη μέτρων που αποβλέπουν στην αποκάθαρση. Ακόμα, επανέλαβε την επιτακτικότητα της αυτοκάθαρσης στο χώρο των ανθρώπων της Εκκλησίας και την αμετακίνητη απόφασή του να εγγυηθεί αυτής της κάθαρσης. Αναφέρθηκε ξανά και στις συστατικές επιστολές προς τον Βαβύλη, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «δείγμα ύψιστης ποιμαντικής ευαισθησίας που θα πρέπει να ερμηνεύεται με κριτήρια καθαρά εκκλησιαστικά και πνευματικά και όχι κοσμικά».

Χτες, ο αρχιεπίσκοπος πραγματοποίησε και νέες συναντήσεις με Ιεράρχες, με σκοπό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση όπως ο ίδιος δήλωσε, ώστε να επιτευχτεί η ομοφωνία στη λήψη των μέτρων για την αυτοκάθαρση στην Εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο.

Πάντως, πολύ δύσκολη πρέπει να θεωρείται πλέον η συνάντηση αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον μητροπολίτη Ζακύνθου μετά τα όσα εξαπέλυσε εναντίον του ο τελευταίος. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται η τάση όχι μόνο από τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και από άλλους Ιεράρχες που έχουν ενοχληθεί, να μην τον καλέσει ο Αρχιεπίσκοπος για συζήτηση.

Πληροφορίες του Τύπου

Η εφημερίδα «Αυριανή» υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι μέρα με τη μέρα οι αρχές ασφαλείας πείθονται όλο και περισσότερο πως ο Α. Βαβύλης είχε στρατολογηθεί από τη «Μοσάντ». Υποστηρίζει ότι είχε διαπλοκή με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.

Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή ήταν η επίσκεψη που έκανε ο Α. Βαβύλης, ως μοναχός σε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ, στον πρώην νομάρχη Αχαΐας Ε. Αθανασόπουλο-Σερέτη, όπου συνοδευόταν από τον αντιπρόσωπο της εταιρίας λιπασμάτων Ι. Κοντοθόδωρο ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του γαμπρού του Κ. Σημίτη, Γ. Αγγελόπουλου. Επίσης, αναφέρεται στην τωρινή βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Αθανασία Μεραντίτη η οποία φρόντισε να διαγράφουν πειθαρχικές ποινές αστυνομικών που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών. Η βουλευτής ήταν τότε ιδιαιτέρα του πρώην πρωθυπουργού. Γράφει δε και για τη συγγένεια που είχε με τον Α. Βαβύλη.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» ισχυρίζεται πως η αποστολή του Α. Βαβύλη πριν από την εκλογή του νέου Πατριάρχη το 2001, ήταν σε γνώση της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας έστειλαν «νότα» στις ισραηλινές αρχές για την είσοδο στο Ισραήλ τριών Ελλήνων. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Α. Βαβύλης. Τέτοιου είδους «νότες» αποτελούν γνωστή πρακτική ανάμεσα σε χώρες όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα. Ετσι, τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτές από τη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στη χώρα που πηγαίνουν και μέχρι να αποχωρήσουν, δεν εμποδίζονται από τις αρχές της χώρας αυτής.

Παράλληλα η «Απογευματινή» παρουσιάζει ρεπορτάζ του επίσημου περιοδικού της Αρχιεπισκοπής Αθήνας «Τόλμη», από το οποίο προκύπτει ότι ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος υποστηρίχτηκε από τον Αρχιεπίσκοπο για ταξίδια του στην Παλαιστίνη. Το ρεπορτάζ γράφτηκε το 2004. Ο Νικόδημος συνόδευε τον Α. Βαβύλη στο Ισραήλ προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκλογή του Ειρηναίου.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Φλας», ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονας έθεσε ερωτηματικά για το αν ο Α. Βαβύλης μπορούσε να δρα χωρίς να έχει κάλυψη από όλες τις αρχές. Με δηλώσεις τους τόσο ο Κ. Γείτονας όσο και ο Σ. Βαλυράκης δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δράση του.

Εξάλλου δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρονται στις καταγγελίες του Πατριάρχη Ειρηναίου σε βάρος του διεκδικητή του θρόνου μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου, σύμφωνα με τις οποίες ο τελευταίος σχεδίαζε τη δολοφονία του. Η καταγγελία είχε γίνει το 2003. Εκείνη την εποχή οι παλαιστινιακές αρχές είχαν συλλάβει έναν Παλαιστίνιο που ισχυριζόταν πως κατόπιν εντολής του Τιμοθέου σχεδίαζε τη δολοφονία του Ειρηναίου αντί 500 χιλιάδων δολαρίων. Ο Τιμόθεος τότε απάντησε μέσω του δικηγόρου του Γ. Αλφαντάκη ότι θα προσφύγει στις αρχές για ψευδή καταμήνυση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ