Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΝΔ... όπως ΠΑΣΟΚ

Με «συνταγή Ρέππα» η κυβέρνηση της ΝΔ αποπειράται να «λύσει» το ασφαλιστικό των τραπεζών. Οποιος έχει και την παραμικρή αμφιβολία δεν έχει παρά να βάλει δίπλα - δίπλα και να συγκρίνει τον νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εργασίας τον Δ. Ρέππα και το τι προβλέπει για τα ταμεία των τραπεζών και το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο όπως αναγράφεται και στον τίτλο του είναι «Οι βασικές αρχές» για την επίλυση του ασφαλιστικού στον κλάδο.

Η «λύση» Αλογοσκούφη είναι καρμπόν αντιγραφή του νόμου ο οποίος έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το τέλος του 2007. Είναι αλήθεια ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομίας αποδεικνύεται άξιος εκτελεστής της αντιασφαλιστικής διαθήκης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι όπως ακριβώς όριζε ο νόμος, η «λύση» που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προωθεί τη μείωση των συντάξεων για τους 60.000 τραπεζοϋπαλλήλους, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης με τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου, την απαλλαγή των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι δηλαδή η «λύση» που επιδιώκουν οι τραπεζίτες.

Οι όψιμες «αντιπολιτευτικές διαμαρτυρίες» του ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν κανέναν. Και στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης τα δύο κόμματα που ασκούν εναλλάξ την εξουσία είναι εξίσου συνένοχα. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει το αντιασφαλιστικό κουστούμι, είκοσι χρόνια τώρα. Οι καυγάδες τους είναι για το πάπλωμα της εξουσίας και όχι για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η περίπτωση της κοινωνικής ασφάλισης, ειδικότερα το ασφαλιστικό των τραπεζών, μαρτυρά την ταύτιση και της στρατηγικής τους και των μέσων που χρησιμοποιούν. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό ασφαλιστικό σύστημα. Και οι νόμοι της ΝΔ και οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ, φέρνουν πάνω τους βαριά τη σκιά των εργοδοτικών συμφερόντων. Κόβουν από τους εργαζόμενους για να τ' αποδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Δυστυχώς του ίδιου «φυράματος» είναι και οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, ίδιας λογικής και η πολιτική της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παγιδευτούν. Πρέπει να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά. Η απεργία που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Δευτέρα, χρειάζεται να γίνει δική τους υπόθεση. Η μάχη πρέπει να δοθεί από τη σκοπιά των δικών τους ταξικών συμφερόντων χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Από θέσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Το πλαίσιο που προβάλλει η ΕΣΑΚ τραπεζών εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την ανάγκη. Και κάτι ακόμα: Το όποιο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει, μόνο μέσα από την ανειρήνευτη πάλη με τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ