Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΤΣΙΓΚΑΣ ΤΑΚΗΣ

Συχνά πυκνά στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του Κόμματος και σε γραπτά του «Ριζοσπάστη» προτρέπουμε την εργατική τάξη και το λαό να πάρει την υπόθεση της χώρας στα δικά του χέρια. Και καλά κάνουμε. Αλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Και ο δρόμος γι' αυτή βρίσκεται στην οικοδόμηση του ΑΑΔΜ.

Βασική και κρίσιμη προϋπόθεση, όλα όσα συζητάμε στο Συνέδριό μας, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, η ετοιμότητα και η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και προκλήσεις, που βάζει μπροστά μας η οικοδόμηση του Μετώπου. Η εισήγηση της ΚΕ λέει πολλά γι' αυτά, εγώ θέλω να σταθώ στα εξής:

Εχω τη γνώμη πως η αποτελεσματικότερη οικοδόμηση του Μετώπου πηγαίνει χέρι χέρι και βάζει την ανάγκη της ενίσχυσης και αναβάθμισης της πολιτικής μας δράσης για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό. Οχι μόνον ή κυρίως γιατί αυτό δεν έρχεται σε καμιά αντίθεση με τη δηλωμένη από τώρα ετοιμότητά μας, να συμβιβαστούμε σ' ένα αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό πρόγραμμα Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας. Κυρίως, γιατί η ουσιαστική αναβάθμιση της δράσης μας για το σοσιαλισμό αποτελεί σήμερα μια βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του Κόμματος. Και ακόμη περισσότερο, γιατί η αυτοτελής και συνεχώς εντεινόμενη σχετική δράση του Κόμματος πρέπει να είναι μια βασική και αναντικατάστατη παράμετρος της όλης δουλιάς μας για το Μέτωπο. Σε αντίθετη περίπτωση, υπονομεύουμε - αν δεν ακυρώνουμε - όλα όσα καθορίσαμε στα δύο προηγούμενα Συνέδριά μας, για το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης στη χώρα μας, τον κινηματικό χαρακτήρα του Μετώπου, το συνεχή και εξελισσόμενο διάλογο και διαπάλη στις γραμμές του, πρώτα και κύρια για το ζήτημα της εξουσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, απαλλοτριώνουμε και, μάλιστα, προκαταβολικά, το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της αυτοτελούς πολιτικής δράσης του Κόμματος. Και όχι μόνον. Ουσιαστικά, αποδυναμώνουμε -αν δεν ακυρώνουμε - και, μάλιστα, προκαταβολικά, το δικαίωμα της εργατικής τάξης, παρότι θα αποτελεί -έτσι ή αλλιώς - τη βασική κοινωνική δύναμη του Μετώπου, να μεγαλώνει το βαθμό χειραφέτησης και ταξικής συνείδησης, της κατανόησης του ιστορικού της ρόλου και όλα όσα αυτός συνεπάγεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ