Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Είναι γράμμα κενό η ισχυροποίηση του κόμματος αν δεν κατακτήσουμε ανώτερης ποιότητας και ποσότητας καθοδηγητική δουλιά. Να διαπερνά και να εμπνέει τη δράση μας σήμερα η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού διαλεκτικά δεμένη με την οικοδόμηση του Μετώπου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνολική πείρα του κόμματος.

Αυτή η οργάνωση που έχουμε έφερε αποτελέσματα στη δράση της σε δύσκολες συνθήκες γιατί τα καταφέραμε (ιδιαίτερα μετά το 16ο Συνέδριο) και με φόντο τις δύο πολιτικές αναμετρήσεις.

Από την ΚΕ μέχρι την ΚΟΒ όλα τα σφυριά να βαράνε με κεντρικό άξονα την πολιτική πρόταση του κόμματος. Κατακτήσαμε η ιδεολογική πολιτική δουλιά να πάρει προτεραιότητα στην καθοδήγηση των ΚΟΒ. Επιμείναμε με μορφές ξεχασμένες που φέρνουν αποτελέσματα (σύσκεψη, ατομική δουλιά). Αυτός ο τρόπος δουλιάς έφερε διαφοροποιήσεις, καταγράφηκαν εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι που έκαναν το βήμα χειραφέτησης από τα αστικά κόμματα και τον οπορτουνισμό.

Δεν είναι κατακτημένος και εμπεδωμένος αυτός ο τρόπος δουλιάς. Το πρόβλημα βρίσκεται στη βαθιά αφομοίωση της στρατηγικής του κόμματος, στην ικανότητα να προωθείται καθημερινά με ενιαία αντίληψη. Είναι δύσκολο και σύνθετο καθήκον να δουλεύουμε τον κεντρικό άξονα της πολιτικής μας με σχέδιο και με αντίστοιχες μορφές ώστε να δημιουργούμε προϋποθέσεις απεγκλωβισμού πρωτοπόρων εργατοϋπαλλήλων. Αυτοί να συσπειρώνονται και να δρουν δραστήρια υιοθετώντας την ιδέα του Λαϊκού Μετώπου.

Θέλει καλή γνώση των εξελίξεων σε κάθε κλάδο. Να παίρνουμε υπόψιν τις αντικειμενικές συνθήκες αλλά ταυτόχρονα να μη συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες. Να παρακολουθούμε και να ανοίγουμε μέτωπο με τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων του οπορτουνισμού.

Εχουμε για παράδειγμα εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ). Η απόφαση των εργαζομένων στην πολυεθνική ΙΝΤΡΑΚΟΜ για απεργία δείχνει ότι συντελούνται διεργασίες στη συνείδηση των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα και της μακρόχρονης δουλιάς μας στον κλάδο που ανοίξαμε με πρωτόγνωρες δυσκολίες. Αυτές οι διεργασίες δεν είναι κατοχυρωμένες. Θέλει επιμονή, στο επίκεντρο της δράσης μας και της αντιπαράθεσης να βρίσκεται η αντίθεση κεφαλαίου εργασίας όπως εκφράζεται στο συγκεκριμένο χώρο. Την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την ιδιοποίηση του πλούτου που παράγουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Αποκάλυψη της διαπλοκής του συνολικού καπιταλισμού που είναι το κράτος με τις πολυεθνικές, το ρόλο των αστικών κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Γιατί μόνιμη σταθερή δουλιά με δικαιώματα εξασφαλίζεται με κοινωνικοποιημένο κλάδο τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών με λαϊκή εξουσία. Είναι σίγουρο ότι με αυτό το περιεχόμενο δράσης θα μετρήσουμε αποτελέσματα στη δουλιά μας.

Ενας τέτοιος τρόπος δουλιάς, μόνιμος, σταθερός σε κάθε κλάδο, με κεντρικό άξονα την πολιτική του κόμματος μας μπορεί να κατακτηθεί με απαραίτητο όρο και προϋπόθεση να πάρει προτεραιότητα η ιδεολογική - πολιτική δουλιά, να συζητάμε με όρους ιδεολογικοπολιτικούς στα όργανα, στις ΚΟΒ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ