Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ΚΚΕ βρίσκεται, συγκριτικά με πριν, σε καλύτερη θέση:

1) Οι «Θέσεις» της ΚΕ για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών του ιμπεριαλιστικού σταδίου του ελληνικού καπιταλισμού σημειώνουν πολύ σωστά και με ακρίβεια τις τάσεις που προκύπτουν από τις ιδιότητες και την ωρίμανση του ΚΜΚ στη χώρα μας.

Ο πιο ενεργός ρόλος του αφορά και στην οργάνωση και εκπαίδευση Ε.Δ. και υπηρεσιών ασφαλείας σε χώρες των Βαλκανίων και επεκτείνεται με την ίδρυση «κέντρου μελετών ασφαλείας» για την «εξαγωγή της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε από τους ολυμπιακούς αγώνες».

Αυτά αποτελούν μια πραγματικότητα που σημειώνουν οι «Θέσεις», που ούτε τις αποφάσεις για τη θέση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα αλλάζουν, ούτε τη στρατηγική του επαναστατικού κινήματος και το δρόμο προώθησής της.

2) Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εκφράζονται και στο πολιτικό εποικοδόμημα με σωρεία αντιδημοκρατικών νόμων.

Είναι ανάγκη να περάσουμε από τις επιμέρους αντιστάσεις ενάντια σε αντιδραστικά μέτρα, σε κίνημα για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών.

Μέσα από τα συνδικάτα, τις δομές του λαϊκού κινήματος, τις επιτροπές της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που πρέπει να αποκτήσουν σύνδεση με το λαό. Επιβάλλεται η συγκρότηση επιτροπών να διευρυνθεί και να αποκτήσει πανελλαδική δομή.

Στο μέτωπο αυτό διαφάνηκε η δυνατότητα συγκέντρωσης πολύ πλατύτερων λαϊκών δυνάμεων, ένα κομμάτι της διανόησης ή άλλων επιστημόνων. Ανεξάρτητα από το βάθος της συνειδητοποίησης του προβλήματος για την έκταση και τη θέση που κατέχει η αντιδημοκρατική επέλαση στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των πολιτικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για την ανάσχεσή της, οι κομμουνιστές πρέπει να βοηθούν στη ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα αυτού. Για συσπείρωση σε αιτήματα αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στους μηχανισμούς βίας και καταστολής, με συγκέντρωση δυνάμεων για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ.

Πρωταρχικό και κατευθυντήριο ρόλο πρέπει να παίζει το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

-- Για το αντιπάλεμα της τρομοκρατίας στους τόπους δουλιάς, την ανάδειξη του ταξικού χαρακτήρα της δημοκρατίας, την ανάδειξη νέων πραγματικά λαϊκών θεσμών που γεννιούνται μέσα στους αγώνες.

-- Για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας εργατικής τάξης - λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ