Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Θερίζει η ανεργία

Ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση για τα αίτια της ανεργίας και την αντιμετώπισή της πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εργατικού Κέντρου της πόλης

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις αιτίες της ανεργίας και οι διεκδικητικές προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανέργων συζητήθηκαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, και στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αλλά και πολλοί σπουδαστές. Στην ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές, Γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, περιέγραψε - με την παρουσίαση συγκεκριμένων στοιχείων - την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο νομό, με τα απανωτά «λουκέτα» επιχειρήσεων και τη διόγκωση της ανεργίας, που αγγίζει, πλέον, το 22%! «Οι άνεργοι στο νομό μας - σημείωσε - φτάνουν στους 20.000. Χιλιάδες είναι οι νέοι και οι νέες που αναζητούν μια σταθερή δουλιά, και στην προσπάθεια αυτή, πολλές φορές γίνονται αντικείμενα αισχρής εκμετάλλευσης και εξαγοράς, από τους βουλευτές, πολιτικάντηδες και τοπικούς άρχοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ευθύνονται για το πρόβλημα. Από το 1990 μέχρι σήμερα έκλεισαν 56 εργοστάσια και βιοτεχνίες, που απασχολούσαν πάνω από 50 άτομα η καθεμία, με αποτέλεσμα να απολυθούν περισσότεροι από 5.500, χώρια οι μικρότερες, χώρια αυτές που μειώνουν το προσωπικό με απολύσεις. Μια σειρά από βιομηχανίες-βιοτεχνίες έχουν κλείσει εδώ και έχουν μεταφερθεί, με επιδότηση, σε άλλες βαλκανικές χώρες. Η υποαπασχόληση μεγαλώνει, το ίδιο και η εντατικοποίηση της δουλιάς για όσους έχουν ακόμα. Αρκετοί εργοδότες θέτουν το προσωπικό σε αναγκαστική άδεια χωρίς αποδοχές, καθυστερούν τις πληρωμές, απασχολούν παράνομα όσους είναι στο ταμείο ανεργίας».

Χαμηλά μεροκάματα, τεράστια κέρδη

Αναφερόμενος στο διαβόητο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας» - πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρηματιών του νομού που κοστίζει στον ΟΑΕΔ περί τα 13 δισ. δρχ. - επισήμανε πως δεν έχει προσφέρει τίποτα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Στη συνέχεια κι απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι για τη διόγκωση της ανεργίας φταίνε και τα «μεγάλα μεροκάματα», αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας: «Μια γαζώτρια, παντρεμένη κι ανάλογα με τα χρόνια δουλιάς, παίρνει μεροκάματο από 25,7 μέχρι 30 ευρώ μεικτά (21 έως 25 καθαρά), ένας εργατοτεχνίτης μετάλλου από 21,5 μέχρι 25 ευρώ και στην κλωστοϋφαντουργία παίρνουν από 23 μέχρι 27 ευρώ, καθαρά». Αντιθέτως - όπως σημείωσε - τα κέρδη, τα εισοδήματα και οι περιουσίες της οικονομικής ολιγαρχίας συνεχώς αυξάνονται. Κι ανέφερε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών, των κατασκευαστικών και μεγαλοεισαγωγικών-εμπορικών επιχειρήσεων του Νομού Λάρισας, σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσιεύουν, παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις κερδών που φτάνουν έως και 350%, ενώ υπάρχει επιχείρηση που έχει αύξηση στα κέρδη 3.500%!».

Αναγκαίο το Λαϊκό Μέτωπο

Μετά την ομιλία του Τ. Τσιαπλέ ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις πολλών από τους παρευρισκομένους κι ιδιαιτέρως από νέους. Οι ερωτήσεις αφορούσαν σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση τεχνολογίας κι ανεργίας, ανταγωνισμού και ανεργίας, με το πόσο ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες σήμερα είναι οι προτάσεις του Κόμματος για τους ανέργους, με το πώς μπορεί να οργανωθεί και να συντονιστεί ο αγώνας κατά της πολιτικής που «γεννάει» και «τρέφει» την ανεργία κ.ά. Στις ερωτήσεις απάντησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται σύγκρουση των εργαζομένων και των ανέργων με τα μεγάλα συμφέροντα, χρειάζεται σωστή οργάνωση κι αποτελεσματικός συντονισμός των αγώνων όλων των λαϊκών στρωμάτων, είναι ανάγκη να συγκροτηθεί το Λαϊκό Μέτωπο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το ΚΚΕ προτείνει στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα, να συγκροτήσουν το Λαϊκό Μέτωπο, προκειμένου να αποκτήσει αποτελεσματικότητα η λαϊκή πάλη. Η Ελένη Μπέλλου εξήγησε πώς και γιατί οι καπιταλιστές εκμεταλλεύονται και τη νέα τεχνολογία υπέρ της τσέπης τους και σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και ανέλυσε πώς το κυνήγι για το καπιταλιστικό κέρδος οδηγεί στην κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και στη διόγκωση της ανεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «έκρηξη» της ανεργίας(2011-02-12 00:00:00.0)
Η 15η Φλεβάρη μέρα δράσης για την ανεργία(2011-02-06 00:00:00.0)
Ενα παράδειγμα από τον τομέα των κατασκευών(2010-08-21 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση στη Λάρισα(2003-06-06 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση για την ανεργία(2003-06-04 00:00:00.0)
Η ανεργία "έπνιξε" τη Νάουσα(1996-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ