Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Με μια κάθαρση... καθαρίζουν

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Ανεμος κάθαρσης απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη

Μέχρι και η αμερικανική κυβέρνηση, λέει, ελέγχει τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο ως γνωστόν είναι εντελώς ανεξέλεγκτο από την κυβέρνηση, για να βρει αν έγιναν, λέει, άνομες πληρωμές δημοσιογράφων. Να τα βοηθήσουμε τα παιδιά. Ετσι κι αλλιώς όλα τα ονόματα φιγουράρουν πρώτο τραπέζι πίστα, κάθε που διαπιστώνεται «αντιαμερικανική ενέργεια».

Το σχετικό ρεπορτάζ δε διευκρινίζει σε ποια κατηγορία ανήκουν κείμενα που θεωρούν ότι το να δίνεις 300 εκατομμύρια ευρώ για τον αφανισμό λαών, ισοδυναμεί με το να πέφτεις «στα μαλακά».

Σε αντίθεση με τα ρεπορτάζ για το ελληνικό (;) παρακράτος που είναι εντελώς διάφανα! Καμία σχέση με υπηρεσίες και τοιαύτα.

Το ένα παραγγέλλει με νόημα να δεσμευτούν τα αρχεία της πρεσβείας και σωστά. Ποιος θα ψάξει την υπόθεση; Το ανεξάρτητο υπουργείο Εξωτερικών!

Το άλλο διαπιστώνει παράγκα δικαστών. Οποία έκπληξη...

Ο αρμόδιος εισαγγελέας, πάντως, ελπίζει ότι θα υπάρχει «αναγέννηση». Τώρα γιατί κάτι τέτοιες λέξεις όταν αναφέρονται στο αστικό κράτος, δημιουργούν συνειρμούς με κάτι πουλιά που βγαίνουν απ' τις στάχτες, είναι μάλλον θέμα... ψύχωσης.

Ευτυχώς, όμως, που παίρνει τα πάνω του το ΠΑΣΟΚ και προτείνει σχέδιο για την «κοινωνική λογοδοσία των θεσμών».

Κατά τ' άλλα, όλα καλά! Το 24% των επιχειρήσεων που ζητάνε κι άλλη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις «για να υπάρχει ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας», δηλώνει ότι θα κάνει απολύσεις. Για να προσλάβει μετά με επιδότηση του μεροκάματου και χωρίς να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.

Και στο μέτωπο των μισθών πάει σερί το ψιλό γαζί. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το ΔΝΤ ότι θα επιβάλει πάγωμα μισθών, το ΔΝΤ έρχεται στη συνέχεια και εκτιμά ότι πράγματι χρειάζεται πάγωμα μισθών, η κυβέρνηση επικαλείται αμέσως μετά την έκθεση του ΔΝΤ για να πει πως υπάρχει ανάγκη περιοριστικής πολιτικής στους μισθούς και τελικά βγαίνει από τα «αριστερά» ο Αλογοσκούφης και ανακοινώνει ότι θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Ποιος τη χάρη μας.

Ταυτόχρονα πάνω στη στροφή πετάγεται ο σύγχρονος «Ρομπέν των δασών», η ΓΣΕΕ, και κηρύσσει πόλεμο. Λίγο σικέ, βέβαια, αφού αυτό που αποφάσισαν είναι να γίνει η σφαγή με διάλογο κι όχι με επιτροπή σοφών. Ψιλά γράμματα. Τα εξάστηλα μετράει τι γράφουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ