Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Απολογητικό έγγραφο θεωρείται η επιστολή του Κούρδου ηγέτη

Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσαν οι Εβερτ, Παπαθεμελής και Καμμένος

Ως απολογητικό έγγραφο του Α. Οτσαλάν θα διαβαστεί τελικά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο το 58σέλιδο και κατ' άλλους 66σέλιδο σημείωμα που έστειλε από το νησί Ιμπραλί, όπου βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση ο Κούρδος ηγέτης, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, η χτεσινή ακροαματική διαδικασία σημαδεύτηκε με ένα φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους συνηγόρους του βασικού κατηγορούμενου, Α. Ναξάκη, Α. Λυκουρέζου και Δ. Τσοβόλα, που είχε συνέπεια να αποχωρήσει από το δικαστήριο ο τελευταίος και να δηλώσει ότι παραιτείται από την υπεράσπιση του «Απο». Το επεισόδιο διαδραματίστηκε τη στιγμή που κατέθετε ο πρώην υπουργός Γερ. Αρσένης και ο Δ. Τσοβόλας ρωτούσε το μάρτυρα για το τηλεφώνημα του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκη, από το Βουκουρέστι, σχετικά με τα δήθεν δρακόντεια μέτρα που έδωσε εντολή να ληφθούν για την αποτροπή εισόδου του Α. Οτσαλάν στη χώρα μας.

Η χτεσινή μέρα συνεχίστηκε με τις καταθέσεις 20 περίπου μαρτύρων υπεράσπισης του Α. Ναξάκη, οι οποίοι μηδενός εξαιρουμένου «αθώωσαν» τον αρχιπλοίαρχο ε.α. και δήλωσαν στο δικαστήριο ότι σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας και ότι τα κίνητρά του ήταν πατριωτικά, καθώς επίσης να ωφελήσει τον αγώνα του κουρδικού λαού.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αποκλείεται να ενεργούσε ο Α. Ναξάκης χωρίς να ενημερώνει τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, τον οποίο κατηγόρησε για προσβλητική συμπεριφορά, όταν είχε κληθεί να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και με απαξιωτικό τρόπο, ακόμη και σε ανώδυνες ερωτήσεις, δήλωνε «δεν απαντώ».

Ο Στ. Παπαθεμελής έκανε λόγο για «συνειδητά λάθη» από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και πως στην κρίση που δημιουργήθηκε τότε με τον Οτσαλάν, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να τον παραδώσει στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν από κοινού οι «15». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Α. Οτσαλάν ήταν το «κόκκινο πανί» για το κατεστημένο της Αγκυρας και ότι η παράδοσή του είχε αρνητικές συνέπειες στο απελευθερωτικό κίνημα των Κούρδων.

Ο Π. Κρητικός ανέφερε ότι είναι παράδοξο, τη στιγμή που το 1997 είχαν καλέσει τον Κούρδο ηγέτη 184 Ελληνες βουλευτές, να ζητούν ευθύνες τώρα από τον Α. Ναξάκη, γιατί τον έφερε στην Ελλάδα.

Ο Π. Καμμένος είπε πως οι πρωτοβουλίες που έπαιρνε ο Α. Ναξάκης ήταν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση και πως θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκης, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάθεση του βουλευτή της ΝΔ, όταν ανέφερε ότι τη Δευτέρα 1 του Φλεβάρη 1999, του τηλεφώνησε η Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν) και του είπε ότι τους πάνε στην Κένια. Τότε πήρε τηλέφωνο τον Χ. Σταυρακάκη, ο οποίος αρνιόταν τα πάντα.

Επίσης, κατέθεσαν οι Γερ. Αρσένης, Θ. Κασίμης, Β. Πολύδωρας, Α. Παπαδόγκονας, καθώς και οι απόστρατοι αξιωματικοί, ως επί το πλείστον του Ναυτικού, Ν. Παππάς, Χ. Λυμπέρης, Λ. Βασιλικόπουλος, Ε. Λαγάρας, Ι. Στάγκας, Ρ. Καπέλος, Δ. Αλευρομάγειρος, Β. Ξύδης, Δ. Αλευρομάγειρος, Λ. Παλιογιώργος, οι οποίοι τόνισαν ότι ο Α. Ναξάκης είναι ένας τίμιος, ανιδιοτελής, αυθόρμητος άνθρωπος, δεν υπήρχε δόλος στις ενέργειές του και ενήργησε εμφορούμενος από ανθρωπιστικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ