Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος το ξεμπλοκάρισμα του λαού από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

Απαντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί το ΚΚΕ, ενώ αγωνίζεται για τη διαμόρφωση ενός ριζοσπαστικού πόλου στην Ευρώπη, δε συμμετέχει σε ενωτικές πρωτοβουλίες της Αριστεράς και στο «Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα», η Αλέκα Παπαρήγα, αφού σημείωσε ότι το ΚΚΕ συμμετέχει, χρόνια τώρα, στην Ομάδα της Αριστεράς και των Πρασίνων που λειτουργεί στο Ευρωκοινοβούλιο με το κάθε κόμμα να διατηρεί την αυτοτέλειά του, τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

Είμαστε αντίθετοι, γενικά, με το θεσμό των ευρωπαϊκών κομμάτων, είτε είναι σοσιαλδημοκρατικά, είτε χριστιανοδημοκρατικά ή ό,τι άλλο. Είμαστε αντίθετοι με τα κόμματα της Κομισιόν, με το να φτιάχνονται κόμματα με αποφάσεις της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, με αποφάσεις από τα πάνω. Το καταστατικό αυτών των κομμάτων είναι προκαθορισμένο από την ΕΕ και το πρόγραμμά τους θα πρέπει να είναι μέσα στις προδιαγραφές της ΕΕ, να μην έχει μεγάλες αποκλίσεις. Δε δεχόμαστε να υπάρχει οποιοδήποτε κόμμα που να πηγαίνει στην ΕΕ για να καθορίζει αυτή πώς θα γίνει το συνέδριό του, πώς θα εκλέγεται η Κεντρική του Επιτροπή κλπ. Είμαστε υπέρ της διαμόρφωσης σχηματισμών, σε εθνικό, ή σε παγκόσμιο επίπεδο, σε εθελοντική βάση. Αν κάποιοι θέλουν να φτιάξουν ένα ευρωπαϊκό κόμμα που θα είναι ενταγμένο στη γραφειοκρατία της Κομισιόν και δε θα λογοδοτεί στο λαό, αυτό είναι δικό τους θέμα. Εμείς θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες είναι εφικτό να διαμορφωθεί πανευρωπαϊκά ένας πόλος κομμάτων, με τη μορφή του συντονιστικού οργάνου, που το καθένα θα έχει την αυτοτέλεια εκτιμήσεων στη χώρα του και να κινούμαστε στην κατεύθυνση της κοινής δράσης.

Στην ερώτηση αν το ΚΚΕ θέτει συγκεκριμένο εκλογικό στόχο για τις ερχόμενες ευρωεκλογές και ποιος είναι αυτός, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: Θεωρούμε πως το Κόμμα μας μπορεί να έχει ανοδική πορεία στις ευρωεκλογές, παίρνοντας υπόψη ότι είχε ανοδική τάση στις εθνικές εκλογές, ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει ενδεχομένως - αυτό θα φανεί - μεγαλύτερη δυνατότητα έκφρασης των πραγματικών τάσεων, παίρνοντας υπόψη τις εμπειρίες που έχει ο λαός μας από την ΕΕ, το ρόλο του Κόμματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τις θετικές τάσεις που υπάρχουν στον εκλογικό περίγυρο του ΚΚΕ.

Ξεκινάμε - συνέχισε - με ένα το κρατούμενο: Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα οποία, ως κόμματα εξουσίας, συνευθύνονται γι' αυτά που αποφασίζονται στην ΕΕ. Και, ταυτόχρονα, λέμε ότι πρέπει να χτυπηθεί η λογική της μοιρολατρίας και του ευρωμονόδρομου. Αν δε φύγουμε απ' αυτή τη λογική δε γίνεται τίποτα. Επομένως, για μας δεν είναι μόνο το ποσοστό, είναι και τι διεργασίες κι αλλαγές θα γίνουν στη συνείδηση του κόσμου, τι ξεμπλοκαρίσματα θα γίνουν. Και όσο ξεμπλοκάρεται ο κόσμος τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό μας.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, ότι το ΚΚΕ αρνείται τη συνεργασία της Αριστεράς, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τόνισε: Ας απαντήσει ο ίδιος γιατί το πείραμα που έκανε στις εκλογές βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία σήμερα, αν πάρουμε υπόψη αυτά που γράφουν οι εφημερίδες και η ίδια η «Αυγή». Ο ΣΥΝ έκανε μια εκλογική συνεργασία, η οποία, όπως ξέρετε, βρίσκεται σε δοκιμασία. Ας απαντήσει ο ίδιος, πώς γίνεται να έχουμε εμείς ευθύνη όταν οι δικοί του σύμμαχοι ρίχνουν την ευθύνη στον ΣΥΝ. Κι ας βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα: Σκεφτείτε να είχαμε φτιάξει την «ενότητα της Αριστεράς» με τον ΣΥΝ: Τι θα κάναμε στο Κυπριακό; Τι θα κάναμε στην ΕΕ, που έχουμε ουσιαστικές διαφορές; Από τον ευρωμονόδρομο στην ανυπακοή και στην απειθαρχία δεν μπορεί να βρεθεί μέση λύση. Θα το πούμε για άλλη μια φορά καθαρά: Οπου δε γίνεται συνεργασία σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές δεν μπορούν να συνάψουν γάμο. Εγώ δε θα βάλω ευθύνη στον ΣΥΝ. Δε συμφωνούμε και δε θα κάνουμε γάμο. Να κάνουμε, δηλαδή, εκλογικές συμπράξεις για τις καρέκλες και μετά, μάλιστα, να μην τηρούμε και τις συμφωνίες, ή και να μην περνάνε οι συμφωνίες; Και, τέλος, η πείρα για τη σημερινή περίοδο - μπορεί μετά από χρόνια να είναι διαφορετικά - έχει δείξει το εξής: Η πολιτική συνεργασία θέλει καλή προετοιμασία ακόμα κι όταν υπάρχουν μικρότερες διαφορές. Η συνεργασία δεν μπορεί να γίνεται κάτω από την πίεση των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ