Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Φιλειρηνικό κίνημα και απόστρατοι σε κοινό αγώνα για την ειρήνη

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο της ΕΕΔΥΕ, σε συνεργασία με την ΚΕΘΑ

Φιλειρηνικό κίνημα και απόστρατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν όχι μόνο να συνυπάρχουν, αλλά και να βάζουν κοινούς στόχους πάλης, στα πλαίσια του αγώνα για την ειρήνη και την απόκρουση των δυνάμεων που γεννάνε τον πόλεμο.

Είναι το βασικό συμπέρασμα της χτεσινής εκδήλωσης με θέμα «Ενοπλες Δυνάμεις και Παγκόσμια Ειρήνη», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, με διοργανωτές την ΕΕΔΥΕ και την ΚΕΘΑ (Κίνηση για την Εθνική Αμυνα). Το άνοιγμα των εργασιών έκανε ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντ. Κακαράς, ο οποίος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια τέτοια εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μ. Βαρδάνης, πρόεδρος του ΣΦΕΑ (1967-1974), πολλοί απόστρατοι και εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης, που παίρνουν μέρος στο Συνέδριο του ΠΣΕ. Ακολουθεί η παρουσίαση αποσπασμάτων από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο Νίκος Τζοβλάς, ανθυποπλοίαρχος ε.α., μέλος της Γραμματείας της ΚΕΘΑ, που ανέπτυξε το θέμα «Ενοπλες Δυνάμεις και Παγκόσμια Ειρήνη», ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Εμείς που προερχόμαστε από τις Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών μας, όπου βιώσαμε για δεκαετίες την εκπαίδευση και την προετοιμασία για πόλεμο, γνωρίζουμε τι δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν, όπως και γίνεται, για επιβολή της θέλησης του ισχυρότερου στους άλλους. Είδαμε πολλοί από εμάς από μέσα το ρόλο των επιθετικών συνασπισμών, όπως το ΝΑΤΟ. Βλέπουμε καθαρά τις στρεβλώσεις που προκαλούν στις Ενοπλες Δυνάμεις τα νέα δόγματα και τις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός των χωρών τους σε περιοχές πολέμων, που τους επιβάλλουν οι ρυθμιστές της "νέας τάξης πραγμάτων". Ελπίζαμε πως μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα διαλυόταν και το ΝΑΤΟ και οι γιγάντιες δαπάνες των εξοπλισμών θα διοχετεύονταν για βελτίωση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και των άλλων αναγκών των λαών μας. Από αγάπη για την πατρίδα, τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών μας, από βαθιά πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, γνωρίζουμε πως χωρίς ανεξαρτησία και ειρήνη οι λαοί δεν προοδεύουν. Διακηρύσσουμε την ανησυχία μας με αποφασιστικότητα για αγώνα υπέρ της διαρκούς ειρήνης σε όλο τον κόσμο».

Το προεδρείο της συνάντησης
Το προεδρείο της συνάντησης
Ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος γενικός επιθεωρητής Στρατού, που παρουσίασε το θέμα «Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διατήρηση της ειρήνης», επισήμανε ότι «είναι σημαντικά παρήγορο ότι οι λαοί όλου του κόσμου, μη εξαιρουμένων και κυρίως των λαών των ΗΠΑ και του Ενωμένου Βασιλείου, βοηθούσης και της σύγχρονης τεχνολογίας, αντέδρασαν και οδήγησαν σε σημαντικά ρήγματα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τα οποία, έστω και αν έδειξαν ότι καλύπτονται, είναι χαρακτηριστικό ότι εσημειώθησαν». Και εκτίμησε: «Οι λαοί του κόσμου και μέσα σε αυτούς και ο αμερικανικός λαούς, μετά το πρώτο ξάφνιασμα, θα ακούσουν επιτέλους την ειρηνική φωνή των λαών από τη Ν.Υόρκη, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Παρίσι και αλλού (το ένα μετά το άλλο διάφορα κράτη αντιστέκονται στις επιταγές της "νέας τάξης" και αποσύρουν τις Ενοπλες Δυνάμεις τους από τις κατοχικές δυνάμεις του Ιράκ), θ' ακούσουν λοιπόν αυτή τη δυνατή φωνή, η οποία φθάνει και στους μηχανισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συγκρατήσουν, τουλάχιστον (να μην πιστέψουμε ότι θα έχουμε και απότομες αλλαγές πολιτικής), τους μηχανισμούς τους, έως ότου τους οδηγήσουν στην καθαρή υπηρεσία και προάσπιση των δημοκρατικών αρχών των λαών τους». Και κατέληξε: «Ενοπλες Δυνάμεις ενός τέτοιου περιβάλλοντος, στηριζόμενες αποκλειστικά στις λαϊκές δυνάμεις (γι' αυτό και η αντίθεσή μας στους επαγγελματικούς στρατούς) δεν είναι δυνατόν παρά να είναι στην υπηρεσία της παγκόσμιας δημοκρατίας, της παγκόσμιας ειρήνης».

Ο Δημήτρης Δήμου, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου και Στρατιάς, παρουσίασε το θέμα «Ενοπλες Δυνάμεις - Πολεμικές βιομηχανίες - Εξοπλισμοί, επιπτώσεις στην ανάπτυξη». Ο ομιλητής έκανε λόγο για «παρανοϊκή επένδυση στους εξοπλισμούς», αποτέλεσμα της οποίας είναι «η καταστροφή του περιβάλλοντος που υποθήκευσε το μέλλον της ανθρωπότητας». Και πρόσθεσε: «Εξαιτίας του μανδύα του εθνικού απορρήτου στην κατασκευή, δοκιμή, διακίνηση και εναποθήκευση των οπλικών συστημάτων, ευρισκόμεθα στην κυριολεξία στο λίγο πάνω από το μηδέν, σε ό,τι αφορά τη βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον οι εξοπλισμοί». Στο σημείο αυτό, παρέθεσε στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τις πυρηνικές δοκιμές και κατέληξε στο συμπέρασμα: «Αυτού του τύπου η οικονομική επένδυση και ανάπτυξη δεν έχει μέλλον. Αν όμως συνεχιστεί, τότε δεν έχουν μέλλον οι άνθρωποι. Η επένδυση στους εξοπλισμούς είναι ασύμφορη και επικίνδυνη και είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι υπάρχουν όπλα λιγότερο επικίνδυνα».

Ο Πορτογάλος συνταγματάρχης ε.α. Αντόνιο Πεσόα τόνισε ότι ο αγώνας για την ειρήνη πρέπει να είναι κυρίαρχος. Μίλησε για τις κοινωνικές ανισότητες και υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, όπου υπάρχουν δύο επιλογές. Η μια οδηγεί στη δημοκρατία, στην ειρήνη, στον κόσμο της αλληλεγγύης με καλύτερη κατανομή του πλούτου. Η άλλη επιλογή οδηγεί στη βία, στην υποταγή των λαών, στην εξαφάνιση των πολιτισμών, όπως γίνεται στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία. Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι τάσσεται με την πρώτη λύση, που, όμως, προϋποθέτει αγώνα σε όλα τα μέτωπα, το κοινωνικό, το πολιτικό, το οικονομικό. Και ανέφερε ότι το πορτογαλικό κίνημα για την ειρήνη είναι πάντα έτοιμο για να πάρει μέρος σε αυτούς τους αγώνες.

Ο Ρώσος αντιπτέραρχος ε.α. Εβγκένι Κόπισεφ, που προέρχεται από τις τάξεις των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και σήμερα εκπροσωπεί περί τους 180.000 απόστρατους Σοβιετικούς αξιωματικούς, υπενθύμισε ότι κανένας Σοβιετικός αξιωματικός δεν πήγε να υποδουλώσει ξένους λαούς. Πρόσθεσε, δε, ότι «εμείς μισούμε τον πόλεμο και αναγνωρίζουμε μόνο τους πολέμους που γίνονται για την ελευθερία της πατρίδας». Υπογράμμισε το γεγονός ότι μετά την εγκληματική διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης άρχισε η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση της Γης. Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ δύναμη κρούσης αυτής της πολιτικής και εκτίμησε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Επίσης ανέφερε ότι η Ρωσία ήταν πάντα, εδώ και αιώνες, στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με απώτερο σκοπό την κατάληψη της χώρας και την καταλήστευση του λαού της. Καταλήγοντας, τόνισε ότι σήμερα αποτελεί καθήκον η αποκάλυψη της εγκληματικής φύσης των ΗΠΑ, η πάλη για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και ο αγώνας για την ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Γερμανός (πρώην ΟΔΓ) υποναύαρχος Ελμαρ Σμαϊφλίνκ τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν κανένα ρόλο για τη διατήρηση της ειρήνης, δεν μπορούν να υπηρετήσουν την ειρήνη. Υπογράμμισε ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ της προληπτικής επίθεσης είναι παράνομο με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, για να πει ότι πλέον το ΝΑΤΟ έχει μεταβληθεί σε μια εγκληματική οργάνωση. Και κατέληξε ότι είναι όρος επιβίωσης της ανθρωπότητας, καθώς τα 4/5 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν ικανοποιούν τις στοιχειώδεις τους ανάγκες, η μείωση των εξοπλισμών, ώστε να διατεθούν οι πόροι στους λαούς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε νέους πολέμους.

«Κύριος σκοπός μας, ως αξιωματικός του Ναυτικού της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ήταν να μην επιτρέψω να ξεσπάσει πόλεμος», τόνισε ο Χ. Μπέρνιγκ, Γερμανός υποναύαρχος της πρώην ΓΛΔ. «Είναι καιρός, σημείωσε, οι σκεπτόμενοι στρατιωτικοί να υψώσουν τη φωνή τους, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η φρίκη των Ενόπλων Δυνάμεων για επιθετικούς σκοπούς. Να αγωνιστούν για τη δημιουργία των συνθηκών ειρηνικής και ασφαλούς διαβίωσης των λαών».

Ο Κ. Μάζμεφ, Βούλγαρος ταξίαρχος, στην ομιλία του τόνισε πως αυτήν την περίοδο υπάρχει μια ισχυρή πίεση στο Κοινοβούλιο και τους πολιτικούς της χώρας του, ώστε να γυρίσει πίσω η δύναμη που βρίσκεται στο Ιράκ. Τόνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «είναι παραφροσύνη και δεν έχει καμιά προοπτική». Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως επεκτατικό και όχι αμυντικό οργανισμό και ζήτησε τη διάλυσή του. Είπε χαρακτηριστικά πως για να σωθούν τα παιδιά από την πείνα στον Τρίτο Κόσμο αρκεί η αυτοδιάλυση του ΝΑΤΟ, το οποίο ξοδεύει ένα τρισεκατομμύριο πεντακόσια εξήντα δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς και άλλες δραστηριότητες κάθε χρόνο και επισήμανε πως η στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ διαθέτει 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από ένα εκατομμύριο εφεδρείες, ενώ μπορεί να επιστρατεύσει άλλα πενήντα οκτώ εκατομμύρια άνδρες. «Ποιος έχει ανάγκη - διερωτήθηκε - όλα αυτά τα στρατεύματα; Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να θέσουμε τέρμα σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να παλέψουμε οι στρατιωτικοί συνασπισμοί να διαλυθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ