Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βήμα συντονισμού και κοινής δράσης των φιλειρηνικών κινημάτων

Αρχισε χτες στο Πολεμικό Μουσείο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 51 χώρες

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και με τη βεβαιότητα ότι το αντίπαλο δέος στον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα είναι ο συντονισμός και η ανάπτυξη της δράσης των ανά τον κόσμο φιλειρηνικών - αντιπολεμικών κινημάτων, άρχισαν χτες στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, με τη συμμετοχή περίπου 140 αντιπροσώπων από 51 χώρες όλων των ηπείρων, καθώς και από 7 διεθνείς οργανώσεις, οι εργασίες του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Το Συνέδριο φιλοξενείται από την ΕΕΔΥΕ, καθώς στην Αθήνα είναι η έδρα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΣΕ. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΣΕ από την ΕΕΔΥΕ το 2000.

Η χτεσινή πρώτη μέρα του Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή, αφιερώθηκε κατά την πρωινή συνεδρίαση, στην παρουσίαση της εισήγησης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΣΕ, από τον Θ. Παφίλη, στο χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα, καθώς και σε χαιρετισμούς που έγιναν από Ελληνες προσκεκλημένους και εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων.

Στη διάρκεια της τελετής έναρξης του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς:

Ο Γ. Τραγάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο του φιλειρηνικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες και επισήμανε ότι η διαφύλαξη της ειρήνης θέλει αγώνες, οι οποίοι πρέπει να συνδέονται με την κατάργηση των ανισοτήτων.


Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, η οποία τόνισε ότι η ανθρωπότητα δίνει μάχη για να διατηρήσει τα ιδανικά της και επισήμανε ότι δεν πρέπει να συνηθίσουν οι λαοί στον πόλεμο και δεν μπορεί καμία επέμβαση να θεωρείται δικαιολογημένη. Τόνισε, ακόμα, ότι αντίσταση στον πόλεμο σημαίνει και αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση.

Ο Στ. Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, που σημείωσε ότι πρέπει να καταγγέλλεται ο ιμπεριαλισμός με το όνομά του και να λέμε όχι μόνο το «όχι» στον πόλεμο, αλλά και «όχι» στις δυνάμεις που τον γεννάνε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σκοτάδι της «νέας τάξης» δε θα επικρατήσει και τόνισε ότι ο αγώνας των λαών είναι αυτός που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό.

Ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, που τόνισε ότι στόχος του ΠΣΕ είναι μέσα από την ανάπτυξή του να εξελιχθεί σε μαζικό κίνημα και παράλληλα να διευρύνει τη συνεργασία του με άλλες διεθνείς οργανώσεις. Επισήμανε το γεγονός ότι στις παρούσες συνθήκες οι κίνδυνοι για την ειρήνη και την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας είναι μεγαλύτεροι από ποτέ άλλοτε. Η βία, όπως είπε, οι πόλεμοι, η φτώχεια, η πείνα, η καταστροφή του περιβάλλοντος ποτέ δεν είχαν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ωστόσο, τόνισε, το κίνημα ενάντια σε αυτή την καταστροφή παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, με το ΠΣΕ να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΠΣΕ στο ελληνικό κίνημα για όλα όσα έχει προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

Στόχος της όλης διοργάνωσης είναι το Συνέδριο να αποτελέσει βήμα ανταλλαγής πείρας και συντονισμού για παραπέρα κοινές πρωτοβουλίες, στη δράση ενάντια στα δόγματα του προληπτικού πολέμου, των πολιτικών της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς του κόσμου. Θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ, το Παλαιστινιακό, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Κολομβία, η Κορέα, το ΝΑΤΟ και η γενικότερη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Εξάλλου χτες το απόγευμα στο χώρο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν Περιφερειακές Συνεδριάσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων από ομάδες χωρών κατά ηπείρους. Τα συμπεράσματα από αυτές τις συναντήσεις θα παρουσιαστούν σήμερα στην ολομέλεια του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και επιτίμων προέδρων το Σάββατο και του νέου Προεδρείου, την Κυριακή, οπότε θα γίνει και το πανηγυρικό κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ οι σύνεδροι στη συνέχεια θα πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου έχει ως εξής:

- 9.30 π.μ. Απολογισμός των Περιφερειακών Συντονιστών - Οικονομικός Απολογισμός.

- 11 π.μ. διάλειμμα.

- 11.30 π.μ. ομιλίες σχετικά με την εισήγηση και τους απολογισμούς.

- 1 μ.μ. γεύμα.

- 3 μ.μ. ομιλίες σχετικά με την εισήγηση και τους απολογισμούς.

- 5.30 μ.μ. διάλειμμα.

- 6 μ.μ. ομιλίες σχετικά με την εισήγηση και τους απολογισμούς.

- 8 μ.μ. ολοκλήρωση εργασιών δεύτερης μέρας.

Το αυριανό πρόγραμμα

- 9.30 π.μ. τροποποιήσεις στο Καταστατικό του ΠΣΕ.

- 10.30 π.μ. παρουσίαση Σχεδίου Διακήρυξης.

- 11.00 π.μ. διάλειμμα.

- 11.30 π.μ. Πρόγραμμα Δράσης.

- 12.30 μ.μ. ψηφίσματα.

- 1.00 μ.μ. γεύμα.

- 3.00 μ.μ. ολοκλήρωση της συζήτησης για τη Διακήρυξη.

- 5.00 μ.μ. διάλειμμα.

- 8.00 μ.μ. λήξη εργασιών δεύτερης μέρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ