Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα

Συμφωνεί κυβέρνηση και ΝΔ στο αίτημα του ΚΚΕ και άλλων μικρότερων κομμάτων, το 50% του δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου να μοιράζεται ισόποσα σε όλα τα κόμματα και το υπόλοιπο με βάση την αρχή της λεγόμενης αναλογικής ισότητας (δηλαδή το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές). Το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς το ΠΑΣΟΚ δε συναινεί σε κάτι τέτοιο, ενώ οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα ισχύσουν στην προεκλογική περίοδο, η οποία επισήμως ξεκινά στις 10 Μάη, με τη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η αρχή της αναλογικής ισότητας αποβαίνει σε βάρος των μικρότερων κομμάτων. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν μπορεί, τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, να αποτελούν δείκτη πορείας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει, ιδίως τα κόμματα εκείνα που έχουν λιγότερες δυνατότητες, να έχουν και τη μεταχείριση εκείνη που τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν ελευθέρως και να εκφράσουν τις ιδέες τους, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει, έχοντας πλήρη επίγνωση του τι πρεσβεύει ο καθένας». Τη συγκεκριμένη ρύθμιση αρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής, την ερχόμενη Πέμπτη.

Παραμένει επίσης το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, από τα οποία απουσιάζουν τα μικρότερα κόμματα και για τα οποία ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε: «Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία προτείνουν το 50% του δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου να μοιράζεται εξίσου σε όλα τα κόμματα. Το αρνείται το ΠΑΣΟΚ και φοβάμαι ότι θα ξαναγίνει διαπραγμάτευση την ερχόμενη Πέμπτη.

Το κύριο όμως ζήτημα είναι τι γίνεται με τα δελτία ειδήσεων, τι γίνεται με τις ενημερωτικές εκπομπές και από το κρατικό και από τα ιδιωτικά κανάλια. Αν τ' αφήσουμε μόνο στο Ραδιοτηλεοπτικό, δε νομίζω ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ανισότιμης μεταχείρισης των μικρότερων κομμάτων που έχουν ποσοστό εμφάνισης 1-2% στις εθνικές εκλογές. Η δική μας άποψη και επιμείναμε, είναι ότι χρειάζεται, μέσα στα πλαίσια του νόμου, παρέμβαση αποφασιστική της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ