Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αντιαμερικανικά» βασανιστήρια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάλι δήλωσε παρόν το... θαύμα της ελληνικής φυλής. Ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιωτικούς, που είναι αναμεμειγμένοι στα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων, συμπεριλαμβάνονται και δυο αξιωματικοί ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Τόμας Πάππας, διοικητή της 205ης Ταξιαρχίας Στρατιωτικών Πληροφοριών και τον Εντουαρντ Διαμαντή, λοχαγό της 800ής Ταξιαρχίας της Στρατιωτικής Αστυνομίας. Ο τελευταίος, μάλιστα, που βρίσκεται τον καιρό αυτό στις ΗΠΑ, δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι οι έφεδροι στη διάρκεια των Σαββατοκύριακων εκπαίδευσής τους μάθαιναν «διάφορα πράγματα για τη σεξουαλική παρενόχληση και την ομοφυλοφιλία».

Για να κατανοήσετε πλήρως τι υπονοεί ο συμπατριώτης μας, πάρτε υπόψη σας δυο ακόμη πράγματα: Πρώτον, δημοσίευμα του περιοδικού «Νιούσγουικ», σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στους ανακριτές του αμερικανικού στρατού να προκαλούν «άμεσο πόνο» σ' έναν αιχμάλωτο, αλλά είναι ελεύθεροι να τον υποβάλλουν σε φόβο, ντροπή, ψυχική εξάντληση και σωματική πίεση. Και δεύτερον, τον πολύ περισσότερο αυστηρό, απ' ό,τι στις δυτικές κοινωνίες, τρόπο ζωής των μουσουλμάνων και τους σχετικούς κανόνες της ισλαμικής θρησκείας.

Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ, καταδίκασε σε δηλώσεις του τα βασανιστήρια, χαρακτηρίζοντάς τα, μάλιστα, «αντιαμερικανικά»...

Τι μας περιμένει...

Η εφημερίδα «Νιούσντεϊ» της Νέας Υόρκης στην προχτεσινή της έκδοση αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, σχετικά με την «υπέρβαση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού» ύψους 5,6 δισ. δολαρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η σχετική επισήμανση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, γίνεται με αφορμή το «υψηλό κόστος» που θα κληθεί να καλύψει η Νέα Υόρκη, στην περίπτωση που επιλεγεί ως διοργανώτρια πόλη της Ολυμπιάδας του 2012.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα δε γνωρίζει το τελικό κόστος και το συνολικό χρόνο αποπληρωμής της αθλητικής διοργάνωσης, ενώ οι Καναδοί φορολογούμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το κόστος της θερινής Ολυμπιάδας του 1976».

Με άλλα λόγια, η Νέα Υόρκη, η οποία έχει περισσότερα από 20 εκατομμύρια κατοίκους, προβληματίζεται για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, στο ενδεχόμενο της επιλογής της, ενώ οι Καναδοί εξακολουθούν ακόμη να πληρώνουν, 28 χρόνια μετά τη θερινή Ολυμπιάδα που είχαν αναλάβει. Ιδού, λοιπόν, τι μας περιμένει ή καλομελέτα κι έρχεται, που λέει κι ο κόσμος.

Εγκλωβισμένοι στον ευρωμονόδρομο

«Καθημερινά η ΓΓ του ΚΚΕ εκλαϊκεύει την ευρωκαμπάνια του κόμματός της, οξύνοντας το μέτωπο προς τη Ριζοσπαστική Αριστερά, με τη χρησιμοποίηση του ιδεολογήματος της δήθεν επιλογής του ευρωμονόδρομου», δήλωσε χτες ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης, νιώθοντας την ανάγκη να αντικρούσει τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του ΚΚΕ, αλλά καταφέρνοντας τελικά το αντίθετο.

Και το λέμε αυτό, γιατί ο ευρωμονόδρομος δεν είναι ιδεολόγημα, αλλά η πραγματικότητα, μέσα στην οποία πορεύεται ο ΣΥΝ -και όχι μόνον αυτός...- όπως αποδείχνεται και από τη δήλωση του κ. Βούτση. Για παράδειγμα, αναφέρεται στο «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και τις δυνάμεις της πολύχρωμης αριστεράς», αποκλείοντας αυτομάτως απ' αυτή, όμως, οποιαδήποτε φωνή είναι ριζικά αντίθετη στην ΕΕ, παλεύει για την αποδυνάμωση, ακόμη και τη διάλυσή της. Αναφέρεται, επίσης, στο υπό ίδρυση «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», αποσιωπώντας -πέρα από άλλα- ότι τα κόμματα αυτά συγκροτούνται κατόπιν απόφασης της ΕΕ και δηλώνουν τον απόλυτο σεβασμό τους στις βασικές αρχές της, δηλαδή στη λογική του ευρωμονόδρομου.

Και κάτι ακόμα. Χρειάζονται κι άλλες αποδείξεις, όταν η ηγεσία του ΣΥΝ αφορίζει και μηδενίζει τον υπαρκτό σοσιαλισμό, όπως έκανε και ο κ. Βούτσης στη δήλωσή του..;

Υ.Γ. Αλήθεια, γιατί μιλάει εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνούν όλοι όσοι μετέχουν σ' αυτόν, με τα όσα δηλώνει ο κ. Βούτσης; Μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπό ίδρυση «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»;

Οι τραπεζίτες...

Σε ζητήματα παντελώς αδιάφορα για τα λαϊκά στρώματα της χώρας εστιάζει την «κριτική» της η συνδικαλιστική ηγεσία του «Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας». Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην τοποθέτηση του προέδρου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλου στη θέση του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, σημειώνοντας ότι τη συγκεκριμένη θέση κατείχε «παραδοσιακά» ο εκάστοτε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τα πρόσωπα. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο, οι τραπεζίτες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ίδια τοκογλυφική πολιτική, απομυζώντας τα λαϊκά εισοδήματα. Αλλωστε και η Εθνική Τράπεζα λειτουργεί στη βάση της μεγιστοποίησης των κερδών των μεγαλομετόχων της, όπως ακριβώς και οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι.

Βόμβες, γεύμα και συμπτώσεις...

«

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», λέει η λαϊκή παροιμία. Καλό είναι, βέβαια, να μην εφαρμόζεται με υπερβολή, γιατί η βαρυστομαχιά που προκαλείται δε θεραπεύεται, όση σόδα κι αν πιεις. Γεύματα εργασίας είχε και θα έχει στις ΗΠΑ για θέματα Ολυμπιακής ασφάλειας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Οι φιλοξενούντες, Κοντολίζα Ράις και Ρίτσαρντ Αρμιταζ, ετοίμασαν και το μενού. Βέβαια, δεν πρόκειται για αληθινούς μαγείρους, αφού η πρώτη είναι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζ. Ο. Μπους, ενώ ο δεύτερος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ξέρουν, όμως, από «μαγειρική». Το ...ορεκτικό είχαν φροντίσει να το «σερβίρουν» πριν από την επίσκεψη. Ηταν η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία. Σ' αυτήν γινόταν λόγος για αριστερή τρομοκρατία στην Ελλάδα και την παρατεταμένη φύση της. Εκφραζόταν, μάλιστα, η ανησυχία και η εκτίμηση των ΗΠΑ ότι «θα υπάρξουν συχνές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις», κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την ...κατάλληλη στιγμή, που ο Γ. Βουλγαράκης διεξήγαγε τις συναντήσεις με τους Αμερικανούς επισήμους, στα πλαίσια της πολιτικής των ευχαριστιών για την κατανόηση των μεγάλων προσπαθειών που έχει καταβάλει η χώρα στην πάταξη της τρομοκρατίας, έσκασαν οι βόμβες στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας και η «μουσική» τους ακούστηκε μέχρι την Ουάσιγκτον, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα στα εργασιακά δείπνα. Διαβολική σύμπτωση; Πάντως, μια η σύμπτωση, μια η ...δημοσιογραφική διαίσθηση και να! Μόλις 1,5 ώρα μετά τις εκρήξεις, έγινε πρώτο θέμα σε εφημερίδες, ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικούς σταθμούς παγκόσμια!!!

«

Θέλεις κάτι και το περιμένεις ασμένως», σχολίασε προχτές κυβερνητικός παράγοντας τη στάση των διεθνών ΜΜΕ, που έπεσαν με τα ...μούτρα πάνω στην αναπάντεχη (;) είδηση. Τι δεν ακούστηκε και τι δε γράφτηκε... Ολα συγκλίνανε στην ανάγκη να παρθούν κι άλλα μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Σαν να μη φτάνουν τα 650 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν και θα δαπανηθούν, οι κάμερες που θα στηθούν σε δεκάδες σημεία της Αττικής για παρακολούθηση της καθημερινότητας των πολιτών, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι 50.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και σεκιουριτάδες, που θα κινητοποιηθούν για την ασφάλεια(;) της Ολυμπιάδας. Μιας «ασφάλειας», που το ΠΑΣΟΚ υλοποίησε με συνέπεια, δημιουργώντας τον «τρομονόμο», υπογράφοντας τις συμφωνίες αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την έμπνευση των μέτρων περιορισμού των διαδηλώσεων, την αναθεώρηση του εγχώριου στρατιωτικού δόγματος και την προσαρμογή του στο αμερικανοΝΑΤΟικό «αντιτρομοκρατικό» πολεμικό δόγμα και άλλα πολλά, η εφαρμογή των οποίων συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι υπερατλαντικοί συνδαιτυμόνες, όμως, φαίνεται, έχουν κι άλλα στην «κουζίνα» τους, αφού εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα σκάνε βόμβες κάθε βδομάδα στη χώρα μας. «Φρόνιμοι» οι Αμερικανοί ...σύμμαχοι «μαγειρεύουν» από πριν. Κρατούν ανοιχτό το θέμα της λεγόμενης τρομοκρατίας για να το χρησιμοποιούν όταν και όποτε θέλουν. Ολα αυτά βάζουν στο στόχαστρο τις ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η δημιουργία του αυταρχικού πλαισίου συνεχίζεται. Μπροστά σ' αυτόν τον κατήφορο, ο μόνος δρόμος για κάθε προοδευτικό άνθρωπο είναι η αντίσταση για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών κατακτήσεων.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Τα ... μπερδεμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, το έχουμε κατανοήσει. Η επίσημη Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αλλωστε, τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές πως αρέσκονται σε οτιδήποτε φέρει το επίθετο «ευρωπαϊκός», «ευρωπαϊκή» ή «ευρωπαϊκό», αρκεί να σημαίνει «ευρωενωσιακό»...

Είναι η ...σύγχρονη αντίληψη περί πολιτικής. Οπουδήποτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπερδεύουμε κάπως το συγκεκριμένο όρο και θεωρούμε πως λύθηκε. Το γεγονός πως η εμπλοκή της ΕΕ όχι μόνο δεν έχει λύσει προβλήματα, αλλά στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις τα έχει επιδεινώσει, δε φαίνεται να απασχολεί.

Ε, ΔΕΝ ΗΤΑΝ και μικρή η προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου στο εθνικό προφίλ της χώρας! Ολόκληρη δήλωση κατάφερε και απέσπασε από τον πρώην υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, περί της εμπιστοσύνης που έχει στις ελληνικές αρχές για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας...

Φυσικά, γιατί να πει κάτι διαφορετικό ο Ρόμπιν Κουκ; Καλά περνάει εδώ στην Ελλάδα, έχει και ήλιο, υπάρχει λόγος να στενοχωρεί κανέναν; Πάντως, περί της αξιοπιστίας του, σας θυμίζουμε ότι ήταν υπέρμαχος της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβίας, γιατί βοηθά - έλεγε - στην ανασυγκρότηση της χώρας...

ΕΞΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των Ασφαλιστικών Υπαλλήλων και απαιτείται άμεσα αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για συντάξεις και παροχές...

Μόνο που αυτό για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μόνον ως μπελάς ακούγεται και δεν τίθεται καν στην ατζέντα του προβληματισμού του. Βλέπετε, εκεί ακόμα ψάχνουν το ακριβές ποσοστό του δημόσιου χρέους.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ορμόνη, που βοηθά τα παιδιά με προβλήματα νανισμού να φθάσουν ως ενήλικοι στο κανονικό τους ύψος, ανακάλυψε - και μπράβο του - Ισραηλινός καθηγητής Παιδιατρικής. Τραγική ειρωνεία: Ζει σε μια χώρα, οι κυρίαρχες δυνάμεις της οποίας φροντίζουν κάποια παιδιά να μη φθάσουν ποτέ στο ύψος ενός ενηλίκου. Τα παιδιά της Παλαιστίνης.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αυταπάτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η λογική τους είναι απλή, αλλά βαθιά λαθεμένη. Και όχι μόνο λαθεμένη, αλλά και επιζήμια, αφού καλλιεργεί αυταπάτες και αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους και τους λαούς. Αναφερόμαστε σε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι η σημερινή κατάσταση στην ΕΕ και συνολικά στον καπιταλιστικό κόσμο (πορεία πλήρους «απελευθέρωσης» των κεφαλαίων και των αγορών, πρωτοφανής και συνεχώς αυξανόμενη ένταση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και των αντιθέσεων, βίαιο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών και ζωνών επιρροής (πόλεμοι, κλπ.), διαρθρωτικά λεγόμενα μέτρα (εργασιακές σχέσεις, αποκρατικοποιήσεις, κλπ.), συνεχής περιορισμός των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κλπ.) αποτελεί τις συνέπειες της κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων, με πρώτο και καλύτερο τον Τζ. Μπους. Επομένως, αν οι δυνάμεις αυτές νικηθούν, ανοίγει ο δρόμος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων - το λιγότερο - αν όχι και της οικοδόμησης του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο».

Πού βρίσκεται το λάθος; Στο γεγονός πως δε βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1950 ή του 1960. Στο γεγονός πως όλα τα παραπάνω αποτελούν, πρωτίστως, φαινόμενα της ανάπτυξης του σύγχρονου ιμπεριαλισμού. Οι πολιτικές και τα μέτρα των λεγομένων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων έρχονται να απαντήσουν στις αδήριτες αυτές ανάγκες της σύγχρονης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και εξαφανίστηκαν οι διαφορές μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Γι' αυτό και απέτυχαν οι όποιες απόπειρες αριστερής δήθεν διαχείρισης, όπως απέδειξαν οι εμπειρίες της Ιταλίας («Ελιά») και της Γαλλίας (κυβέρνηση σοσιαλιστών και κομμουνιστών).

... και ο μονόδρομος του λαού

Στις σημερινές συνθήκες, η εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής, ενός προγράμματος μέτρων προς όφελος του λαού και όχι κάποιων αποσπασματικών και πυροσβεστικών της λαϊκής αγανάκτησης μέτρων, που θα ακυρωθούν την επομένη, έρχεται σε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση με την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την εντεινόμενη συνεχώς ανάγκη του, για περισσότερα κέρδη, ώστε να τα βγάλει πέρα στο συνεχώς και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αλλωστε, ποτέ δεν ήταν δυνατή η «διόρθωση» του καπιταλισμού. Ούτε έγινε κάτι τέτοιο από τους κάθε λογής σοσιαλδημοκράτες, που κυβέρνησαν για δεκαετίες αρκετές χώρες. Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατή σήμερα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την ΕΕ, η οποία από γεννησιμιού της είναι ταγμένη στη στήριξη και διεύρυνση των συμφερόντων του εγχώριου και ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Η εφαρμογή μιας πολιτικής προς όφελος του λαού σήμερα βάζει αυτόματα το θέμα της ριζικής αλλαγής της εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής και όχι, απλά και μόνο, της εναλλαγής κομμάτων στην κυβερνητική διαχείριση. Γι' αυτό και απαιτείται ένα γερό και σωστά προσανατολισμένο Λαϊκό Μέτωπο κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, που θα συσπειρώσει και θα κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Ενα Μέτωπο ικανό να κάνει πράξη τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Αλίμονο στους αρρώστους

Μπορεί να μη «βρίσκονται» χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία ή για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες των εργαζομένων, αλλά όταν πρόκειται για την ηλεκτρονική παρακολούθηση τότε τα πουγκιά ανοίγουν...

Ετσι, αυτές τις μέρες στον «Ευαγγελισμό» βρίσκεται υπό συζήτηση ένα σχέδιο που προβλέπει την τοποθέτηση 52 καμερών σε καίρια σημεία και στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου. Βέβαια, ο «Ευαγγελισμός» θα είναι το νοσοκομείο για τη λεγόμενη «Ολυμπιακή Οικογένεια», αλλά ένα τέτοιο σχέδιο μαρτυρεί υπόκλιση στην τρομοϋστερία και όχι στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών ελέγχου και προστασίας.

Πέρα απ' το κουρέλιασμα των ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, για σκεφτείτε έναν άρρωστο να παρουσιάσει κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο κάποια συμπτώματα που το «Μάτι» του Μεγάλου Αδερφού να τα εκλάβει ως κίνηση που ταυτοποιείται με εκείνες τις κινήσεις ύποπτων «τρομοκρατών»! Ε, τότε ο άρρωστος θα καταλήξει στα γραφεία της «Αντιτρομοκρατικής» -αντί για το κρεβάτι νοσοκομείου...

Κουβέντα για την ταμπακιέρα

Για «ασπιρίνη μπροστά σε μια τεράστια αρρώστια» έκανε λόγο στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Κ. Σκανδαλίδης, περιγράφοντας το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους. Δε θα σταθούμε στην υποκρισία που χαρακτηρίζει σήμερα τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τεράστιο αυτό ζήτημα. Είναι περιττό να θυμίσουμε ότι η «αρρώστια» αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ούτε το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) χέρι - χέρι ψήφισαν την τροποποίηση του νέου Συντάγματος, που βάζει εμπόδια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου. Οτι δηλαδή μαζί κάνανε τη «λαδιά»... Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα του ΠΑΣΟΚ να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η κριτική αυτή εστιάζεται σε δευτερεύουσες πλευρές του Προεδρικού Διατάγματος, στις διαδικασίες κλπ.

Επί της ουσίας του προβλήματος το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετείται. Γι' αυτό δικαιούμαστε να ρωτήσουμε: Εστω σήμερα και από τη θέση της αντιπολίτευσης τι λέει το ΠΑΣΟΚ, για το ζήτημα των 250.000 συμβασιούχων; Τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης ναι ή όχι; Γιατί, μέχρι τώρα, για την ταμπακιέρα δε λέει κουβέντα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να δώσουμε τέλος στις ψευδαισθήσεις...

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, έδειξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, δε σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα των χιλιάδων συμβασιούχων.

Αντίθετα, συνεχίζει «επάξια» την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εντείνει την επίθεση στο δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία. Τούτο καταδεικνύεται από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το ΠΔ θέτει μια σειρά όρους - εμπόδια, που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συμβασιούχων από το δικαίωμα στη δουλιά. Δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι παραμένουν όμηροι, απειλούνται με απόλυση. Επιπλέον, το ΠΔ φροντίζει για τη διαιώνιση του καθεστώτος πολιτικής και εργασιακής ομηρίας, δηλαδή του καθεστώτος των εκτάκτων με ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Τα παραπάνω αποτελούν ακόμα μια επιβεβαίωση ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εν γένει οι πολιτικοί εκπρόσωποι και εκφραστές των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορούν και δε θέλουν να λύσουν το πρόβλημα των χιλιάδων ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των συμβασιούχων. Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται το μέγεθος του εμπαιγμού των συμβασιούχων από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, που, μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ισχυρίζονται ότι η κοινοτική οδηγία ή η προσφυγή σε νομικές και νομικίστικες διαδικασίες μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των συμβασιούχων. Ισχυρισμός, που στόχο έχει να σπείρει αυταπάτες, να αμβλύνει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα τους. Γιατί η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων είναι και αυτός ένας άλλος τρόπος για να διαιωνιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι το δικαίωμα στη δουλιά μπορεί να διεκδικηθεί μόνο μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων. Το αίτημα για δουλιά δεν μπορεί να λυθεί ούτε με αποσπασματικούς αγώνες κλάδων εργαζομένων, ούτε στα στενά πλαίσια μιας περιοχής. Το ίδιο αυτονόητο είναι ότι ο αγώνας αυτός, για να γίνει αποτελεσματικός, πρέπει να συνδέει το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλιά, με τα αιτήματα για κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και τομείς κοινωνικού χαρακτήρα κ.ά. Με άλλα λόγια, με ένα πλαίσιο αιτημάτων, που η αγωνιστική τους διεκδίκηση οδηγεί προοπτικά στην αμφισβήτηση του συνόλου της αντεργατικής πολιτικής, στη σύγκρουση και στη ρήξη μ' αυτήν και τους φορείς της.

Γι' αυτό σήμερα απαιτείται ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων. Η ανάπτυξη κοινών αγώνων με στόχο τη λαϊκή συσπείρωση και την οικοδόμηση του Μετώπου της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τη νεολαία. Δρόμος μοναδικός και απαραίτητος, ώστε να συντελεστούν εκείνες οι ριζικές αλλαγές, που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ