Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η αποκατάσταση του οράματος του σοσιαλισμού, σαν πρώτη φάση της κομμουνιστικής κοινωνίας, είναι ένα από τα βασικότερα καθήκοντα για να προβάλλουμε την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού. Η παραπέρα ανάλυση των αιτίων της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει πιο συστηματικά και να αγκαλιάσει όλους τους τομείς της πρώτης απόπειρας σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο: την κοινωνία, το κόμμα και το ρόλο του, τις οικονομικές σχέσεις. Αυτό άλλωστε πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς, στα πλαίσια της επεξεργασίας της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό.

Αυτό όμως είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι η προβολή των επιτευγμάτων που σημείωσε ο σοσιαλισμός σε συνθήκες ψυχρού πολέμου.

Ο ρυθμός οικοδόμησης κατοικιών ήταν τόσο υψηλός, ώστε συστηματικά και προγραμματισμένα λυνόταν οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα σαν κοινωνικό ζήτημα. Και είναι γνωστό σε ποια κατάσταση βρέθηκαν οι περισσότερες περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας μετά το 1945.

Η ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισμών, με την εκβιομηχάνιση της παραγωγής, με τη χρησιμοποίηση πρωτοποριακών μεθόδων έφεραν τη ΓΛΔ στις πρώτες θέσεις, ξεπερνώντας πολλές αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Σε ποιο σύστημα θα υπήρχαν συνεταιριστικές μονάδες με παιδικούς σταθμούς, αθλητικά σωματεία, με 8ωρη απασχόληση, 5ήμερο και ετήσια άδεια για τα μέλη τους;

Υπάρχει και κάτι, που μπορεί να είναι ακόμη πιο πολύτιμο και που δεν μπορεί να εκφραστεί με αριθμούς: Το συναίσθημα της σιγουριάς για το αύριο, της σιγουριάς για το μέλλον των παιδιών, για τα στερνά των ηλικιωμένων. Το να ζεις σε μια κοινωνία όπου οι λέξεις ανεργία και ανέχεια έλειπαν από το καθημερινό λεξιλόγιο.

Δε θέλω να απλοποιήσω την κατάσταση, βάζοντας στην άκρη αδυναμίες, λάθη, αποκλίσεις. Ομως δεν πρέπει να αντιδρούμε από απολογητική στάση. Η αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα αποτελεί βασικό μέτωπο της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής, για να συγκαλυφθεί ο αντιδραστικός χαρακτήρας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Γι' αυτό και η δική μας παρέμβαση πρέπει να είναι άφοβη, καθαρή και επιθετική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ