Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΛΙΟΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην ακριτική μας περιφέρεια, σταυροδρόμι και πύλη εισόδου οικονομικών μεταναστών και πριν τη θυελλώδη για την τοπική οικονομία διεύρυνση της ΕΕ, βιώνουμε τον ανταγωνισμό πολυεθνικών, πόλεων και νομών, με θύματα χιλιάδες εργαζόμενους και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ζούμε την ενεργειακή συνάντηση κολοσσών πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, ΝΑΤΟικών λιμανιών, στρατοπέδων και ασκήσεων.

Τα Πετρέλαια της περιοχής, τα Λιπάσματα που φθίνουν, η ανθούσα επί αιώνες αλιεία και παραδοσιακή ναυπηγική που εξαφανίζονται, οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, θα πρέπει να συνιστούν αιτήματα αιχμής, συντονισμένα με τις προτάσεις λαϊκής οικονομίας, με συλλογική επεξεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση, με βοηθητικές επιτροπές στην Περιοχή, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό του Κόμματος και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ανήκουμε στην περιφέρεια του ιμπεριαλιστικού συστήματος, αλλά είμαστε στην αρχή ενός φαινομένου που ξεκίνησε μετά τις ανατροπές:

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών επενδύουν σε μια περιορισμένη ζώνη, σε όμορες χώρες με ένα κοινό χαρακτηριστικό: πρώην σοσιαλιστικές. Λειτουργούν ως συνεταίροι ξένων είτε ως τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Το φαινόμενο όμως ίσως αποδειχθεί ασταθές: Κάποια στιγμή μπορεί οι ρόλοι να αντιστραφούν...

Δύο απόπειρες διείσδυσης ζήσαμε στην Καβάλα, που αποκρούσαμε με την ωριμότητα του κόσμου και τον αγώνα του:

Δεξαμενές πολυεθνικών εταιριών καυσίμων και ΝΑΤΟικό λιμάνι. Η εμπειρία, πλούσια, θετική και με πολιτικά αποκρυσταλλώματα.

Μόνο που όλα τα θεωρώ πρόσκαιρα. Πεποίθησή μου είναι ότι θα επανέλθουν. Και πρέπει να 'χουμε την ικανότητα να τα αποκρούσουμε.

Διαπιστώνω υποτίμηση των τοπικολαϊκών προβλημάτων, που αποτελούν έκφραση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε επίπεδο πόλης. Τα χειρίζονται ελάχιστοι σ/φοι, έχουν όμως τεράστια δυναμική. Συσπειρώνουν εύκολα και είναι η άκρη του νήματος για απεγκλωβισμούς και μέτωπα.

Είναι τα ρυάκια κι είναι δεκάδες. Θέλουν σκληρή δουλιά, επένδυση χρόνου και ανθρώπινου δυναμικού, γνώση και κόπο. Πρέπει να ασχολούμαστε, να δίνουμε την αιτία και την προοπτική επίλυσής τους.

Παραδείγματα από την Καβάλα, το πρόβλημα των μικροκατόχων δημοσίων κτημάτων και ο αγώνας για παραχώρηση των εντός αστικού ιστού στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ