Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αναχαίτιση της στρατηγικής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη, οργανωτικού γραμματέα του ΠΣΕ, στην εναρκτήρια συνεδρίαση

Την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) παρουσίασε ο εκτελεστικός γραμματέας της, Θ. Παφίλης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε διεξοδικά στις εξελίξεις που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο, το Μάη του 2000 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως επιβεβαίωσαν δραματικά τις εκτιμήσεις που είχε κάνει αυτό το συνέδριο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις θέσεις και δράσεις του ΠΣΕ σ' όλα τα σημαντικά γεγονότα της τελευταίας τετραετίας.

Τόνισε δε: «Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη ανόδου των φιλειρηνικών και άλλων κοινωνικών λαϊκών αγώνων, για να αναχαιτιστεί και να ανατραπεί η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο».

Σημείωσε επίσης: «Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ, οι λαοί ύψωσαν το ανάστημά τους και πραγματοποιήθηκαν ποικιλόμορφες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας χωρίς προηγούμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται παγκόσμια ένα πλατύ αγωνιστικό φιλειρηνικό ρεύμα. Από το βήμα του Συνεδρίου θέλουμε να χαιρετίσουμε το συνεχές και αυξανόμενο αντιπολεμικό κίνημα και να επαναβεβαιώσουμε τη θέση του ΠΣΕ πως θα εντείνει τις προσπάθειές του για συσπείρωση δυνάμεων ώστε ο αγώνας για την ειρήνη να δυναμώσει και να γίνει πιο αποτελεσματικός. Να επαναβεβαιώσουμε το σύνθημα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ειρήνης του 2000: "Παγκόσμια δράση κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", για έναν 21ο αιώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης"».

Φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

«Παρά τη σχεδόν καθολική αντίθεση των λαών στη "νέα τάξη πραγμάτων" και στις συνέπειές της - παρατήρησε ο οργανωτικός γραμματέας του ΠΣΕ - είναι προφανές ότι η επιθετικότητα των κυρίαρχων δυνάμεων, που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία, μεγαλώνει. Το ΠΣΕ καλείται σήμερα να συμβάλει σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε η δυσαρέσκεια, η αντίθεση των λαών να μεταβληθεί σε ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα και κίνημα αντίστασης και αντεπίθεσης για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για έναν 21ο αιώνα της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Καλούμαστε να εργαστούμε σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση για να δυναμώσουν τα εθνικά κινήματα ειρήνης, να διευρύνουμε τη συνεργασία με άλλα διεθνή περιφερειακά και εθνικά κινήματα, στηριγμένοι στην ταυτότητα και στους στόχους μας, στοχεύοντας στη συσπείρωση δυνάμεων στον κοινό αγώνα για την ειρήνη, για τα δικαιώματα των φτωχών και καταπιεσμένων του κόσμου. Να προωθήσουμε προσπάθειες με άλλες διεθνείς οργανώσεις, να συντονίσουμε την κοινή δράση μας πιο μόνιμα.


ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΕΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ", ΟΙ ΛΑΟΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ.

- Το ΠΣΕ καλεί τους λαούς να αγωνιστούν για να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα από το Ιράκ. Υπεύθυνος να δώσει λύση στα προβλήματά του είναι ο ιρακινός λαός και κανείς άλλος.

- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Κούβας, της Συρίας, της Κορέας και όλους όσοι βρίσκονται υπό απειλή.

- Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των λαών που στηρίζουν τους Παλαιστίνιους, απαιτούμε να δοθεί λύση με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, πλάι στο Ισραήλ.

- Χαιρετίζουμε τα λαϊκά κινήματα στη Λατινική Αμερική (π.χ. Βενεζουέλα, Αργεντινή, Βραζιλία, Βολιβία, Εκουαδόρ) στη μάχη ενάντια στη "Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου" της Αμερικής και σ' όλα τα είδη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

- Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες αναθεώρησης ή κατάργησης αποφάσεων του ΟΗΕ και στις προσπάθειες που στοχεύουν στο "κλείσιμο" περιφερειακών προβλημάτων με πολιτικά μέσα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων.

- Απαιτούμε λύσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο με την εφαρμογή των αντίστοιχων ψηφισμάτων του ΟΗΕ.


- Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για μια ακόμα φορά στοχεύουν την Κούβα, ενώ ο κουβανικός λαός υπερασπίζεται την επανάστασή του. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργανώνει προβοκάτσιες, με στόχο να ανατρέψει την κουβανική κυβέρνηση προσφέροντας στήριξη σε εγκληματικά στοιχεία. Το ΠΣΕ εκφράζει την ειλικρινή του αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό κατά του αμερικανικού αποκλεισμού, υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

- Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Κορέας, που αγωνίζεται ενάντια στην αμερικανική ηγεμονική πολιτική και για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Το ΠΣΕ υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση του πυρηνικού προβλήματος. Το ΠΣΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες να αναπτυχθεί η διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στους λαούς της Βόρειας και Νότιας Κορέας και στο μονοπάτι που οδηγεί στην ενοποίηση της χερσονήσου υπό το φως της κοινής δήλωσης Βορρά-Νότου στις 15 του Ιούνη 2000. Σε αυτό το πνεύμα θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

- Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

- Το ΠΣΕ εκφράζει τη συμπάθεια και αλληλεγγύη του στα θύματα του τοξικού χημικού "Agent Orange" (Πορτοκαλή Παράγοντα) που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Βιετνάμ και καλεί για δράση για τη βοήθεια και ανακούφιση των δεινών τους.

- Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και στη δημιουργία του Ευρωστρατού.

- Το έτος 2005 σηματοδοτεί την 60ή επέτειο του βομβαρδισμού με πυρηνικά όπλα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Για να γίνει αυτή η ιστορική χρονιά σημείο καμπής για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, καλούμε για ένταση της δράσης και των κινητοποιήσεων παγκόσμια. Είμαστε σταθερά αντίθετοι με την πολιτική της προληπτικής χρήσης πυρηνικών όπλων και την ανάπτυξη νέων τύπων πυρηνικών. Καλούμε τα κινήματα ειρήνης να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 του Αυγούστου) και να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης (International Association of Peace Messenger Cities) την 1η του Μάη 2005 στη Νέα Υόρκη (με την ευκαιρία του Συνεδρίου Αναθεώρησης της NPT) με πολύμορφες δράσεις για την κατάργηση των πυρηνικών. Καλούμε σε ενεργό συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά των Πυρηνικών (World Conference against Atomic and Hydrogen Bombs) στις 2-9 του Αυγούστου 2004 στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και για συμμετοχή στην καμπάνια υπογραφών για την Εκκληση "Καταργήστε τα πυρηνικά Τώρα! - Ποτέ πια άλλη Χιροσίμα και Ναγκασάκι" που ανακοινώθηκε στο Συνέδριο του 2003.

- Είμαστε αντίθετοι στην ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και η Συνθήκη Ασφάλειας Ιαπωνίας-ΗΠΑ, που εμπλέκει τους "συμμάχους" στη διεθνή στρατηγική των ΗΠΑ, και απαιτούμε τη διάλυσή τους. Συμμετέχοντας ενεργά στα διεθνή δίκτυα κατά των αμερικανικών βάσεων, προωθούμε τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των κινημάτων για τη μείωση και απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Απαιτούμε την καθιέρωση φιλειρηνικών διατάξεων σε εθνικές και διεθνείς Συνθήκες και ειδικότερα την υπεράσπιση και διεθνή διάδοση του Αρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την εγκατάλειψη του πολέμου και απαγορεύει την κατοχή στρατιωτικής ισχύος».

Είμαστε αισιόδοξοι

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ομιλητής σημείωσε:

«Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο θεωρούμε ότι έγιναν κάποια θετικά βήματα, που αφορούν στην παρέμβαση του ΠΣΕ. Γνωρίζουμε όλοι τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε σχέση με τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στο φιλειρηνικό κίνημα. Είναι γνωστές επίσης οι διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις που πολλές φορές υπάρχουν και μέσα στο ίδιο το ΠΣΕ. Προσπαθήσαμε, και το πετύχαμε αυτά τα χρόνια, να κινηθούμε χρησιμοποιώντας την ευρύτερη συναίνεση που μπορεί να υπάρχει στα πλαίσια των αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η όξυνση της διεθνούς κατάστασης κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις που ακόμη δεν έχουν πολιτική εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς έχουν προκαταλήψεις και επιφυλάξεις απέναντι στο ΠΣΕ. Διαισθανόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί που επιχειρούν να δυσκολέψουν την επικοινωνία τους με το ΠΣΕ.

Θεωρούμε ότι παρά τις δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, είτε μέσα από τη δράση των εθνικών ή περιφερειακών επιτροπών, είτε μέσα από τις παρεμβάσεις της Γραμματείας, έγινε πιο γνωστή η ύπαρξη και η δράση του ΠΣΕ. Δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον.

Είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά θεωρούμε πως το Συνέδριο, οι αποφάσεις του, οι εκλογές νέων οργάνων θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις ώστε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης να δυναμώσει την παρουσία του, να συμβάλει σε μια νέα άνοδο του φιλειρηνικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ