Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρέμβαση των ΗΠΑ ζητά η κυπριακή κυβέρνηση

Την παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να επαναρχίσει η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Τη χτεσινή συνάντηση των δυο αξιωματούχων, η οποία διήρκεσε μόλις 20 λεπτά, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» και όπως δήλωσε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους «προέτρεψε τον Κ. Πάουελ να απευθυνθούν οι ΗΠΑ προς την Αγκυρα, ειδικά τώρα που έχουν τελειώσει τα θέματα του πολέμου στο Ιράκ», προκειμένου όπως είπε «να εξευρεθεί χρόνος για ν' αρχίσουν οι διαβουλεύσεις».

Ο Γ. Ιακώβου στη συγκεκριμένη συνάντηση παρουσίασε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και όπως είπε, μετέφερε στον Κ. Πάουελ ότι: «αντιμετωπίζουμε μία σκληρή, αρνητική στάση των Τούρκων». Συγχρόνως, ο ίδιος, ζήτησε «οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να στραφούν προς την τουρκική πλευρά ώστε να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού κάτω από τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα». Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τη μόνη διαβεβαίωση, που του έδωσε είναι ότι το Κυπριακό «θα είναι μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητήσει κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας το οποίο θα παραθέσει στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ»...

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη στις 5 μ.μ., με τον Ειδικό Συντονιστή του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» για το Κυπριακό, πρέσβη Τ. Γουέστον.

Παρατείνεται η παραμονή των «κυανόκρανων» στην Κύπρο

Εξάλλου χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επαναφέρουν το «στάτους κβο» που επικρατούσε στα Στροβίλια πριν τις 30 Ιούνη 2000 και «να άρουν όλους τους περιορισμούς που έχουν θέσει για τη λειτουργία και την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο».

Παράλληλα τα δεκαπέντε μέλη του Σώματος ενέκριναν χτες ομόφωνα το νέο ψήφισμα (1486) για την εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τελευταίες κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στα Στροβίλια, επισήμαναν πως «η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε ότι ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στο νησί είναι απαραίτητο να παραμείνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2003, αποφασίζοντας να επεκτείνει τη θητεία της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2003».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη ένταση με φόντο τα πολύμορφα παζάρια(2023-08-22 00:00:00.0)
Αναμενόμενη η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ(2010-12-02 00:00:00.0)
Πιέσεις από Ουάσιγκτον για «συνολική λύση»(2006-07-13 00:00:00.0)
Μέχρι αρχές Ιούνη η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία(2005-04-28 00:00:00.0)
Προκλητικές αμερικανικές δηλώσεις(2004-05-07 00:00:00.0)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Μοντρέ(1997-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ