Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στα ελεύθερα βουνά...

«Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα/ που μας εβάραινε θανατερά./ Θέλουμε εμείς πατρίδα/ και πανανθρώπινη τη λευτεριά» (Νίκος Καρβούνης)

Ο ποιητής, δημοσιογράφος Νίκος Καρβούνης (1880-1947) εκεί στα ελεύθερα βουνά της Ελλάδας, έγραψε τον παιάνα της Εθνικής Εαμικής Αντίστασης, το: «Βροντάει ο Ολυμπος...». Το τραγουδούν οι λαϊκοί αγωνιστές - όσοι βαδίζουν στα χνάρια των ιδεών του σοσιαλισμού. Ο ίδιος αφηγείται για το πανελλήνιο θούριο, του αντάρτικου τραγουδιού. Γράφτηκε στα τέλη του 1942. «Το βροντάει ο Ολυμπος, ήταν δημιούργημα ενός ξενυχτιού, προϊόν έξαρσης, οργής μαζί. Ηταν στην εποχή που οι αρχηγοί, οι αρχηγίσκοι των παλαιών κομμάτων δεν κινούσαν ούτε το μικρό δαχτυλάκι τους. Συσταίνανε σαν γραμμή συμπεριφοράς απέναντι στους φασίστες κατακτητές την αναμονή. Θέλησαν να εκμεταλλευτούν για δικούς τους σκοπούς τη δυσάρεστη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί γύρω μου. Ενας μάλιστα με κάλεσε να μιλήσουμε. Ηταν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς. Οταν άκουσα πως αντί να τα βάλει με τους καταχτητές, έστρεψε τα πυρά του κόντρα στο οργανωμένο επαναστατικό, απελευθερωτικό κίνημα, μου έκανε ανεπίτρεπτους υπαινιγμούς γύρω απ' τη θέση μου... Του έδωσα την απάντηση που του χρειαζόταν. Γυρίζοντας σπίτι μου ήμουν σε τέτοιο βαθμό οργισμένος, αηδιασμένος από τη στάση του. Γενικά απ' τη διαγωγή των αστών πολιτικών. Ηρθε άμεσα η ανάγκη να αντιδράσω. Δεν έκλεισα μάτι εκείνο το βράδυ. Κάθισα έγραψα τους στίχους. Και την ίδια νύχτα, κατά τα ξημερώματα - σύνθεσα τη μουσική του. Το πρωί το έδωσα σ' ένα γνωστό μου νέο να το κυκλοφορήσει ανώνυμα...».

Ο Νίκος Καρβούνης, γεννημένος στην Ιθάκη, «ταξίδεψε» διά βίου αναζητώντας την αλήθεια, υπέρ του λαού. Απ' τη Νομική / Φιλοσοφική σχολή, τη συνεργασία του με τον Κώστα Βάρναλη (1908) το φιλοσοφικό περιοδικό «Ηγησώ», τη λαϊκή αρθρογραφία, επιφυλλίδες, πολιτική του ερμηνεία, τη φιλολογική του θέση, εμπνεόταν απ' το διαλεκτικό ιστορικό υλισμό. Στον Μικρασιατικό πόλεμο συμμετείχε ως πολεμικός ανταποκριτής. Καταδίκασε τις εξαρτήσεις του κατεστημένου που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Το 1931 έγραφε μέσα απ' τις στήλες της «Πρωίας»: «Το χιτλερικό τέρας απειλεί τις ανθρώπινες ελευθερίες». Το 1933 γίνεται αποκαλυπτικός για τη σκηνοθεσία του εμπρησμού του Ράισταγκ. Απ' την «Κοινωνική Αλληλεγγύη», τη συνεργασία του με τον Γληνό, ουσιαστικά τάσσεται στο πλευρό των κομμουνιστών. Στους «Νέους Πρωτοπόρους», στο «Ριζοσπάστη», αποκαλύπτεται: έξοχος αγωνιστής, διανοητής, δημοσιογράφος. Διώκεται απ' τη μεταξική δικτατορία (1936). Με την εισβολή των ναζί φυλακίζεται στο ιταλικό στρατόπεδο της Λάρισας. Το 1944 αναλαμβάνει Γραφείο Τύπου, ιδρύει το Πρακτορείο Ειδήσεων στην Ελεύθερη Ελλάδα, με την ΠΕΕΑ. Σαν απεσταλμένος του ΕΑΜ υπερασπίστηκε τις λαϊκές αγωνίες.

πλούσιο το έργο του, λογοτεχνικό, επιστημονικό, φιλοσοφικό, μεταφραστικό παραμένει επίκαιρο. Τα δημοσιογραφικά του κείμενα στον «Ριζοσπάστη» αποτελούν μνημεία γραφής. Ο αντιφασιστικός χαρακτήρας του μας εμπνέει. Νιώθουμε καλά αυτό που έγραφε στο περιοδικό «Το Βουνό», το Γενάρη του 1936: «Τον εαυτό μας στενά με το βουνό. Ο μεγάλος παλμός της ζωής του πλάταινε τη δική μας. Τον ανοιξιάτικο ρόχθο των χειμάρρων τον ενιώθαμε σαν μέσα στις αρτηρίες μας. Το απριλιάτικο λουλούδιασμα των λιβαδιών μας, σαν ξέσπασμα της δικής μας χαράς».

Στις 17/2/1947 έφυγε ψάλλοντας ο λαός το θρυλικό τραγούδι του «Στ' άρματα - στ' άρματα».


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ