Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΚΤΙΖΟΝΤΑΙ» ΝΕΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

«ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ; «Για να διασκεδάσει αυτούς τους φόβους, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: "Αν δεν υπάρξουν όλες οι διασφαλίσεις, ότι δεν θα πάει κάποιος στο Γκουαντανάμο, δεν τον δίνουμε". Ποιος, όμως, παίρνει στα σοβαρά τις αυτοκρατορικές "διασφαλίσεις", όταν οι ΗΠΑ έχουν σαρώσει και έχουν παραμερίσει κάθε έννοια δικαίου; Τι άλλο δείγμα χρειάζεται από το παγκόσμιο πρότυπο κράτησης του Γκουαντανάμο, που σύντομα θα γίνει και πρότυπο απονομής δικαιοσύνης με όλες τις εγγυήσεις, αλλά και πρότυπο χώρου εκτέλεσης καταδίκων με σύγχρονα και ανώδυνα μέσα» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΕ ΔΟΘΗΚΕ...: «Στις επανειλημμένες ερωτήσεις (σ.σ. προς τον υπουργό Δικαιοσύνης) πώς είναι δυνατό να επιθυμούν οι ΗΠΑ διακαώς να υπογραφεί μια συμφωνία που υποτίθεται ότι κατοχυρώνει περισσότερο τα ευρωπαϊκά κράτη και επομένως δεν συμφέρει την αμερικανική πλευρά, δεν δόθηκε εξήγηση, παρά μόνο η στερεότυπη απάντηση ότι η ΕΕ πέτυχε τους στόχους της για κατοχύρωση του ευρωπαϊκού δικαίου και πολιτισμού» (Αλ. Αυλωνίτης - ΕΘΝΟΣ).

ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ: «Αξιωματούχοι της βάσης του Γκουαντανάμο προετοιμάζουν αίθουσα δικαστηρίου, φυλακές, ακόμη και θάλαμο εκτελέσεων για την περίπτωση που θα αποκτήσουν τη δικαιοδοσία να δικάσουν, στη στρατιωτική αυτή βάση της Κούβας, κάποιους υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες. Αν και δεν έχουν φθάσει νέες ντιρεκτίβες και δεν έχουν εγκριθεί συγκεκριμένα σχέδια, ομάδα ειδικών εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα είναι δυνατόν να δικάζονται, να φυλακίζονται και -αν αυτό κριθεί αναγκαίο - ακόμη και να εκτελούνται κρατούμενοι που κατηγορούνται για σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ή το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάιντα» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ: «Αποφασισμένοι για σκληρές συγκρούσεις, για συμπλοκές με απρόβλεπτες συνέπειες, αναμένεται να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με απόρρητα σήματα που έχουν αποσταλεί στις ελληνικές αρχές από ξένες μυστικές υπηρεσίες. H φράση "ό,τι δεν σπάσαμε στο Εβιάν θα το σπάσουμε στη Θεσσαλονίκη", συνοψίζει τις προθέσεις των ακραίων ακτιβιστών, που έχουν προκαλέσει την ανησυχία των επιτελών, οι οποίοι σχεδιάζουν τα μέτρα ασφαλείας της Συνόδου Κορυφής. Οι αρχές ασφαλείας διαθέτουν επιπλέον πληροφορίες για συνεννοήσεις εγχώριων ακτιβιστικών ομάδων με αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού για κοινή δράση» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ