Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θολώνει πάλι τα νερά ο Ανάν
  • Ζητά από τη Λευκωσία τις ενστάσεις της, αν και τις έχει εδώ και επτά μήνες
  • Αμερικανοί πρεσβευτές και επιχειρηματίες πάνε για «δουλιές» στα Κατεχόμενα

Αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση στην προχτεσινή δήλωση του Κόφι Ανάν ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος πρέπει να καταγράψει λεπτομερώς τις αλλαγές που θέλει στο «σχέδιο» επίλυσης του Κυπριακού. Η Λευκωσία ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή Προεδρία κατέγραψε αναλυτικά τις διαφωνίες της στο «σχέδιο Ανάν», με λεπτομερέστατη επιστολή της από την 6η Ιούνη 2004.

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ του ΟΗΕ προχτές κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να υποβάλει γραπτώς τις αλλαγές που θα επιθυμούσε να γίνουν στο «σχέδιο Ανάν», «κάτι που θα ήταν υποβοηθητικό για επανέναρξη των συνομιλιών». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει απαντήσει εδώ και μήνες και ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζει ο Ανάν. Οτι η επιστολή που έστειλε τότε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος «περιέχει στην ουσία τις ενστάσεις μας, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι δεν ανέφερε χτες ο Γενικός Γραμματέας». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δε ζήτησε ποτέ από τις δύο πλευρές, εισηγήσεις για αλλαγές επί του «σχεδίου». Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών τις διαπραγματευτικές της θέσεις προτού ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σαφής ήταν και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις κατά πόσον ο Ανάν θα αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ιδιαίτερα κατά πόσον αποδέχεται την αρχή για ουσιαστικές αλλαγές επί του «σχεδίου» του. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε μη αντικειμενική τη δήλωση Ανάν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της για αλλαγές, και για το λόγο αυτό «το πλήρες κείμενο των δηλώσεών του πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά». «Δε θεωρώ ότι είναι αντικειμενικότητα από τη μια να αναφέρεται στις δηλώσεις και διακηρύξεις του κ. Ερντογάν και από την άλλη μόνο στη δική μας πλευρά να αποτείνεται για να υποβληθούν γραπτώς προτάσεις και εισηγήσεις», επισήμανε. Οπως είπε χαρακτηριστικά «ούτε ο κ. Ερντογάν έχει υποβάλει τέτοιες προτάσεις για αλλαγές, αλλά δεν τον άκουσα να ζητά να γίνει το ίδιο και από την τουρκική πλευρά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «το δεύτερο θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι ποιος ο σκοπός της υποβολής αυτών των προτάσεων, τι σκοπεύει να κάνει μετά, ποιου είδους πρωτοβουλία σκοπεύει, αν σκοπεύει, να αναλάβει, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο της διαιτησίας και να επιδοθούμε στη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών».

Βέβαια, ερωτηθείς αν η επιστολή που απέστειλε στον Ανάν στις 6 Ιούνη 2004 αποτελεί ουσιαστικά τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: «Οχι. Δε νομίζω η πιο εποικοδομητική εξέταση των δηλώσεων της κυβέρνησης είναι να ανιχνεύουμε με το μικροσκόπιο τις λέξεις για να επισημαίνουμε τάχατες αντιφάσεις». Συμπλήρωσε ότι η επιστολή αυτή είναι γνωστή, αφού εστάλη σε αρχηγούς κρατών, στους οποίους «εξήγησα ποιες ήταν οι ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού και ποια κατά τη δική μας ερμηνεία ήταν τα σημεία που ενοχλούν τον κυπριακό ελληνισμό και τον οδήγησαν να καταψηφίσουν το "σχέδιο Ανάν" με τέτοια μεγάλη πλειοψηφία».

«Αρα», συνέχισε, «όποιος θέλει να επισημάνει ποιες είναι οι ανησυχίες που πρέπει να ικανοποιηθούν, για να μπορέσει ο κυπριακός λαός να δεχτεί ένα σχέδιο λύσης, βασισμένο στις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί, μπορεί να στραφεί σε αυτό το έγγραφο και άρα διπλά είναι αδικαιολόγητος κάποιος να λέει ότι "δε γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θέλετε"». Σε ερώτηση αν προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον ΓΓ απάντησε: «Βεβαίως. Θα διερευνήσουμε τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κ. Ανάν».

Το ΑΚΕΛ

Επί του θέματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η δήλωση του Ανάν, ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να διερευνηθεί μέσω της διπλωματικής οδού και να συζητηθεί στο πλαίσιο του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου. Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς με τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Είπε ακόμα ότι ύστερα από σκληρή δουλιά, επιμονή και υπομονή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει ευρύτερα αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το δημοψήφισμα. Ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διάλογο, με την προϋπόθεση ότι η νέα προσπάθεια θα προετοιμαστεί σοβαρά, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, για να έχει θετικά αποτελέσματα. Θα ήταν τραγικό, είπε, να έχουμε μια νέα αποτυχία.

Οι ...κουμπάροι

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας της δήλωση Ανάν, επανέλαβε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η επιδίωξη για «μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα». Ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε επίσης ότι «κάθε ενέργεια που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης, η οποία βεβαίως χρειάζεται να γίνει αποδεκτή από όλους τους Κυπρίους, κρίνεται ως θετική».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ότι «το Κυπριακό είναι θέμα των δύο κοινοτήτων και αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε οι δύο μητέρες πατρίδες θα βοηθήσουν». Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμβιβαστούν, συμπληρώνοντας ότι το «σχέδιο» Ανάν ήταν συμβιβασμός. Είπε επίσης ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες αλλαγές επιθυμούν στο «σχέδιο». Ο Γκιούλ διέψευσε ότι συζήτησε το Κυπριακό με την Αμερικανίδα ομόλογο του Κοντολίζα Ράις, κατά την επίσκεψη της στην Αγκυρα, την περασμένη βδομάδα.

Οι μπίζνες των ΗΠΑ στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, με τις ευχές της αμερικανικής κυβέρνησης, αντιπροσωπείες δέκα αμερικανικών εταιριών με έδρα την Τουρκία, φθάνουν στα Κατεχόμενα για οικονομικές συναλλαγές με τους Τουρκοκυπρίους. Οι αντιπροσωπείες θα φθάσουν στο ψευδοκράτος μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στις 17 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενοι από τον αρμόδιο για το εμπόριο στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα Αμερ Καγιάνι.

Εκεί θα τους αναμένει για να τους υποδεχτεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον. Ο πρόεδρος του συμβουλίου διευθυντών του Συνδέσμου Αμερικανικών Εταιριών Χαλίμ Νεϊζί δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη, κατά την έκφρασή του, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει σφραγίδα της «βόρειας Κύπρου» σε διαβατήριο αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη θα είναι μονοήμερη και σύμφωνα με το Χαλίμ Νεϊζί στη διάρκειά της θα αξιολογηθεί, με αντιπροσώπους των τουρκοκυπριακών εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, η αγορά και οι ευκαιρίες εργοδότησης στον τραπεζικό τομέα, στις εργοληπτικές κατασκευές και στον τομέα της τεχνολογίας στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ