Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές αμερικανικές δηλώσεις

«Πρωθυπουργός» ο Τουρκοκύπριος ψευδοπρωθυπουργός, «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» η νόμιμη ηγεσία της νήσου

Πολύ εχθρικές ενέργειες για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, συγκεκριμένες αναφορές που έγιναν τις τελευταίες μέρες από κορυφαίους Αμερικανούς παράγοντες. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιες χώρες θέλουν να τιμωρήσουν τους Ελληνοκύπριους επειδή καταψήφισαν το «σχέδιο Ανάν».

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την προσφώνηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προς τον Τουρκοκύπριο πολιτικό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως «πρωθυπουργό» και την αναφορά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, περί «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε: «Εάν αυτά ήταν εσκεμμένα λάθη και όχι φραστικά λάθη πρέπει να θεωρούνται πολύ εχθρικές ενέργειες». Επίσης, ότι «είναι αντιπαραγωγικές εάν όλοι στοχεύουμε στην επανένωση της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων και όχι σε μια οριστική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν αποτελούν πολύ παραγωγική συμπεριφορά. «Ωστόσο», είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, «φαίνεται ότι μερικές χώρες σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, επιθυμούν να τιμωρήσουν τον κυπριακό λαό ο οποίος άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα και καταψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο».

Αναφορικά με το θέμα του καθεστώτος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί απλά και μόνο με τέτοιου είδους δηλώσεις. «Υπάρχουν διεθνείς και άλλες συνθήκες και αποφάσεις, που διέπουν αυτό το καθεστώς», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την τοποθέτηση του Μπάουτσερ ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν γνώριζα ότι ο κ. Μπάουτσερ ήταν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον δημόσια δεν ήταν υπεύθυνος».

«Τιμωρία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εκτίμησε ότι ο Κύπριος πολίτης δε θα πειστεί να πει το «ναι» με την τιμωρία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμερικανικός παράγοντας δε θα προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα δημιουργούν ένταση και θα δημιουργούν περισσότερη καχυποψία στον απλό άνθρωπο.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Μπάουτσερ περί «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης» είπε πως αν η δήλωση αυτή του κ. Μπάουτσερ εντάσσεται σε πρόγραμμα εκδίκησης των Ελληνοκυπρίων γιατί τόλμησαν να πουν «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε μόνον επιεικώς απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τόνισε πως η επανένωση της νήσου πρέπει να γίνει με τη θέληση του κόσμου και κατέληξε ότι τέτοιες δηλώσεις αν είναι ηθελημένες και προγραμματισμένες, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να «ξυπνήσουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα που κοιμούνται στην ψυχή του κάθε Κυπρίου».

Ωτα ευήκοα

Ο Ταλάτ βρίσκεται στις ΗΠΑ και μιλώντας σε εκδήλωση για την «επόμενη μέρα» του δημοψηφίσματος στην Κύπρο τόνισε την ανάγκη οικονομικής ανακούφισης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ουσιαστικής πολιτικής απομόνωσης του Ραούφ Ντενκτάς.

Από τη δική του σκοπιά και «ξεχνώντας» την εισβολή και την κατοχή, ο Ταλάτ χαρακτήρισε παράδοξο οι Τουρκοκύπριοι να εγκρίνουν το «σχέδιο Ανάν», που υποστηρίχτηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, αλλά να παραμένουν απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα. Ζήτησε άρση της «απομόνωσης» με προτεραιότητα στους περιορισμούς των διεθνών πτήσεων προς τα τουρκοκυπριακά αεροδρόμια (λόγω αυτού του εμπάργκο - είπε - η τουριστική βιομηχανία, που είναι ο μόνος σημαντικός οικονομικός πόρος για τους Τουρκοκύπριους, επιβαρύνεται δυσβάσταχτα). Αναφέρθηκε επίσης στα εμπάργκο, που προκύπτουν από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία απαιτεί την έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης προϊόντων, και στους περιορισμούς χρήσης λιμένων και αερολιμένων για την εξαγωγή προϊόντων. Σημείωσε ότι τα αιτήματα για την άρση αυτών των περιορισμών τα έθεσε υπόψη των Ανάν και Πάουελ, οι οποίοι του δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τρόπους ανακούφισης της τουρκοκυπριακής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ