Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κηρύσσουμε πόλεμο στην αντίληψη του ευρωμονόδρομου

Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα στη Λάρισα

Την αισιοδοξία ότι το ΚΚΕ θα έχει θετικό αποτέλεσμα στις ερχόμενες ευρωεκλογές εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στη Λάρισα. Αναφερόμενη στον εκλογικό αγώνα του Κόμματος υπογράμμισε: «Θα κηρύξουμε ιδεολογικό και πολιτικό πόλεμο, με επιχειρήματα, με σοβαρότητα, στην αντίληψη του ευρωμονόδρομου. Δεν ενοχλεί - σημείωσε - ότι υπάρχουν κι απόψεις υπέρ της ΕΕ, που μπορεί να εκφράζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ή αυταπάτες, ή και συμφωνία με μια κυρίαρχη προπαγάνδα. Αυτό που νομίζουμε ενοχλεί - όχι εμάς, τον ελληνικό λαό - ιδεολογικά, πολιτικά είναι η αντίληψη του μονόδρομου. Γιατί επιδιώκεται να μπει φραγμός στη σκέψη των εργαζομένων ότι μπορεί να υπάρξει κι άλλος δρόμος ενοποίησης της Ευρώπης. Και αυτό οδηγεί στο να υπάρχουν είτε μειωμένες αντιστάσεις, ή στην πορεία να καταργηθούν οι αντιστάσεις, πράγμα που βεβαίως δε θα γίνει. Ούτε οι αντιστάσεις καταργούνται, ούτε η ταξική πάλη καταργείται».

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα ερωτήματα που το ΚΚΕ θα θέσει μέσα στο λαό, με την ευκαιρία των ευρωεκλογών. Ερωτήματα, όπως:

- Υπάρχει άλλος δρόμος ενοποίησης της Ευρώπης, ποιος είναι και πώς πρέπει να δούμε την Ελλάδα μέσα σ' αυτόν;

- Μπορούμε να λέμε ότι θα διεκδικήσουμε σήμερα την Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, της ειρήνης, της ασφάλειας για τα λαϊκά στρώματα, όταν την ίδια ώρα - είτε γιατί το θέλουμε, είτε γιατί έχουμε πειστεί - πειθαρχούμε στις κατευθύνσεις της ΕΕ; Πρέπει να πειθαρχούμε σ' αυτές τις κατευθύνσεις;.

«Εμείς - υπογράμμισε παρακάτω - κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα αναδείξουμε τα αιτήματα και τους στόχους πάλης που πρέπει οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, αλλά και οι εργαζόμενοι της Ευρώπης να προβάλουν στη γραμμή της απειθαρχίας και της ανυπακοής. Ν' ανοίξει η συζήτηση για το πώς θ' αποδυναμωθεί αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ και πώς στην πορεία θ' ανατραπεί... Θα μιλήσουμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν, για τις στοχεύσεις που πρέπει να έχουν οι λαοί. Βεβαίως, ο πυρήνας της συζήτησης είναι οι άμεσοι στόχοι πάλης, είναι αυτά που έχουμε σήμερα, γιατί αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το σήμερα, δε θα μπορούμε να μιλάμε για τα οράματα του αύριο. Θα τα συνδυάσουμε και τα δύο».

Ενα ακόμα ζήτημα, που όπως ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Κόμμα θα βάλει για συζήτηση στο λαό - το χαρακτήρισε «καραμέλα» - είναι ο ισχυρισμός ότι, «εν πάση περιπτώσει η ΕΕ έχει τα στραβά της, αλλά μας δίνει χρήμα». Εμείς - τόνισε - έχουμε ζητήσει πολλές φορές στη Βουλή να μας παρουσιάσουν το «δούναι και λαβείν» της Ελλάδας με την ΕΕ, αλλά δεν το έκαναν, δεν έχει έρθει ποτέ μια τέτοια συνολική εκτίμηση. Και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία κι αριθμούς από αξιόπιστες διεθνείς μελέτες, απέδειξε ότι η Ελλάδα παίρνει ένα ευρώ από την ΕΕ και επιστρέφει 1,78. Κι αυτό - σημείωσε - είναι μόνο η χρηματική αποτίμηση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και τα άλλα που πληρώνει η χώρα μας ως αντάλλαγμα της συμμετοχής της στην ΕΕ, όπως είναι η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ